Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Станіслава Людкевича називали «людиною-оркестром»

До 145-річчя від дня народження композитора відкрили виставку «Дарунки Людкевича»

Фото автора
Фото автора

У Львові, у Музеї імені Станіслава Людкевича відбулася виставка одного дня «Дарунки Людкевича». Зберігачка фондів Мар’яна Зубеляк продемонструвала предмети, які були подаровані митцеві, а також поділилася цікавими фактами їхнього походження.

Станіслав Людкевич — відомий український композитор та музикант. Він є одним з найвпливовіших музичних діячів України ХХ століття. Попри те, що народився у польському Перемишлі, закінчив Львівський університет (відділі української та класичної філології філософського факультету, де основним напрямком його студій була українська філологія, а додатковими — філософія, класична філологія). Паралельно Станіслав Людкевич був вільним слухачем у консерваторії Галицького музичного товариства. Теорію композиції вивчав самостійно у своєї матері-піаністки. Його також називають «людиною-оркестром», адже за своє життя йому довелося попрацювати композитором, диригентом, фольклористом та навіть науковцем.

Станіслав Людкевич — один із організаторів створення Вищого музичного інституту імені Миколи Лисенка у Львові. Композитор відійшов у засвіти, коли йому минуло 100 років, залишивши після себе неоціненні скарби творів класичної музики.

Музей відкрили 1995 року у будинку, де жив композитор, за ініціативи дружини композитора — Зеновії Костянтинівни Штундер. Після її смерті у 2016 році будинок функціонує виключно як музей. У музеї проводять, зокрема, концерти класичної музики, наукові лекції та виставки.

При вході у музей одразу можна відчути дух творчості та музики. Тут багато картин та нотних станів, старовинні оригінальні меблі, а також портрети самого композитора та його рідних.

Людкевич не любив отримувати подарунків, і тому завжди наголошував, щоб друзі та знайомі йому нічого не дарували. З цієї причини він навіть відмовився святкувати свій п’ятдесятирічний ювілей. Проте, не всі дослухалися до його прохань, тож за життя він отримав чимало різних дарунків, які вдалося зберегти у музеї. Зазвичай це книги, листи та статуетки. Друзі любили його і називали Станіслава Людкевича ніжно і по-родинному — Сясьо. На виставці представлено багато речей, де написано — «Сясьови», а на одному з дарунків якраз і можна побачити цей підпис — «Сясьови Людкевичу в 25-літню річницю його музичної діяльности».

Мар’яна Зубеляк розповіла, що найвагомішим подарунком серед інших для Станіслава Людкевича був лист від Митрополита Андрея Шептицького. Композитор зберігав цей лист, бо глибоко поважав Митрополита.

Назар Кошлатий, студент факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка

Схожі новини