Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хурму гартував холодом

У кропивничанина Олексан­дра Луньова ростуть десятки сортів яблунь, груш. Також є гібриди персика, слив, кущі актинідії (вид ківі). Водночас щедро родить азиміна (бана­нове дерево), плоди котрої смаком нагадують банан, ананас та полуницю

Олександр Луньов задоволений цьогорічним урожаєм екзотичних фруктів. Фото: Скріншот Суспільне.
Олександр Луньов задоволений цьогорічним урожаєм екзотичних фруктів. Фото: Скріншот Суспільне.

10 років самовідданий чоловік витратив на те, аби у саду прижив­ся зизифус (китайський фінік). Його смак схожий до яблук.

Ще одна гордість господа­ря — хурма, якої має 12 сортів. Займався нею не один сезон. Нинішнього року південна гостя неабияк потішила ґазду висо­ким урожаєм.

До речі, цих екзотів, що зви­кли до іншого клімату, вирос­тити доволі непросто. Плекав їх для родини, бо свої плоди смач­ніші за куплені.

Довший час деревця не при­живалися. Тоді пан Олександр почав прислухатися до порад колег-садівників. Деякі реко­мендували не утеплювати на­садження на зиму. Господар так і зробив. Хоча, зізнається, дуже хвилювався, чи не замерзнуть його дворічні улюбленці. Але ті успішно пройшли випробову­вання холодами. Відтоді обхо­дяться без укриття.

Із 12 сортів хурми чотири вже дарують плоди. Вони помаран­чевого кольору, м’якенькі, як мармелад, дуже смачні. Дозрі­вають із першими примороз­ками. Відбувається це неодно­часно. Так, Соснівська масово зародила на восьмий рік жит­тя. Одне дерево дарує 20−30 кг продукції.

«Для нашого регіону не варто очікувати дуже великих плодів. Вони заважують 70−100 гра­мів. Мрію, аби в майбутньому їх маса сягнула 150−200 грамів», — каже ентузіаст.

Алла КОВАЛЬСЬКА.