Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вакцинуватися від коронавірусу треба!

Через легший перебіг COVID-19 хворі не звертаються по допомогу. Але в Україні реєструють летальні випадки

Фото умовне з сайте pexels
Фото умовне з сайте pexels

В Україну прийшли холоди, а з ними — традиційні для цієї пори року гострі респіраторні інфекції. За станом на 15 жовтня, в українських лікарнях перебувало понад 3300 пацієнтів, перебіг захворювання яких вимагав госпіталізації. І якщо за позаминулий тиждень смертей від ускладнень грипу в Україні не реєстрували, то COVID-19 забрав 34 життя. Всі померлі були старші за 35 років.

Коронавірус продовжує ви­шукувати своїх жертв і на Львів­щині. Як розповіла «ВЗ» ке­рівниця обласного центру контролю та профілакти­ки хвороб Міністерства охо­рони здоров’я України Ната­лія Іванченко, на 41-му тижні (з 9 по 15 жовтня) в області на COVID-19 захворіло 516 людей, з них 33 дитини. На стаціонар­ному лікуванні перебувало 64 пацієнти. Одна людина, старша за 65 років, померла.

На 42-му тижні (з 16 по 20 жовтня. — Авт.) під спосте­реження медиків потрапило 473 нових хворих. У лікарнях зали­шалося 58 осіб з діагнозом «ко­ронавірусна хвороба». Епіде­міологи також повідомили про один летальний випадок від ускладнень цієї інфекції.

За словами Наталії Іванчен­ко, пацієнтів з COVID-19 зараз у кілька разів більше, ніж було мі­сяць тому. Водночас вона зауважує, що багато людей, які мають ознаки ГРВІ, не зверта­ються по допомогу, оскільки пе­ребіг недуги у них є легким. Тож офіційна статистика не відобра­жає реальної кількості хворих.

За повідомленням МОЗ, на­разі в Україні циркулює 14 під­видів штаму «Омікрон». Серед них — «Еріс», який має додатко­ву мутацію шипового білка. За­вдяки цьому збудник швидше проникає в організм, за умо­ви, що людина має ослабле­ний імунітет. Спеціалісти цен­трів контролю й профілактики хвороб, які відбирають зраз­ки в інфікованих осіб, щоб до­сліджувати штами та вивчати мутації вірусу, повідомили про 10 випадків зараження «Ері­сом» у шести областях. Львів­ської, як запевнила «ВЗ» Ната­лія Іванченко, у цьому переліку поки що немає. Водночас вона звернула увагу, що симптоми, які викликає цей штам, схожі на ті, які виникають за інфікуван­ня іншими відомими модифі­каціями коронавірусу. Це біль у горлі, нежить, ломота у тілі, го­ловний біль і лихоманка. Екс­перти ВООЗ раніше заявляли, що глобального ризику для гро­мадського здоров’я цей підвид «Омікрону» не несе.

Головна епідеміологиня Львівщини не вбачає загрози й у «Піролі». Це — ще один варіант «Омікрону», в геномі якого до­слідники нарахували аж 34 му­тації. «Проте він на 60% менш заразний», — зазначила у комен­тарі «ВЗ» Наталія Іванченко.

Ризики поширення цього під­виду Європою днями прокомен­тували в Агенції безпеки охо­рони здоров’я Великої Британії (UKHSA). Як підкреслив у роз­мові з Independent директор з інцидентів, доктор Рену Біндра, «на цей момент є обмеже­на кількість даних, щоб зробити остаточні висновки щодо транс­місивності „Піроли“, важкості захворювання, яке він викликає та здатності уникати вакцинного захисту». Інфікування «Піролою» також проявляється нежитем, головним болем і болем у гор­лі. А ще — втомою, яка часто су­проводжує COVID-19, чханням, діареєю, висипкою на тілі й по­дразненням очей. Всі ці симпто­ми не обов’язково виникають у хворих, а тому не всі з них звер­таються до лікарів.

Наталія Іванченко наголоси­ла, що, згідно з прогнозами вче­них, коронавірусна інфекція, ймовірно, залишиться з нами назавжди — як грип. Від «коро­ни», як і від грипу, потрібно вак­цинуватися. Щеплення необхід­но передусім отримати людям із груп ризику. Для COVID-19 це вік 60 років+, наявність хроніч­них захворювань, ослаблений імунітет та вагітність.

Наразі, за інформацією фа­хівчині, у Львівській області від коронавірусу першою дозою вакцинувалися понад 1 міль­йон 102 тисячі людей. Двома — 1 мільйон 39 тисяч. Перший бус­тер отримало близько 202,5 ти­сячі. Другий — майже 20,5 тися­чі.

Схожі новини