Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що робити за харчового отруєння?

У більшості випадків харчове отруєння виникає через вживання недоброякісної їжі. Вона може бути зіпсованою, з високим вмістом токсинів, або зараженою бактеріями й вірусами. Одна з найчастіших причин інтоксикації - вживання грибів

До інфекційних хар­чових токсинів нале­жать: кишкова паличка, золотистий стафілокок, ди­зентерійна паличка, сальмо­нела та інші.

Відомо, що є «погані» і «хо­роші» бактерії. Останні - це, наприклад, молочнокислі бак­терії, які необхідні нам для травлення. Однак отруєння залежить від кількості бакте­рій. Так, якщо кисле молоко довго стоїть, то в ньому зна­чно збільшується кількість тих самих корисних бактерій. Але з перевищенням норми вони теж викликають отруєння.

Як проявляється харчове отруєння

Перші ознаки з’являються дуже швидко. Зазвичай вже через 4−6 годин після вживан­ня неякісної або зараженої їжі людині стає погано. Інкубацій­ний період може бути й корот­шим. Інтоксикація проявля­ється у всіх, хто їв зіпсований продукт. Симптоми отруєння зазвичай типові й дуже схожі, але відрізняються за ступенем тяжкості.

Основні ознаки отруєння: болі у животі; відчуття здуття живота, важкість, дискомфорт; сильна нудота й блювання, які можуть бути багаторазовими; діарея з частими позивами й болісними відчуттями в животі; підвищена слабкість; холодний та липкий піт; запаморочення, потемніння в очах, дезорієнта­ція; лихоманка і знижена тем­пература тіла; знижений тиск; пришвидшене серцебиття; від­раза до їжі; може бути висока температура.

У найважчих випадках хар­чове отруєння може виклика­ти астенію — сильну м’язову слабкість; зниження або навіть повну втрату зору; дуже рясне виділення слини; порушення в роботі головного мозку аж до марення, галюцинацій і коми; ураження нервової системи, які можуть призводити до па­ралічу.

В яких випадках викликати «швидку допомогу»

Виклик невідкладної допо­моги необхідний деяким кате­горіям людей незалежно від тяжкості інтоксикації: вагітним на будь-якому терміні гестації; маленьким дітям, які не до­сягли трирічного віку; літнім людям, особливо, якщо у них є серйозні хронічні захворю­вання; усім, незалежно від віку, якщо в їжу вживалися гриби або отруйні рослини. Також «швидку допомогу» потрібно викликати, якщо у вас є такі важкі симптоми:

  • температура різко підви­щилася до 39°;
  • температура не спадає більше двох діб;
  • випорожнення з кров’ю або блювота з кров’ю; часті напади діареї - до 10 разів на добу;
  • невпинна блювота;
  • якщо у людини з’являються марення та галю­цинації;
  • судоми й повна м’язова слабкість;
  • проблеми з диханням;
  • занадто часте серцебит­тя;
  • дуже сильні гострі болі в животі;
  • якщо хворому не стає краще протягом 3-х днів за до­машнього лікування;
  • якщо слабкі ознаки інток­сикації тримаються вже тиж­день і не минають.

Лікування харчового отруєння

Харчове отруєння в легких випадках можна лікувати вдо­ма. Бажано в будь-якому ви­падку звернутися до лікаря, але лікування може проходити амбулаторно.

Що робити в разі отруєн­ня у першу чергу? Промити шлунок, позбутися токсинів, відновити водно-сольовий ба­ланс і приймати ліки, які поре­комендує лікар.

Перші дії в домашних умовах:

Промити шлунок. Як тільки з’являються симптоми отруєн­ня, потрібно терміново проми­ти шлунок і очистити організм від токсинів. Для цього випийте багато чистої води. Потім ви­кличте блювоту — для цього до­статньо натиснути двома паль­цями на корінь язика.

Пийте воду й викликайте блювоту доти, поки вода зі шлунка не буде виходити чи­стою, без домішків їжі.

Вивести з організму ток­сини. Для цього використо­вуються сорбенти. Чим раніше ви їх приймете, тим швидше стане краще.

Викликати дефекацію. Це об’язково тільки в тому ви­падку, якщо ви не можете ви­порожнитися. Організм швид­ше очиститься, якщо вийдуть калові маси. Для цього можна прийняти проносні засоби.

Відновити водно-сольо­вий баланс. Коли шлунок чис­тий і нових атак блювоти біль­ше немає, потрібно приймати регідратанти — препарати з солями натрію и калію, які від­новлюють водно-сольовий ба­ланс, адже за рясної блювоти організм втрачає дуже бага­то рідини і корисних солей, потрібних для повноцінного функціонування.

Більше чистої води. Під час блювання організм втра­тив багато рідини, рівень якої потрібно відновити.

Відмова від їжі. Під час отруєння потрібно відмовити­ся від прийому їжі, хоча вам і так не буде хотітися нічого їсти. Не змушуйте себе — не навантажуйте свій організм ще більше. Зараз головне — до­зволити організму очиститися та відновитися.

Повний спокій. Обмежте будь-яку активність, непри­пустима фізична робота. Вам потрібен постільний режим. Добре, якщо ви обмежите на­віть розумове й емоційне на­вантаження.

Ліки за харчового отруєння

Після того, як ви промили шлунок, потрібно очистити ор­ганізм від токсинів. Для цього використовуються сорбенти: ентеросгель; сорбекс; біле вугілля; активоване вугілля; атоксил. За сильної діареї можна прийняти смекту. Коли блювота припиниться, потріб­но відновити водно-сольовий баланс. Пийте багато чистої води. Заповнити нестачу со­лей натрію та калію допомо­же регідратант регідрон. За сильних болів у животі можна приймати спазмолітики — но-шпу чи спазмалгон. Якщо болі в животі супроводжують­ся сильним метеоризмом і здуттям, то мовеспазм зні­ме спазми і зменшить газо­утворення. Якщо отруєння викликане інфекцією, треба прийняти ніфуроксазид, який дуже ефективний, особливо за гострої діареї, викликаної інфекційними захворювання­ми, проте цей препарат може призначати тільки лікар за на­явності точного діагнозу. Діа­рею також зупиняють імодіум і лоперамід. Але призначати самим собі ці препарати не можна, бо зупинка діареї тоді, коли організму потрібно очис­титися, буде небезпечною для здоров’я. Ці ліки приймайте тільки за призначенням лікаря.Коли всі неприємні симпто­ми інтоксикації підуть на спад і ви почнете одужувати, за­лишається тільки допомогти шлунково-кишковому тракту відновити свою функцію та мікрофлору. Для цього можна приймати пробіотичні препа­рати від дисбактеріозу кишеч­нику — лінекс, ентерожерміну, пробіз.

Але, звичайно, завжди кра­ще не допустити отруєння, ніж потім його лікувати. Стежте за свіжістю й чистотою продуктів і не змішуйте несумісне!

Юрій Червінський.

Схожі новини