Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сухість в роті - не завжди ознака діабету

Сухість у роті вказує на недостатню кількість слини, що виробляється організмом для підтримки потрібного рівня вологи в ротовій порожнині. Іноді це відчуття може бути спричинене стресом, перевтомою, роздратуванням. Але постійна сухість у роті є симптомом багатьох захворювань чи станів організму, за яких зменшується чи припиняється вироблення слини

Фото умовне з відкритих джерел
Фото умовне з відкритих джерел

Щодня в організмі люди­ни продукується близько 1,5−2 л слини, щоб знеза­ражувати мікроорганізми, що по­трапляють на слизову оболонку, підтримувати кислотно-лужну рів­новагу в ротовій порожнині. Су­хість у роті може спостерігатися за інфекцій, хвороб дихальної, нер­вової систем, ШКТ, а також аутоімунних процесів. Часто це тимча­совий стан на період загострення будь-яких хронічних захворювань або прийому ліків. Але якщо сухо у роті постійно, слід обов’язково звернутися до лікаря, щоб встано­вити справжній діагноз та вчасно розпочати лікування.

Якщо сухість у роті виникає вранці, після сну чи ночами тур­бує людину, а вдень відсутня — це наслідок хропіння. А його можуть спричинити як викривлення но­сової перегородки, поліпи в носі, так і поліноз, алергічний риніт, нежить, гайморит. Сухість у роті буває і побічним ефектом ліків: антибіотиків, гіпотензивних, про­тигрибкових, заспокійливих, мі­орелаксантів, антидепресантів, антигістамінних, знеболюваль­них, ліків від проносу, блювання та інших.

Будь-які захворювання, що ви­кликають посилене потовиділен­ня, температуру, озноб, пронос, блювання, крововтрату, можуть призводити до висушення слизо­вих оболонок і зневоднення, що і проявляється таким симптомом. Опромінення та хіміотерапія за онкологічних захворювань також знижують вироблення слини.

Сухість у роті разом зі спрагою — найголовніша ознака цукрового діабету. У жінок після 45 років вона у поєднанні із сильним серцебит­тям, запамороченням, сухістю у піхві є свідченням настання мено­паузи. Сухість у роті та очах може бути і проявом синдрому Шегре­на, рідкісного аутоімунного за­хворювання, що вражає сполучну тканину організму, залози, сугло­би. Симптом сухості мають такі захворювання, як анемія, гіпові­таміноз (брак вітаміну А), хвороби щитовидної залози.

Причина стану може бути не пов’язана з хворобою. Наприклад, нестача рідини в організмі. Від цього страждають мешканці ве­ликих міст, які працюють в офісах із кондиціонерами. Зменшення вологості в приміщеннях збільшує потребу в рідині - на думку дієто­логів, для заповнення нормально­го балансу кожному з нас необхід­но випивати по 100 — 200 мл чистої води кожні 2 — 3 години та вико­ристовувати зволожувачі повітря у всіх приміщеннях, де перебуваєш понад дві години поспіль.

Сильна спрага і сухість — також результат зловживання спирт­ним, коли прискорюється обмін речовин і посилюється сечовиді­лення, через що швидко настає зневоднення. До сухості в роті призводить і куріння — через од­ночасний вплив гарячого диму на слизову оболонку, погіршення роботи слинних залоз і спазму су­дин, викликаного нікотином. Ще одна можлива причина — стрес. Такі неприємні відчуття виникають перед публічними виступами, не­обхідністю розпочати суперечку чи в інших ситуаціях, які вимага­ють від людини великої нервової напруги.

Пам’ятайте, що за постійної сухості у роті значно підвищуєть­ся ризик розвитку різних захво­рювань ясен (гінгівіту, кандидозу, стоматиту, карієсу, хронічного тонзиліту), що відкриває шлях ін­фекціям.

Якщо після візиту до лікаря не вдалося знайти справжню при­чину сухості в роті, а серйозні за­хворювання виключені, спробуй­те впоратися самі. Насамперед позбудьтеся шкідливих звичок. Збільшіть кількість рідини, яку ви­пиваєте (оптимально — по склянці чистої або мінеральної води без газів за 30 хвилин до кожного при­йому їжі). Іноді досить підвищити вологість у приміщенні. Можна використовувати спеціальні за­мінники слини та штучні сльози. Гострий перець також активізує слинні залози. У вашому раціоні не повинно бути продуктів, що ви­кликають підвищену спрагу — со­лоної, пряної, надто солодкої або сухої їжі, а також газованих напо­їв, напівфабрикатів та кондитер­ських виробів. Зате додайте біль­ше свіжих овочів та фруктів.

Людмила Стайко, терапевтка, імунологиня.

Схожі новини