Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Одружитися за добу

З цієї п’ятниці, 19 серпня, у Львові можна буде зареєструвати шлюб за добу.

Така процедура пришвидшеної реєстрації вже запрацювала у Києві, тож тепер новинка у законодавстві дійшла і до Львова. З якою метою внесли зміни у порядок реєстрації шлюбів і чи не вплине таке нововведення на збільшення розлучень, журналіст “ВЗ” за роз’ясненням звернулася до начальника Львівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління юстиції Зіновія Старосцінського.

- Міністерство юстиції разом із Кабінетом Міністрів впроваджує пілотний проект “Шлюб за добу”, — каже Зіновій Старосцінський. — Це не є щось зовсім нове у реєстрації шлюбів, оскільки з певних поважних причин ми і до сьогодні реєстрували шлюби за добу. За новими правилами реєстрації передбачено: якщо є поважна причина, то цей термін можна скоротити.

- Скільки заяв уже подано на 19 серпня за проектом “Шлюб за добу”?

- У міському відділі РАЦС зареєстровано 19 реєстрацій шлюбу. Але це не ті люди, які мають намір скористатися цим пілотним проектом. Є спеціальне положення, у якому прописані пункти, за яких умов і як треба скористатися цим “пілотом”. Особи, які захочуть укласти шлюб за добу, змушені будуть звернутися до організатора цієї реєстрації — суб’єкта господарського права — державного або комунального підприємства. Я ж тут виконуватиму роль реєстратора, а не організатора.

- Тоді до кого конкретно треба звертатися, щоб зареєструвати шлюб за добу?

- Цю інформацію найближчим часом буде розміщено на сайті управління юстиції головного територіального округу.

- А де будуть одружувати за цим проектом?

- Ще уточнюють місце проведення реєстрації. Це може бути Шевченківський гай, Ратуша, а може, аеропорт і навіть стадіон “Арена Львів”.

- Чи не призведе така поспішність реєстрації шлюбу за добу до збільшення розлучень?

- Однозначно сказати не беруся, але читав аналітику психологів. На їхню думку, скороспішність шлюбів може призвести до того, що частіше будуть укладатися фіктивні шлюби. Ну, і дехто з психологів схиляється до думки, що розлучень може побільшати. Мине трохи часу, ми проаналізуємо ситуацію, і лише тоді можна буде робити висновки. На Західній Україні все ж таки дотримуються того звичаєвого правила, коли молодятам дається місяць на роздуми, а також для підготовки, для виваження того важливого кроку, який людина робить, переступаючи поріг сімейного життя.

Схожі новини