Передплата 2024 ВЗ

Наші «звукачі» кажуть, що «заньківчани звучатимуть тепер, як боги»

5 серпня актори Театру імені Марії Заньковецької повертаються на сцену

На Камерній сцені новий сезон відкриють виставою «Ім'я», а через тиждень, 12 серпня, буде відкрито Велику сцену виставою-концертом «Тільки у Львові». Хоча режисери приступили до посадових обов’язків ще раніше — 3 серпня троє режисерів взяли до читки три нові п'єси, які незабаром зможе побачити на трьох сценах Театру імені Марії Заньковецької вимоглива львівська публіка та гості нашого міста. Один з них — запрошений режисер з Київського театру імені Івана Франка Давид Петросян. Саме цей відомий режисер ставитиме із заньківчанами на великій сцені виставу «Земля» Ольги Кобилянської. Прем'єра запланована на кінець вересня. Про це журналістці «ВЗ» розповіла речниця Театру Олена Федорченко.

— У нас тепер є нова локація, — каже пані Олена. — Між собою заньківчани називають її «стрих», хоча це колишнє приміщення, яке свого часу слугувало студією для майбутніх акторів нашого театру. Зараз там тривають ремонтні роботи. Саме на цю нову локацію наш режисер Ігор Білиць готує до постановки твір «Доця». Події, описані у романі української письменниці Тамари Горіха Зерня, відбуваються 2014 року — під час російсько-української війни на сході України.

— Маєте на увазі ту сцену на стриху, про яку на своїй першій пресконференції розповідав новий генеральний директор Театру Максим Голенко?

— Так. Пан Максим ще тоді пообіцяв, що «стрих» має працювати, але треба зробити ремонт. І от: за короткий термін питання вирішили. І третя сцена незабаром, а це приблизно третя декада жовтня, дасть «на-гора» першу прем'єру. На стриху, до речі, мають намір поставити виставу за книгою Андрія Кузьменка-Скрябіна «Я, „Побєда“ і Берлін…».

— А третя постановка?

— Вона відбудеться на нашій Камерній сцені, якій, до речі, зараз надають більш затишного вигляду. Це буде постановка нашого режисера В’ячеслава Жукова «Життя прекрасне» Фредеріка Строппеля. (Нещодавно з великим успіхом при повних залах відбулася дебютна постановка цього режисера «Ой, не ходи, Грицю…». — Г.Я.). У новій виставі «Життя прекрасне» буде залучено в основному заньківчан старшого покоління. Це і Ярослав Мука, і Дарія Зелізна, Роман Біль, Степан Глова, Наталія Лань та інші.

— Які ще «глобальні» зміни відбулися при новому директорові за літо у Театрі?

— О, гарна новина для шанувальників театру — наразі йде заміна звуку, як і планувалося. Звук тепер буде на вищому рівні - як у кращих театрах Європи. Наші «звукачі» кажуть, що «заньківчани звучатимуть тепер, як боги».

— Але ви не розповіли головної новини: тепер представники медіа можуть бути присутніми під час конкурсу на заміщення вакантних посад…

— У нас відбувся конкурс на заміщення вакантних посад «вища категорія», «перша категорія» і «друга категорія». Конкурс був відкритий, але це не «нововведення», бо він і до того був відкритим. Ніхто не забороняв представникам медіа бути присутніми. Просто журналісти не приходили. «Тайн Мадридського двора» ніколи не існувало. У соцмережах попереджали, коли відбудеться черговий конкурс.

— А то правда, що на одне вакантне акторське місце було подано аж 30 заяв?

— Це навіть небагато. За словами члена комісії Давида Петросяна, у київських театрах буває і по 500 кандидатів на місце. Одного актора з «другої» категорії перевели у «першу» і зарахували двох нових акторів. Але ще є одна дуже позитивна новина — у Театр повернувся улюбленець львів'ян Юрій Хвостенко.

Схожі новини