Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наші предки з'їдали за рік 600 грамів цукру. А ми з'їдаємо… 40 кілограмів!

Чому виникла епідемія діабету? Як запобігти цьому захворюванню та його ускладненням?

Якщо можете не додати цукру (у кашу, каву, чай тощо) – не додавайте. Фото Elite Medical Center
Якщо можете не додати цукру (у кашу, каву, чай тощо) – не додавайте. Фото Elite Medical Center

Цього тижня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом. Для тих, хто з діабетом не знайомий, цей діагноз нічого не означає. «Але ігнорувати небезпеку не варто. Багато людей живе з предіабетом, твердо крокуючи до діабету 2-го типу, хоч і не здогадується про це», — застерігає у своєму блозі відома дієтологиня Оксана Скиталінська.

Діабет, за словами лікар­ки, це не просто захво­рювання, а справжня епі­демія. Він входить до трійки хвороб з високою інвалідизаці­єю та смертністю (дві інші - це атеросклероз і рак). Саме діа­бет є найбільш поширеною при­чиною сліпоти й ниркової недо­статності, що вимагає «штучної нирки» (діалізу).

— Діабет буває двох типів — 1-го та 2-го. У чому ж різниця між ними?

— Діабет 1-го типу — інсуліно­залежний. Хворіє на нього трохи менше як 10% від загальної кіль­кості пацієнтів, що живуть з діа­бетом. Причини цього захворю­вання до кінця не відомі. Проте вчені вважають, що це — резуль­тат аутоімунного чи вірусного процесу, внаслідок якого руй­нуються бета-клітини підшлун­кової залози (ті, які синтезують гормон інсулін). Як правило, ді­абет 1-го типу починається у ди­тинстві.

Діабет 2-го типу — інсуліно­незалежний. На нього хворіє майже 90% діабетиків. Хворо­ба починається зазвичай у зрі­лому віці, але, як зауважують медики, останніми роками різ­ко помолодшала, що спричи­нено високоглікемічним харчу­ванням (таким, внаслідок якого різко підвищується рівень цукру у крові) й низькою фізичною ак­тивністю.

Як діабет 2-го типу став епідемією

Ще ніколи за всю історію сво­го існування людина не спожи­вала так багато цукру в чисто­му вигляді, як споживає зараз. 1800 року середньостатистична людина з'їдала за рік приблизно 600 г цукру, а сьогодні - понад 40 кг (у Великій Британії - 49 кг, у Німеччині - 52 кг, США — 63 кг).

Як запобігти діабету 2-го типу та його ускладненням

Тримайте вагу у нормі. Навіть кілька втрачених зайвих кілограмів нормалізують рі­вень холестерину і тиск крові. Але коли доходить до практики, саме цю пораду виконати най­складніше. Продукти, якими на­повнені полиці супермаркетів, містять багато калорій, цукру й жиру. Вони смачні, доступні та від них важко відмовитися. На­віть ціною великих зусиль, пе­рейшовши на овочі та білкові продукти, більшість людей про­тягом 1−2 років повертаються до своєї попередньої ваги.

Але є «світло в кінці тунелю». Це фізичні аеробні навантажен­ня як доповнення до дієтотера­пії. Дослідження показали, що регулярні вправи в поєднанні із низькожировою дієтою ведуть до стійкого зниження ваги. Тому багато експертів пропонують пацієнтам із цукровим діабетом 2-го типу виконувати вправи щодня, а не двічі-тричі на тиж­день, як більшість собі уявляє.

Харчуйтеся з дотриман­ням певних правил.

У певні періоди — «врізаємо» калорійність раціону. Якщо вага дуже висока, допус­каються короткочасні низькока­лорійні періоди для покращення обміну речовин (метаболічного профілю).

Це може бути харчування типу FMD (fasting mimicking diet, тобто дієти, яка імітує голоду­вання), з акцентом на листові й різнокольорові овочі, горіхи, бо­бові, ягоди, оливкову олію.

Або інтервальне голоду­вання, коли прийом їжі вміщу­ється у 8-годинний інтервал. Проте тривале низькокалорій­не харчування не є рекомендо­ваним.

Менше цукру. Надмір цу­кру токсично впливає на ткани­ни нашого організму. Якщо лю­дина часто їсть солодощі, то перебуває у стані хронічної глю­козотоксичності. Внаслідок цьо­го страждають органи та тка­нини, в які глюкоза потрапляє напряму, без посередництва ін­суліну. Це кришталик (привіт, катаракто!), периферійні нерви (привіт, порушення іннерва­ції, оніміння, відчуття холоду в руках і ногах, полінейропатія!), нирки (шлях до ниркової недо­статності), острівці Лангерганса (інсулінорезистентність), ери­троцити (схильність до анемій), аорта, судини сітківки (погір­шення зору, сліпота).

Багато клітковини. Важ­ливо, щоб у раціоні були стра­ви з високим вмістом кліткови­ни. Це свіжі, запечені, парові й тушковані овочі, гречка, висів­ки, морські водорості, горіхи, насіння льону, ягоди. Допус­каються також кисло-солодкі фрукти.

Якщо є зайва вага або ожиріння, — менше жиру. Хоча ми всі вже знаємо, що жир обов’язково має бути в нашому раціоні, проте його не має бути багато. Акцент слід робити на мононенасичених жирах (олив­ковій олії): 1 чайна ложка на порцію або з урахуванням того жиру, який уже є в продуктах (яєчний жовток, м’ясо, риба).

Стежимо за нормами білка. Це приблизно 15−20% від загальної енергії, яку організм отримує з їжі.

Норми. Цукор (глюкоза) кро­ві (з пальця)

Натще:

3,3 — 5,5 ммоль/л

Після їди:

5,5 — 6,6 ммоль/л

Глікований гемоглобін — до 5,8%.

Якщо 5,9−6,4% - це преді­абет, а 6,5% й більше — це вже діабет.

Схожі новини