Передплата 2024 «Добрий господар»

«Забити» місце на пляжі: рано-вранці покласти рушник і йти снідати...

Небачений наплив відпочивальників на курортах Херсонщини спричинив дорожнечу навіть на кавуни.

До анексії Криму Одеса та Херсон не могли й мріяти про сьогоднішню популярність. Якщо в народі Одесу вважають дорогим курортом, то відпочинок на Херсонщині цілком бюджетний. Я вирішила перевірити, чи справді це так. Херсонська область славиться різнобарвними курортними місцями: Арабатська стрілка (її північна частина, яка належить Генічеському району Херсонської області), Генічеськ, Скадовськ, Залізний Порт, Більшовик та Лазурне. Вирушаю до Залізного Порту. Якщо інші курорти вважаються спокійними і тихими містечками, то в Залізному Порту завжди людно та гамірно.

Залізний Порт — молодіжний курорт. Сюди приїжджають не лише позасмагати на пляжі, а й потусувати у нічних клубах та ресторанах. Тут чимало різних атракцій. Пляжний туризм на Херсонщині, зокрема у Залізному Порту, розпочинається з травня, а закінчується аж у жовтні. Влітку більше молоді, у вересні багато літніх людей, які полюбляють оксамитовий сезон, коли нема дискотек, а на пляжі мало людей. Після анексії Криму відвідувачів у Херсоні побільшало. Але цього року підвела погода. Найчастіше туристи приїжджають у Залізний Порт із самого Херсона, Миколаєва, Києва та Львова. Втім, любителів скупатися порівняно з минулим роком стало менше.

“У травні та червні було дуже мало туристів, тому що падали дощі. Усі дивляться в Інтернеті, яка погода, і залежно від прогнозів, вирішують, їхати чи ні. Лише наприкінці липня погода покращилася, і люди почали приїжджати на відпочинок”, — розповідає власниця одного з готелів у Залізному Порту Олена.

Мілке море і тіснява на пляжі

На пляжі ніде яблуку впасти. Тіснувато... Люди приходять з 7 години, щоб зайняти найкраще місце ближче до моря, кладуть рушник і йдуть снідати. Потім приходять і засмагають. Аби не конкурувати за місце, на пляжі можна купити шезлонги за 80 гривень на день та бунгало (будівля з верандами) за 200. Однак не всім така розкіш по кишені. Пан Богдан зі Львова каже, що для нього це дуже дорого. Якби було хоча би по 40 гривень, а не 80, тоді він би, можливо, брав.

У Залізному Порту море мілке та чисте. Дітвора ліпить з піску замки, старші засмагають, попиваючи коктейлі або куштуючи всілякі “пляжні закуски”.

“Хачапурі, гаряча кукурудза, медова пахлава, краби...” Піші продавці, які несамовито кричать над вухом, чесно кажучи, дратують. Ціни на пляжні перекуси високі. Люди торгуються. Краб — 30-35 гривень, кукурудза — 15, кальмари — 25-35, чурчхела (кавказька страва з горіхів) — 30, медова пахлава — 30. Є тут і традиційні фотографи. Дітки з радістю знимкуються з черепахою, папугами та рожевими голубами. Коштує фото з екзотикою 40-50 гривень.

Пан Петро, який відпочиває з великою родиною, запевняє, що в Залізному Порту йому все подобається, окрім пляжу. “Людей багато, а місця мало. Нема відповідного пляжу — нема відпочинку. Та й дуже дорого. Ми живемо у Хмельницькому, там продукти у півтора-два рази дешевші, ніж у Херсоні”. Втім, якщо вам набридло засмагати, можна поїхати на екскурсію. Із Залізного Порту щодня вирушають автобуси до Асканії-Нової — 250 гривень, гейзера — 100, аквапарку — 240, острова — 350, дельфінарію — 300.

Вибирайте, на чому економити...

Вільного житла у Залізному Порту небагато. Ціна - від 300 гривень за добу і вище. Там же пропонують і комплексне триразове харчування: за день — 120 гривень. Якщо ж розкошелитися і жити в готелі біля пляжу, тоді ціна за номер буде від 1200 до 2200.

Генделиків, кафешок тут багато. Майже всі заклади харчування пропонують комплексні обіди від 40 до 55 гривень. Сніданок та вечерю обирати треба самому. В середньому, аби бути ситим цілий день, треба витратити понад 200 гривень. В одному з кафе такі ціни: деруни — 35, борщ з пампушками — 45, салати - від 25 до 145 грн. (з морепродуктами), сирники — 30 грн. Справжній подив у мене викликала серветка-розмальовка під тарілки в одному з кафе. Офіціант приніс мені кольорові олівці та точилку. Хоч і дрібниця, але тішить душу та око. Це чудовий спосіб розслабити клієнта.

Поїли, попили. Тепер можна зробити нову зачіску. Стільки перукарів просто неба я ще ніколи не бачила. Темношкірі жінки терпляче чекають клієнтів, аби заплести афрокосички. Рідкісна зачіска коштує від 100 до 300 гривень. Не розумію батьків, які дозволяють заплести таке маленьким діточкам. Це ж важко таку “красу” носити на голові…. Милі дівчата малюють тимчасове тату від 100 аж до 600 гривень. Ціна залежить від розміру малюнка. 11-річна Настя просить, аби їй намалювали квіточку з сердечком.

Кавун коштував так само, як і у Львові

Одного ранку прийшла на пляж о 7-й, аби відпочити від великої кількості людей. О такій годині можна зустріти тих, хто продовжує “відпочинок” після дискотеки. На пляжі працюють алкобари, біля яких під музику «тусується» молодь. Дівчата, Настя і Оксана, на маленький тісний пляж не жаліються. Ходять сюди рідко. Віддають перевагу нічному Залізному Порту. Вночі гуляють та ходять на дискотеки, зранку сплять, а після обіду йдуть засмагати та купатися в морі.

У Залізному Порту є Приморський ринок. Тут можна знайти все: від взуття до їжі. Людей так багато, що ледь проштовхнешся. Прийшла я на ринок не просто так, а за сувенірами близьким. Купила магнітики по 30 гривень, черепашку (символ багатства) — 150, чашку — 50, домашній маленький фонтанчик — 400, вино (півлітра) — 32. Також баштанні — як же без херсонського кавуна. Один кілограм коштував 7 гривень. Оскільки вирощують їх тут, я думала, що ціна у Херсоні буде меншою, ніж у Львові. Але ціна - однакова. А ціна на виноград тут взагалі зашкалює. Кілограм — 75 гривень, у Львові — 35.

“Цього року урожай невеликий. Солодкого кавуна дуже мало. Три місяці лили дощі і урожай не сходив. Люди по два рази поля пересівали”, — розповідає продавець Світлана.

Доїхати до Херсона можна поїздом (купе — 340 грн., плацкарт — 200 грн.). За тиждень відпочинку з гаманця доведеться щонайменше витягнути 4-5 тисяч гривень. А якщо ви приїхали, аби не економити, тоді розраховуйте як мінімум на тисяч десять.

Довідка «ВЗ»

Список ексклюзивних місць, які можна відвідати на Херсонщині

Рожеве озеро, яке має 35% солі. Озеро дуже солоне, але корисне, оскільки насичене мінералами. Під ногами відчуваються кристали ропи. Дельфінарій у Скадовську. Аби подивитися шоу з дельфінами, де вони співають, танцюють, жонглюють та навіть малюють, треба заплатити 150-200 гривень. А от покупатися з дельфінами можна за тисячу гривень.

Асканія-Нова — єдиний в Європі цілинний степ, який рука людини ніколи не перекопувала, нічого не садила. Територія поділяється на дендропарк (рослини) та зоопарк (тварини) . У степу є магія: дивишся на дерева з однієї сторони і бачиш три, з іншої - чотири, а ще з іншої — п’ять. Таке чудо є заслугою архітектора. Є багато звірів, які випасаються в степу і занесені в Червону книгу України, птахів, антилоп.

Чорноморський біосферний заповідник. Тут збереглися 300-літні дуби, понад 240 видів птахів, близько 3500 видів рослин, з яких 29 - занесені до Європейського червоного списку, 124 види - до Червоної книги України.

Українські Мальдіви - Джарилгач. Найбільший острів Чорного моря з довжелезним піщаним пляжем, який славиться повною відсутністю благ цивілізації. Одне з небагатьох місць в Україні, де можна з усіх боків навколо себе побачити нерозораний степ, сповнений природною рослинністю та дикими тваринами.

Олешківські піски — найбільша пустеля в Європі. Тут живуть змії, ящірки, вовки, тушканчики, зайці та лисиці. Улітку пісок прогрівається до плюс 65 — 70 градусів, а висота барханів (піщаних горбів) сягає 15 метрів. Можна кататися на квадроциклах і літати на парашуті.

Схожі новини