Передплата 2024 «Добрий господар»

Бродівських бджіл таки отруїла «хімія»…

Виявлений препарат п’ять років тому заборонила використовувати Єврокомісія

На уражених хімічним препаратом пасіках знайшли мільйони мертвих бджіл
На уражених хімічним препаратом пасіках знайшли мільйони мертвих бджіл

Стало відомо про причини масового ураження пасік у Бродівській територіальній громаді (Золочівський район Львівської області) у кінці квітня на початку травня цього року. Тоді, як писав «Високий Замок» у публікації «Бджолопад на Бродівщині», від згубної дії невідомої речовини загинуло близько тисячі бджолосімей і погіршилося самопочуття людей. До таких наслідків призвело застосування клотіанідину, препарату, який аграрії застосовують для боротьби з комахами, протруювання насіння перед сівбою, а також для обробітку землі.

«Божі комахи» гинули від надмірного нервового збудження. Винуватець — клотіанідин

Наявність цього виду інсектициду в організмі загиблих бджіл, у зразках відібраного ґрунту і рослин виявили фахівці державного підприємства"Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України" (протокол випробувань № 3/28-А-1355−23/2502/396 від 29.06.2023 року). Висновки цієї акредитованої експертної установи підтвердили результати дослідження, що його у кінці травня провела одеський біолог-ентомолог Марія Бондарєва. Документи про виявлені токсини мають у своєму розпорядженні представники волонтерської ініціативи «Бджолярі Малого Полісся».

Науковці кажуть, що виявлений у мертвих бджолах клотіанідин згубно впливає на центральну нервову систему комах: після контакту із цією речовиною блокується передача нервового імпульсу і бджола гине від надмірного збудження. Згаданий токсин починає діяти негайно після застосування і протягом тривалого часу у ґрунті залишається небезпечним для комах. Саме цим, вважають експерти, можна пояснити той факт, що бджоли гинули протягом двох-трьох тижнів після того, як аграрії обробили свої угіддя «хімією», у складі якої був клотіанідин.

Задля справедливості слід зазначиьи: не у всіх експертних установах були одностайними. В одній з авторитетних державних інстанцій, куди теж зверталися постраждалі пасічники, не виявили жодних (!) небезпечних для комах хімічних препаратів ні у зразках мертвих бджіл, ні у пробах ґрунту. А також — у представленій на дослідження кульбабі, яка в той час цвіла і виділяла нектар та пилок для бджіл, і на яку міг впасти отруєний пил під час обробітку полів. Це насторожує, бо навіть за зовнішнім виглядом представлених проб (пожовкле листя молодої кульбаби) вплив «хімії» на рослини і комахи, які на них сідали, був очевидним…

Загибель кожної бджолосім'ї обійшлася у 7 тисяч грн.

Виявлений іншими лабораторіями препарат клотіанідин є високо небезпечним для комах (перший клас небезпеки) і помірно токсичним — для людей (третій клас небезпеки). «Високий Замок» розповідав, що у період масового мору бджіл сильна алергічна реакція виникла в однієї місцевої вчительки, через що вона змушена була звернутися до медиків

Представники волонтерської ініціативи"Бджолярі Малого Полісся" кажуть, що через небезпеку для бджіл та інших комах-запилювачів, а також через згубний вплив на довкілля, п’ять років тому Єврокомісія заборонила використання на відкритому повітрі засобів захисту рослин, що містять клотіанідин. Ці вимоги застосовано до всіх продуктів харчування і кормів, які виробляють і ввозять в ЄС. Також препарати з клотіанідином заборонено використовувати у проєктах USAID (Агентство США з міжнародного розвитку)

Задля збереження корисних комах і довкілля закон прописує жорсткі вимоги до використання хімпрепаратів при обробітку сільськогосподарських угідь. Зокрема, заборонено обприскувати поля у межах та поблизу населених пунктів, якщо швидкість вітру перевищує 4 м/с. Дані спостережень характеристик вітру Львівського регіонального центру з гідрометеорології метеорологічної станції Броди вказують, що швидкість вітру у період з 21 квітня по 8 травня 2023 року (коли саме гинули бджоли) була значно вищою.

Розмір завданої бродівським пасічникам шкоди величезний. За приблизними розрахунками, загибель кожної бджолосім'ї завдала збитків у середньому на 7 тисяч гривень. А таких бджолосімей було близько тисячі! Інша стаття витрат — експертизи. За один зразок бджіл, ґрунту, рослин, за транспортування цього зразка до лабораторії в холодильнику бджолярі виклали зі своєї кишені близько 12 тисяч гривень.

Коментар для «ВЗ»

Василь ЦЕЛЮХ, представник волонтерської ініціативи «Бджолярі Малого Полісся»

Висновки експертизи підтверджують, що наші бджоли загинули не у природній спосіб. І самогубством вони точно не займалися…

Наші подальші дії? За фактом масової загибелі бджіл відкрито кримінальне провадження, нагляд за справою здійснює прокуратура. Наші юристи долучать до матеріалів слідства результати проведених експертиз. Коли буде поставлено крапку у цій справі - невідомо. У схожій історії, яка трапилася у Рівненській області, розслідування тягнеться більше року. Ми б'ємо на сполох, бо йдеться не тільки про нашу, пасічників, проблему — завдано величезної шкоди довкіллю, тваринам, здоров’ю людей.

Схожі новини