Передплата 2024 ВЗ

Безсоння — плата за прожиті роки

Чому з віком важко заснути й чому людина часто прокидається вночі? «Причина — у фізіологічних змінах організму», — пояснюють медики

Оптимальна тривалість сну для людей, старших за 65 років, – приблизно 7-8 годин. На жаль, людям похилого віку рідко вдається спати так багато. Фото Dedicated Senior Medical Center.
Оптимальна тривалість сну для людей, старших за 65 років, – приблизно 7-8 годин. На жаль, людям похилого віку рідко вдається спати так багато. Фото Dedicated Senior Medical Center.

Проблеми зі сном у літніх людей є наслідком фізіологічних змін, що відбуваються в організмі, а також хронічних захворювань, яких більшає з віком. Відіграє роль і зміна способу життя, пов’язана з виходом на пенсію. Які найпоширеніші причини безсоння у людей старшого віку та що може допомогти їм покращити якість сну?

У міру дорослішання, а згодом і старіння, наш організм потребує дедалі менше сну. Проте це не озна­чає, що можемо спати критично мало і при цьому добре почуватися та функціо­нувати. Скільки б нам не було років — 6 чи 60, сон є найкращим способом віднови­ти організм і зміцнити імунітет.

Оптимальна тривалість сну для лю­дей, старших за 65 років, — це приблизно 7−8 годин. Проте, на жаль, людям похи­лого віку рідко вдається спати так багато. Згідно з дослідженнями, від хронічного безсоння потерпає близько 20% людей, старших за 50 років.

Хронічну інсомнію у людини діагнос­тують тоді, коли проблеми зі сном у неї тривають щонайменше кілька тижнів і у кінцевому результаті сприяють виник­ненню захворювань, які ускладнюють нормальне функціонування. Тривале не­спання підвищує ризик серцевого напа­ду, а також може спричинити депресію та артеріальну гіпертензію.

Але не безсонням єдиним. У певному віці відбуваються зміни й у структурі сну. Людям пенсійного віку буває не тільки складно заснути — вони ще й часто про­кидаються протягом ночі.

Причини проблем зі сном у старшому віці

Безсоння у людей похилого віку може бути наслідком хронічного болю. Часті судоми, поколювання, болі в суглобах і хребті можуть заважати заснути.

Важкі хвороби також є частою причи­ною нічних пробуджень.

Проблеми із засипанням можуть ви­никати через недостатню активність протягом дня. Хворі похилого віку про­водять багато годин у ліжку й часто дрі­мають. У такій ситуації буває складно за­безпечити правильний добовий ритм.

Інші чинники, що сприяють розладам сну

  • синдром неспокійних ніг. Ця па­тологія уражає приблизно кожну деся­ту людину, старшу за 60 років. Захворю­вання проявляється онімінням, болем і відчуттям печіння в ногах. Ці симптоми з’являються, коли людина не рухається, й тому особливо докучають під час сну;
  • депресія. Психічні розлади виявля­ють величезний вплив на якість сну. Люди похилого віку часто самотні, їм бракує то­вариства інших людей. Така ізоляція нега­тивно впливає на психічне здоров’я;
  • серцево-судинні захворювання мо­жуть утруднювати дихання й спричиняти задишку, що ускладнює засинання;
  • прийом ліків. Деякі медикаменти, які приймають люди похилого віку, мо­жуть викликати побічні ефекти, зокрема безсоння. Люди після 65 років прийма­ють багато різних препаратів, які впли­вають на весь організм. Вони допомага­ють нормально функціонувати вдень, але ввечері їх вплив утруднює засинання;
  • неврологічні розлади. Йдеться пе­редусім про деменцію та інші патології, що супроводжуються змінами головно­го мозку;
  • ніктурія (неконтрольоване сечовипускання), а також енкопрез (неконтро­льована дефекація) вночі;
  • апное (переривання дихання) під час сну, коли блокується потік повітря. Як наслідок, людина потерпає від головного болю і сонливості вдень. Якість сну у неї також погіршується;
  • урологічні захворювання (проблеми з простатою у чоловіків);
  • порушення обміну речовин. У літніх лю­дей обмін речовин сповільнюється, через що можуть з’являтися неприємні симптоми, як-от закреп або відчуття здуття живота. Ось чому у старшому віці не варто відмов­лятися від здорових харчових звичок;
  • зниження рівня мелатоніну, що ха­рактерно для людей похилого віку. Через це спати так багато, як раніше, людина вже не хоче.

Лікування

Головне, що потрібно зробити, — зна­йти причину проблеми, і найкраще цю справу довірити лікарю, який на осно­ві зібраного медичного анамнезу дасть фахові й дієві рекомендації.

У багатьох випадках погана якість сну та безсоння викликані симптомами хро­нічного захворювання, і лікування по­лягає в першу чергу в полегшенні цих симптомів.

Якщо лікар з’ясує, що наявні порушен­ня є результатом прийому ліків, він може порадити замінити їх на інші. Літнім лю­дям, які приймають медикаментозну те­рапію, снодійні препарати призначають рідко, оскільки вони можуть погано взає­модіяти з іншими лікарськими засобами.

Щоб лікування принесло найкращі ре­зультати, пенсіонерам важливо зміни­ти свої щоденні звички:

  • забезпечити належну гігієну сну (ля­гати спати у визначений час, вечеряти їжею, яка легко засвоюється, уникати ал­коголю та кави);
  • бути фізично активними (хоча б мі­німально). Якщо через поважний вік бра­кує на це сил, достатньо буде трішки прогулятися у неспішному темпі;
  • важливою є й температура в кімна­ті. Спальню перед сном потрібно прові­трити.

Для лікування розладів сну у людей похилого віку використовують когнітив­но-поведінкову терапію, яка дає найкра­щі результати.

(За матеріалами centrumdobrejterapii. pl).

Схожі новини