Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Караванська і Половинка представлять спільний проєкт — виставу-дефіле «РОЗМОВА ПТАХІВ»

  • 12.04.2024, 15:50
  • 301

Модне чи вічне? На це запитання відповідатимуть одна з найвідоміших українських дизайнерок Оксана Караванська та українська співачка, актриса театру і кіно, лауреатка Шевченківської премії Наталія Половинка. Їхній спільний проєкт — вистава-дефіле «РОЗМОВА ПТАХІВ» — відбудеться 18 квітня у Львівській національній опері. Початок — о 19:15

Афіша
Афіша

Цього вечора Дзеркальна зала Оперного театру перетвориться на унікальний простір, в якому будуть фешн, театр, балет, музика, слово, спів… Ми почуємо, як високі сенси потужно і сучасно звучать, коли висока мода тісно переплітається із високим мистецтвом театру. Це вість про вічне і красиве, що протистоїть війні.

Оксана Караванська надихнулася, творячи костюми до вистави «Сад Божественних Пісень. Розмова птахів» за Григорієм Сковородою, премʼєра якої відбулася в Гарнізонному храмі в ніч на Святого Миколая у грудні 2023 р. Дизайнерка не вперше міксує види мистецтва.

ї перформанс «Вишиванка-Couture Третього тисячоліття» у Львівській опері торік наробив багато галасу. Цього разу Караванська пропонує ще більш сміливий крок.

— Я завжди по-філософськи ставилася до власної творчості, — каже Оксана Караванська. — Запитання «Модне чи вічне?» доречне завжди: як 300 років тому в часи Сковороди, так і зараз, я наважуюся поєднувати всі мистецтва, аби не втратити українськості, духовності і краси. То чи стане модне вічним?

У Львівській опері Караванська представить нову історію «Ukrainian Haute Couture», де авторкою сучасної вишивки вкотре стала дизайнерка Ксенія Уманська. Моделями будуть артисти балету Львівської національної опери — цього разу і жінки, і чоловіки.

Наталія Половинка унікальним чином творить свою дорогу через театр і духовний напів, традиційну пісню, класичну музику і кіно. Її «Слово і голос» — єдиний в Україні театр, де здійснюється жива співоча Традиція України.

Дефіле зустрінеться в діалозі про модне і вічне з виставою «Розмова птахів», яку творитимуть Театральний центр «Слово і голос», Наталія Половинка; «Хорея Козацька», Тарас Компаніченко; а також Лабораторія степового розспіву «Євшан-зілля» із Запоріжжя та окупованих сіл, народний співак Олексій Заєць і піаніст Сергій Кудринецький.

— Моє служіння Традиції завше — виклик серед сучасного моря швидкоплинних змін, — каже Наталія Половинка. — А зараз це граничне випробування України і світу оголює дивний шанс перемоги: пʼючи з джерела, серед всіх масок сучасності - за одною з них таки розпізнати своє лице. А Сковорода веселить: «Я й сам не люблю мiнливої маски… а люблю теє, що зверху ніщо, а всередині щ о с ь, зовнi неправда, але всередині iстина. Така рiч i людина звалися у еллiнiв „сілінос“, картинка, зверху смiшна, а всерединi прекрасна…». То чи стане вічне — модним?

Квитки на виставу-дефіле «Розмова птахів» доступні онлайн.

Схожі новини