Передплата 2024 «Добра кухня»

Шматок їжі до рота — й одразу блювота

Жінка шість років не могла їсти, і все — через м’язову аномалію між стравоходом та шлунком

Фото Першого ТМО м. Львова
Фото Першого ТМО м. Львова

Пацієнтка роками шукала спеціалістів, які допомогли б їй одужати, й задля цього подолала шлях із Черкас до Львова. Прооперували її та повернули змогу знову їсти хірурги Лікарні Святого Пантелеймона. Про це розповіли у пресслужбі Першого територіального медичного об'єднання м. Львова.

Любові Прокопенко — 31 рік. Останні шість ро­ків вона намагалася з’ясувати, що ж за недуга її мучить. Черка­щанка не могла нормально хар­чуватися — прийом їжі відразу ви­кликав у неї напад блювоти.

Обстеження не давали ре­зультату — місцевим лікарям не вдавалося поставити діагноз. Пацієнтку навіть скеровували… до психіатрів, припускаючи, що жінка могла просто собі щось на­думати.

Втім, три роки тому причину дивного стану медикам таки вда­лося з’ясувати. У черкащанки ді­агностували ахалазію стравохо­ду — розлад моторики, для якого характерною є втрата перисталь­тики й неспроможність нижнього стравохідного сфінктера повніс­тю розслаблятися у відповідь на ковтання. Простими словами, він замикався і не розтискався. Про­те прооперувати Любов лікарі не зважилися.

Останній рік жінка називає найважчим у своєму житті. Вона втратила 10 кілограмів, адже абсо­лютно кожен прийом їжі у неї супро­воджувався блювотою. Хірургів, які б погодилися її прооперувати, пацієнтка шукала по всій Україні. Так вона потрапила у Центр хірургії Лікарні Святого Пантелеймона. Тут спеціалісти провели їй додаткові обстеження й підтвердили діагноз. Стравохід у черкащанки розши­рився до 6 сантиметрів, а сфінктер у місці звуження був лише 4 міліме­три. Через такий критично вузький отвір їжа не могла протиснутися в шлунок. Стало зрозуміло: якщо Любов не прооперувати та не від­новити змогу харчуватися, вона може померти.

Жінці провели мініінвазивну операцію. Технічно таке опера­тивне втручання є складним і ви­магає від хірургів ювелірної май­стерності.

Лікарі розсікли м’язи, які за­тиснули отвір між стравоходом та шлунком, й сформували ман­жету, щоб вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка й не повертався назад. Операція три­вала лише годину. Вже на третій день після втручання пацієнтку з хорошим самопочуттям виписа­ли додому. Вона не лише почала їсти — у неї чи не вперше за стіль­ки років з’явився апетит.

Як пояснює хірург Андрій Стасишин, єдиної при­чини, яка зумовлює виникнення ахалазії стравоходу, немає. Ме­дики вважають, що такі анатомічні зміни можуть відбутися як вна­слідок порушення роботи нерво­вих клітин стравоходу, так і через генетичну схильність або усклад­нення інших захворювань.

Схожі новини