Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хурма — природний антидепресант

Допоможе серцю, ниркам і шлунку

Хурма
Хурма

Сортів хурми на світі близько двох тисяч. Кольору вона може бути від червоного до темно-коричневого, а форми — від ідеально круглої і серцеподібної до приплюснутої і майже квадратної. І важить хурма теж по-різному: від 60 до 500 грамів.

Але принципово хурма ді­литься на два види: терп­ка і нетерпка. Терпкі сорти їстівні, тільки коли вони повніс­тю достигли — до желеподібно­го стану. Ці сорти ростуть там, де холодніше. А в тепліших кра­ях є хурма нетерпка, її можна їсти навіть не цілком достиглою. Якщо хурма не надто стигла, можна скропити її лимонним со­ком і присипати цукром.

Хурму називають «серцевим яблуком», адже в ній багато ка­лію, магнію і натрію, які підтри­мують серцевий м’яз, заліза, що постачає кров киснем. Міц­ність судин, їхню еластичність і нормальні функції підтримують вітаміни С і РР. Плюс ще в тому, що хурма має легкий сечогінний ефект. Це корисно не лише для нирок: ті, хто має підвищений тиск, знають, якими шкідливими є набряки, — тож хурма подбає про те, щоб вони не виникали. Сушені плоди хурми часто вико­ристовують під час лікування гі­пертонії.

У хурмі маса антиоксидантів, потрібних для імунітету. До того ж ті речовини, які надають хур­мі ледь терпкого смаку, є чудо­вими антисептиками. Хурма (і це доведено дослідженнями) чудово справляється з різними бацилами та вірусами, навіть із золотистим стафілококом і киш­ковою паличкою. До речі, суміш соку хурми з теплою водою — чу­дове полоскання за болю в горлі під час застудних захворювань.

Цей плід — високоякісний пек­тин у найбільш зручній для трав­лення формі. Ось чому хурму рекомендують у різних дієтах, спрямованих на розв’язання шлунково-кишкових проблем. Хороша вона за виразкової хво­роби, гастритів із підвищеною кислотністю — у ній самої кис­лоти небагато, і вона не подраз­нює стінки шлунка.

У хурмі є такий цінний мікро­елемент, як йод. У разі неста­чі його в організмі 100 г хурми на день здатні злегка виправи­ти ситуацію і налагодити функ­цію щитовидної залози.

Бета-каротину в хурмі дуже багато, тому вона має яскравий колір. З нього в організмі синте­зується вітамін Е — вітамін краси та молодості. А ще він зміцнює зір і поліпшує стан волосся.

У 100 г хурми лише 70 ккал. Зате завдяки великій кількості клітковини вона надовго дарує відчуття ситості. Тому її варто їсти під час розвантажувальних днів.

В ягоді багато магнію та ві­тамінів В, саме вони змушують організм синтезувати гормон радості - серотонін. Регулярне вживання хурми врятує від без­соння, заспокоїть нерви, допо­може протистояти стресу і се­зонній нудьзі.

Найчастіше хурму їдять сві­жою, але й страв з нею можна приготувати чимало — не лише десерти, а й закуски, салати, навіть соуси. Пюре з помаран­чевої м’якоті - майже готовий соус до телятини, буженини чи курки: просто приправте його свіжим імбиром, гострим пер­цем і лимонною цедрою.

Хурму можна додавати у ви­пічку: фрукт замінить гарбуз або банан у рецептах хліба, кексів, бісквітів. Через реакцію хурми та соди випічка може на­бути темно-коричневого кольо­ру, але варто замінити соду на розпушувач, як відтінок стане приємного помаранчевого ко­льору.

Соус чатні до м’ясних і рибних страв

2 великі хурми, 1 солод­ка цибулина, 1 невеликий пе­рець чилі, 1 см свіжого кореня імбиру, 2 ст. ложки лимонно­го соку, 1 ст. ложка оливкової олії, сіль.

Хурму очистити і нарізати дуже маленькими шматочка­ми, вийнявши кісточки. Цибу­лю посікти. Перець очистити, м’якоть дрібно нарізати. Ко­рінь імбиру очистити і натер­ти на дрібній тертці або дуже дрібно посікти. Змішати хур­му, цибулю, імбир і перець. Додати лимонний сік і оливко­ву олію. Посолити.

Чатні з хурми ідеально сма­кує як до холодних, так і до гаря­чих страв із м’яса, птиці та риби, особливо до варених або приго­тованих на парі. Можна подати його до холодної вареної ялови­чини або курячого філе. А ще та­кий соус чудово поєднується з омлетами та рисом.

Гарбузовий тарт із хурмою

500 г гарбуза, 2 хурми, 200 г борошна, 200 г верш­кового масла, 160 г цукру, 100 г коричневого цукру, 100 мл кефіру, 2 яйця, 1 ч. лож­ка розпушувача для тіста, ½ ч. ложки соди, ½ ч. ложки солі, 20 г вершкового масла — для змащування форми.

Можна використовувати тро­хи терпку хурму. Після випікання вона стане смачною.

Розігріти духовку до 180°С. Круглу нероз'ємну форму діам. 20−22 см змастити вершковим маслом.

Очищений від шкірки гар­буз нарізати невеликими куби­ками, скласти у сотейник, влити 100 мл води та готувати під кришкою на малому вогні 15 хв. Подрібнити блендером до одно­рідності, остудити. Нарізати хур­му кружальцями завтовшки 1 см. Розтопити й остудити вершкове масло. Змішати половину масла з коричневим цукром і дрібкою солі та вилити у форму. Розрів­няти масу лопаткою і розкласти кружальця хурми.

У велику миску всипати бо­рошно, розпушувач, соду і дріб­ку солі та перемішати.

В іншій мисці з'єднати верш­кове масло, що залишилося, з яйцями і змішати міксером. До­дати гарбузове пюре, кефір і цу­кор, збити. Влити масу в борош­няну суміш і швидко перемішати міксером на низькій швидко­сті. Збивати тісто не потрібно, достатньо, щоб усі компоненти просто з'єдналися.

Вилити тісто на хурму і по­ставити форму в центр духовки. Випікати пиріг 30−35 хв. Пе­ревірити готовність дерев’яною шпажкою. За потреби постави­ти у духовку ще на 5−10 хв. Вийняти і залишити вистигати у формі на 15 хв. Тонким ножем пройтися уздовж бортиків, на­крити форму великою тарілкою й акуратно перевернути. Повністю остудити і подавати.

Схожі новини