Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо у класі був день народження, цукерки принесуть додому і по шматочку поділять між собою...»

Близнаки виховують сімох дітей. Родина тулиться в одній кімнатці...

Багатодітна родина Близнаків (на фото) тулиться у двокімнатній квартирі на вул. Науковій. В одній кімнаті живе тітка, а в іншій — батьки: 37-річна Тетяна та 40-річний Андрій з сімома дітками. Романові — 14 років, Назару — 13, Ользі — 11, Оксані — 9 років, Максимкові — 7, Юстині — 5 років, Лук’ян наймолодший, йому три рочки. Дівчатка сплять на одному розкладному ліжку, поруч — ліжко батьків, молодші хлопці зайняли двоярусне ліжко, а Ромчик спить у коридорі... Як у рукавичці!

«Ви мріяли мати багато дітей?» - питаю багатодітну маму. “У 20 років про це не задумувалася, - усміхається. - Але я сама виховувалася у багатодітній родині — нас було восьмеро. Якщо Бог дає дітей — дасть сили їх виносити і виховати”. “А як же з одягом, їжею? Скільки усього треба”, - кажу. “Бог дасть діти — Бог дасть і на діти, - сипле приказками мама. - Я як згадаю своє дитинство — тоді важче було з одягом. А зараз є комісійні магазини, секонд-хенди. Звісно, я не можу зайти у будь-який магазин і купити дітям все, що хочу. Шукаю знижки, розпродажі. Хтось думає, що діти одяг одне за одним доношують. Це рідко буває, бо у кожної дитини своя комплекція”.

Тетяна — мама на всі руки. І зварить діткам, і спече щось смачненьке. “Я люблю на кухні працювати, - каже. - Все стараюся їм щось придумати. Діти обожнюють картоплю фрі, але я її нечасто готую, бо олії багато треба. А ось вареників ліплю понад сто штук. Частину з’їдаємо, решту — у морозилку. Зупи варю шість літрів — на два дні”. На стіні — графік чергувань: щодня у хаті є черговий — дивиться вдома за порядком. Діти і посуд миють, і прибирають. За це отримують бали, а згодом - приз. Хтось захотів поїхати до родичів у село або спідометр до ровера... Молодші отримують іграшки та цукерки. Телевізора у хаті немає, діти читають книжки або бавляться на комп’ютері у розвиваючі ігри. Дорогих телефонів не мають і не просять купити. Без потреби. У всіх недорогі “мобілки”.

Уявляю очі людей, коли сімейство у повному складі шпацерує вулицею. От на свята родина ходила гуляти на Високий Замок. “Люди по-різному реагують. Дехто здивовано заглядається. Інші захоплюються. Запитують, чи ми щасливі. Люди часто зупиняються, питають, чи всі діти наші”. “А ви щасливі?” - питаю. “Я бачу, як діти ростуть, розвиваються — від цього щаслива... У нас двоє діток “особливих”: у них спадкова хвороба (порушення імунної системи). Потрібні ліки, інгаляції. Раз на рік треба лягати до лікарні”.

Допитуюсь, чи подружжя ще мріє про дітей. “Якщо Бог дасть — прийму, - каже багатодітна мама. - Діти кажуть, що нам потрібна ще одна дівчинка, щоб хлопчиків і дівчаток було порівну”. “А діти часто між собою сваряться?”. “Всяке буває, - зізнається мама. - Буває, старші чубляться... Коли роблю зауваження, заспокоюють мене...”. Розпитую маму, чи діляться діти між собою. “Іноді старший тишком-нишком з’їсть цукерку. Молодший спитає: “Мамо, а ти їла?”. Дівчата зі школи булочку меншому можуть принести. Якщо в когось у класі був день народження, цукерки принесуть додому і по шматочку поділять між собою”.

Квартирне питання у цій сім’ї гостро стоїть (на замітку меру). На черзі у міськраді Близнаки стоять з 2005 р. Чоловік Тетяни — інвалід 2-ї групи. Офіційно не працює, але має “золоті руки”. Час від часу має підзаробітки. “Куди я тільки не писала, - веде мама. - І президентам, і меру. Просила міську раду, якщо не даєте квартири, то дайте хоч земельну ділянку. Земельну ділянку ми знайшли — на вул. Сокільницькій (Франківський район). Коли почали оформлювати документи, виявилося, що міський голова пообіцяв цю землю віддати мешканцям цієї вулиці під дитячий майданчик. Коли питання виносили на сесію, люди з транспарантами пішли під міську раду. Оскільки питання спірне, депутати за нього не проголосували”.

Поки дорослі вирішують болюче квартирне питання, дітки малюють до свят малюнки... Старша Оля до Дня матері намалювала малюнок ще й на конкурс “Моя мама — найкраща”. Розіграш призів відбудеться в одному з супермаркетів. А на столі у великої родини з’явиться смачненький матусин тортик...

Схожі новини