Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Казкова феєрія на кілька тисяч доларів

Скільки грошей з батьківського гаманця витягне весілля молодят

На відміну від інших знаменних подій, скажімо, дня народження, Нового року, Різдва або Пасхи, весілля — подія, яку не можна порівняти ані за масштабністю, ані за видатками з жодним із цих свят. Хоча би тому, що більшість з нас одружується лише раз у житті. То як зробити цей день таким, щоб він запам’ятався на усе життя? Щоб нічого не забути і все передбачити. Та, найголовніше, скільки цей радісний день грошей витягне з вашого гаманця?

Років зо двадцять тому всі весілля відбувалися традиційно: загс, фотосалон, ресторан (їдальня/кафе). Гості привітали, напилися-натанцювалися і розійшлися. Хто мирно, а хто й із синцем під оком. Бо що то за весілля без мордобою, коли горіляка ллється рікою, всі тільки п’ють і танцюють... Без конкурсів, розваг і весільних «родзинок». Це зараз модно запрошувати тамаду, перепрошую, тепер ця “посада” називається ведучий.

Молодятам хочеться, щоб весілля запам’яталося не лише їм, а й щоб гості залишилися не лише задоволеними, а й згадували весільну забаву як казкову феєрію. І зараз такі можливості є. На перепоні може стати лише фінансове питання... То скільки доведеться викласти, щоб погуляли уся дорога родина і друзі молодят? Насамперед, треба підшукати зал. Навколо нашого міста, як грибочки, повиростали відпочинково-готельні комплекси, у яких є великі зали, що вміщають по 200 осіб. На території — альтанки, гойдалки для малечі і паркувальні місця для машин. В одному з таких комплексів я спробувала “замовити” весілля для своєї доньки. За словами адміністратора, їхній зал приймає замовлення від ста осіб і більше. За одне місце доведеться заплатити 440 гривень. Але не тіштеся — у цю вартість не входять алкоголь, соки-води, м’ясні страви і фуршетні столи. Якщо захочете ще чимось здивувати гостей — привозьте і ставте на столи. Вам ніхто не заборонить. За оренду залу окремо ще треба заплатити чотири тисячі гривень. Залом можна користуватися до третьої години ночі. Якщо найвитриваліші захочуть ще поскакати кілька танців, доведеться доплатити 500 гривень за годину.

Я думала, що, заплативши чотири тисячі оренди, можна заходити і святкувати. Ні, вам дають у розпорядження голий зал. А щоб все виглядало, як у казці, за це казково і здеруть. Одягнути один стілець у білий чохол з бантом коштує 15 гривень, поставити на стіл, окрім закусок, живу ікебану — ще 200-300 гривень за штуку, прикрасити стіл молодят квітами і гарною скатертиною — від 500 грн. Пропонують у закладі і свою, начебто перевірену, музику. Двоє хлопців вам співатимуть за 400 доларів до третьої ночі. Якщо захочете гурт, який складається з п’яти-шести осіб, то доведеться заплатити ще раз так.

Коли ми з адміністратором попередньо узгодили ціни, я попросила, щоб мене записали на кінець липня. Була впевнена, що молодят, які би захотіли у такому дорожезному закладі святкувати весілля, важко знайти у цей кризовий час. Але я помилялася. До жовтня нема жодних вільних суботи і неділі! На весіллі без тамади чи ведучого зараз не обходиться. Ну, хіба що у родині є свій Бенюк або Федорченко. А запрошений візьме з вас від 600 доларів. А є такі, що й по дві тисячі “зелених” беруть. І, що найголовніше, є такі клієнти, які “підписуються” на такі шалені гроші. Хочете ще чимось здивувати гостей? Можете запросити гурт циганів за 250 доларів, або когось із артистів, який за дві-три пісні стягне з вас вартість половини весілля…

Ще треба подумати, на чому їхати до шлюбу. Добре, якщо у родині є автомобілі класу “люкс”, тоді не доведеться викладати за лімузин тисячу гривень за годину. Та на цьому видатки не закінчуються. Бо молодятам ще треба одягнутися. Сукня напрокат для нареченої стартує від трьох тисяч гривень. Але це вже надцятий за рахунком прокат, і та сукня вже давно “проситься на пенсію”. Непогана потягне на 8-10 тисяч гривень, красива — на тисячу доларів, а дуже красива буде ще дорожча. Сукня без вельона — що кінь без вуздечки. На фату треба витягнути ще з півтори і більше тисячі гривень. Туфель для наречених зараз є до кольору до вибору. Вартість, як і звичайних, коливається від тисячі гривень до…

Зачіска на довге волосся — від 500 гривень (залежно від категорії салону), візаж — 600, манікюр — 350 грн. А ще треба купити весільний кошичок і цукерки, щоб “посолодити” собі доріжку після шлюбної церемонії.

У Галичині прийнято, щоб наречена обдаровувала родину свого чоловіка. І дуже пощастило тій дівчині, якщо дорога родина її обранця складається з мами-тата і однієї незаміжньої сестри чи неодруженого брата. Тоді доведеться купувати лише три-чотири подарунки. А якщо та сестра чи брат одружені і мають двоє дітей, тоді додалося ще три подарунки. Плюс ще є баба з дідом... За скромними підрахунками, на подарунки треба викласти ще з десять тисяч.

У нареченого видатків трохи менше. Костюм і туфлі можна придбати за 10-12 тисяч. А якщо “підтягнутися” до рівня заможної нареченої, тоді і всі двадцять доведеться віддати. Сорочку дарує наречена. Такий у нас звичай. Зате молодий купує обручки і весільний букет для молодої. Про вартість обручок казати нічого не буду, бо можна купити тоненькі на півтора грама за тисячу з хвостиком, а можна великі масивні з діамантиком для нареченої за кілька десятків тисяч гривень. Усе залежить від заощаджень батьків нареченого. Від цього залежить і подарунок для невістки. Це можуть бути недорогий перстенець на півтора-два грами, сережки, ланцюжок з кулоном, браслет чи золотий годинник з браслетом... Аби тільки вгодити невістці…

Я не беруся підводити рису і вираховувати, скільки доведеться викласти за весілля цього року. Видатки залежать від кількості гостей, від помпезності забави і гаманця кожного, хто відважиться на такий крок.

Вельон — від 1500 грн.

Сукня напрокат — від 3 до 10 тис. грн.

Оренда лімузина на годину — 1000 грн.

Зазвичай таку машину молодята орендують на 3-4 години.

440 грн. коштує одне місце у залі. Але не тіштеся — у цю вартість не входять алкоголь, соки-води, м’ясні страви і фуршетні столи.

За букет для нареченої доведеться молодому викласти близько тисячі грн.

Схожі новини