Передплата 2024 ВЗ

«Худнемо від правильного харчування, а спортом будуємо тіло»

Про популярні заборони та обмеження у схудненні, які насправді не працюють розповіла для «ВЗ» дієтологиня Соломія Наум

Всесвітня організація охорони здоров‘я б‘є на сполох: 39% людей в світі мають зайву вагу, в Україні таких 58%. З кожним роком українці стають важчими, зайва вага набуває форм епідемії. Взнаки далося широкомасштабне вторгнення рф, коли українці живуть в стресі та невпевненості у завтрашньому дні. І часто стрес заїдають.

Від надмірної ваги у світі помирає більше людей, ніж від голоду. Хвороби серця, інсульт, онкозахворювання — одні з наслідків ожиріння. Тим часом, з кількістю людей із зайвою вагою, у світі більшає і кількість методів схуднення. Та чи здоровими є усі методи зниження ваги?

Чимало нутриціологів та фітнес-тренерів перегинають палку і пропонують клієнтам чарівну пігулку. Не їсти після 18-ої години, пити багато води, при цьому не зважати на те, чи справді організм потребує стільки води, плюс виснажливі дієти та щоденні тренування в залі… Та не всі з цих правил фітнесу працюють, оскільки організм кожної людини унікальний і до кожного вартує знайти свої методи.

Як знайти правильний баланс, щоб процес схуднення не перетворився на марафон шкоди для здоров‘я. Про популярні заборони та обмеження у схудненні, які насправді не працюють, запитую в дієтологині з багаторічним стажем Соломії Наум.

Формула голодування — мінус м’язи, але не плюс для фігури

«Найпоширеніший міф про схуднення, який роками вкрай важко подолати — голодування, — каже Соломія. — Хтось вирішує весь день вживати лише кефір та гречку, дехто присідає на монодієти чи сильно себе обмежують у харчуванні… Чи, наприклад, вживають одноманітні продукти. Але це нонсенс. Чому не працює голодування? Організм не може обходитися без їжі, бо не виживе. Клітини організму потребують насичення. Рано чи пізно буде зрив і той, хто голодував, почне їсти все, що попало — без норми, без режиму. Якщо ми не поїмо день-два, то зійде зайва рідина і візуально результат буде. Але таке схуднення — обманка».

Соломія Наум застерігає: підводні камені голодування — візуальне схуднення за рахунок втрати м’язів, а не жиру. Якщо за два тижні жінка виголодувала мінус п’ять кілограмів, то піде три кілограми жиру та два кілограми м’язів. «Якщо жінка втратить м’язи — втрачає метаболізм, — продовжує дієтологиня. — Стали на вагу — все класно. Але згодом набираємо жирову масу, бо м’язи так швидко не накачаєш. До голодування і після голодування вигляд фігури інший».

Тренажерний зал — не панацея

Друге місце в рейтингу фейкових рецептів схуднення — чим більше спорту, тим якісніше йде процес зниження ваги.

«Красива фігура робиться на кухні, а в тренажерному залі - рельєфність форм, підтяжка тіла, здорове самопочуття, — наголошує Соломія Наум. — Математика схуднення така. Щоби втратити кілограм жиру, треба створити дефіцит калорій у 7 тисяч 500. За тренування в середньому витрачається 300−500 калорій. Якщо тренуватися тричі на тиждень — втрачаєш максимум півтори тисячі калорій. А де ще до цифри 7 тисяч 500 калорій? Знизити вагу лише завдяки тренуванням не можна. Якщо знаєте таку спортсменку, то вона точно стежить за харчуванням. Бо худнемо від правильного харчування, а тіло будуємо спортом. Навіть лате — їжа з калоріями».

Запитую, чи робота в залі до спітнілої футболки є індикатором ефективної втрати калорій з надлишком. «Ні! Якщо їхати влітку у маршрутці і спітніти — ви ж не худнете, — пояснює пані Соломія. — Не завжди спітніле тіло — це про ефективність тренувань. Часто це може бути сигналом стресу організму».

Таблетки для зниження ваги: не варто ризикувати здоров’ям

Третій фейк у схудненні - чарівна таблетка. Реклама нав’язує недостовірні факти, ніби, завдяки спеціальним таблеткам можна схуднути на 40−50 кілограм. Йдеться і про диво-чаї, бади, дієтичні добавки, дренажні напої… Як правило, недобросовісні фірми, каже Соломія Наум, крадуть з соцмереж відео та фото клієнтів, які худнули завдяки рекомендаціям дієтологів і подають це, ніби такі результати були від спеціальних таблеток…

«Це розводняк, — каже. — Хороші відгуки вкрадені з сайтів сертифікованих дієтологів. Майже не реально в законодавчому полі боротися з людьми, які торгують таблетками. Людей просто обманюють».

За словами Соломії Наум, якщо таблетки куплені не у фірм-одноденок, а в аптеці, то на упаковці пише, що це добавка до раціону. Якщо в інструкції згадують про зниження ваги, йдеться про чітке дотримання правил здорового харчування. «Як сприймати такі таблетки? — продовжує дієтологиня. — Буквально. Якщо організму чогось не вистачає, наприклад, вітаміну D чи Омега, рекомендую здати аналізи і пити вітаміни. Але це не про схуднення! Це про здоров‘я. Не буває такого, щоб випили таблетку для схуднення і вона працює. При цьому не стежити за харчуванням і зовсім не займатися спортом».

Дієтологиня порадила жінкам не зловживати і уколами ліполітиків, які працюють на розщеплення жирів та розв’язання проблем з целюлітом у проблемних зонах — животі, стегнах, ногах, руках. Легких шляхів до красивої фігури не буває.

«Уколи для схуднення мають свої наслідки, — застерігає Соломія Наум, — Після ін'єкцій жир може розподілятися по тілу нерівномірно. Такі препарати негативно позначаються на роботі печінки. Навіть після видалення жиру хірургічним методом, лікар прописує зміну способу життя. Буде суворий режим. Моя професійна політика — не чарівні пігулки та хірургічні методи. Я вірю у те, якщо людина веде активний спосіб життя, вона має тіло худої та здорової людини. Якщо це спосіб життя пасивної людини, яка втомлена, депресивна, маєш відповідне тіло. 60% фігури залежить від способу життя, зокрема харчування. Це прості речі - здорова їжа, сон, питний режим, тренування (щоб бути у тонусі).

«Функція води — не схуднення, а очищення організму»

Серед популярних міфів про схуднення — струнка фігура залежить від кількості випитої води (1,5−2 літри вдень). «Функція води — не схуднення, а очищення організму, — наголошує моя співрозмовниця — Міжклітинний простір організму повинен наповнюватися водою, а не кавою, чаєм, супами… Науковці порахували, що організм потребує в середньому 2,5 літри води. Кілограм клітин — 40 мл води вдень. Звідки організм черпає воду, коли хтось не випиває стільки? Наприклад, новонароджена дитина має 90% запасів води. Чим старша людина, тим запаси стають меншими. Якщо є брак води, кров згущується, може боліти голова, дають про себе знати інші симптоми — роздратування, депресія. Вчені робили рейтинг симптомів при недостатку води. Спершу болить голова, слабкість, аж потім є відчуття спраги. Пиття води — хороша звичка, її треба виробляти. Насильне пиття — недобре для організму, бо є ризик виникнення гідроудару на нирки».

Чимало нутриціологів рекомендують щоранку вживати теплу воду — з лимоном, медом чи тертим коренем імбиру. Цікавлюся в Соломії Наум, чи це запустить в організмі програму схуднення. Радить вживати воду кімнатної температури, бо з холодильника — стрес для організму. Аби організм засвоїв воду, він підігріває її до потрібної йому температури. Тож не варто допомагати йому з підігрівом води.

«Тепла вода натще, яка, начебто, допоможе схуднути — міф, — продовжує Соломія Наум. — Вранці треба пити воду, бо за ніч організм її частково вивів. А ось яка це буде вода, тепла чи кімнатної температури — залежить від ваших смаків».

Морозиво та віскі дало феноменальні мінуси на вагах та депресію

Соломія Наум каже, що в марафонах схуднення чимало експертів не коректно наділяють певні продукти магічними властивостями. Наприклад, є рекомендація вживати мелену корицю для пришвидшення метаболізму. «На чому кориця — на булці, чи в ранковій каві? — продовжує пані Соломія. — Якщо баланс харчування неправильний, кориця не допоможе. Один британець схуд на п’ятнадцять кілограмів за три місяці, споживаючи лише морозиво та віскі… На день вживав цих продуктів лише на півтори тисячі калорій, чим і спричинив дефіцит калорій необхідних для зниження ваги. Бо фігура залежить від дефіциту та профіциту калорій. Якщо вживати найкориснішу їжу в світі і вона буде в профіциті - вага зростає. Якщо вживати в дефіциті - вага знизиться. Британець схуднув на не корисних продуктах (віскі та морозиві), але зробив шкоду організму. Часто втомлювався, з’явилися темні кола під очима. Згодом через депресію чоловіка звільнили з роботи… Споживав порожні калорії, які мають енергетичну, але не харчову цінність. В середньому для схуднення жінкам потрібно споживання калорій на рівні півтори тисячі в день. Бо якщо 1200 калорій — це вже не здорове схуднення.».

«Жінкам після сорока років рекомендую перейти на Середземноморську дієту»

Чи допомагає схудненню м’ясна аскеза? «Червоне м‘ясо необхідне для організму, як джерело білка — це будівельний матеріал м’язів, — пояснює Соломія Наум. — Без білка не засвоюються певні вітаміни. Якщо вживати багато м‘яса, це зашлаковує організм. У м’ясі є білок триптофан, який призводить до старіння. Споживати червоне м‘ясо потрібно в міру: двічі на тиждень. Біле м‘ясо не містить триптофану, але теж зашлаковує організм. Його можна споживати частіше — три-чотири рази на тиждень. Найкраще організм засвоює білок риби. Свинина чи баранина перетравлюється шість годин, риба — 2−3 години. Жінкам після сорока років рекомендую перейти на середземноморську дієту — морепродукти, зелень, оливки, червоне вино, крупи з цільного зерна. Науковці французького Бордо довели, що 150 мл хорошого сухого вина корисно для організму. Люди з Середземномор’я живуть довго».

Соломія Наум каже, трішки сухого вина дозволено лише при дотриманні середземноморської дієти. Якщо ним зловживати, організм витрачає енергію не на спалення калорій та схуднення, а на виведення токсинів алкоголю. Також для краси і молодості жінок автори дієти Середземномор’я рекомендують п‘ять продуктів — перепелині яйця, насіння чіа чи льону, ягоди фіолетового кольору, какао, чорний шоколад.

«Насіння корисне тим, що містить нерозчинну клітковину, яка очищує організм, — наголошує моя співрозмовниця. — Насіння, горішки — замінник жіночих гормонів. Корисні сухофрукти, але в міру. Ожиріння печінки можна отримати не лише від жирної смаженої їжі, а й від фруктів».

Схожі новини