Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Все, що треба знати про вагітність

Починаючи з другого тижня, майбутнє дитя отримує все, що споживає мати

Відчутний біль у налитих грудях, дещо набубнявілі й потемнілі соски, затримка менструації на 1-2 тижні, нудота, підвищення температури тіла до 37°С, швидка втомлюваність, сонливість, дратівливість, зміна смакових уподобань – ознаки на користь вагітності.

А що ж відбувається в утробі жінки?

Яйцекліти­на на 3-4-й день після за­пліднення починає мігрувати із маткової труби у матку, щоб під дією спеціальних ферментів при­кріпитися до її стінки. А із 7-10-го дня імплантований плід починає контактувати з організмом мате­рі – отримує все, що їсть, п’є і чим дихає жінка. На третьому тижні закладаються майбутні органи дитини, із 23-го дня починає би­тися серце. У цей період під дією шкідливих факторів можуть ви­никнути вади розвитку. Отже, все залежить від способу життя, який обере вагітна.

Не можна: вживати алкоголь; палити; вживати будь-які ліки.

Полюбіть дитяче мило. Ба­гатьох жінок турбує збільшення кількості виділень із піхви. Та хви­люватися марно, якщо вони бі­лого кольору і без специфічного запаху. Це результат посилення у матці кровотоку, починаючи з 2-3-го тижнів вагітності, внаслідок чого крізь стінки судин виділяєть­ся більше рідини. Інтенсивно злу­щуються відмерлі клітини оболо­нок статевих органів. Зупинити цей процес не можна (за увесь період вагітності кровотік зростає майже у 20 разів), просто жінка має частіше здійснювати гігієнічні процедури. Оптимальним засо­бом гігієни для вагітної вважаєть­ся дитяче мило, яке, на відміну від косметичних, не порушує мікрофлори внутрішнього середовища статевих органів і не здатне спри­чинити дисбактеріоз.

Перший місяць

Споживати фрукти кілограма­ми нерозумно, бо вони містять легкозасвоювані вуглеводи, котрі є джерелом калорій. До того ж, щоб отримати, скажімо, добову норму вітаміну С, треба з’їсти 1 кг апельсинів, а такі дози мо­жуть спричинити діатез у май­бутнього малюка. Не купуйте штучних вітамінів самовільно або за порадою аптекаря (гіпервіта­міноз, особливо надмірне надхо­дження вітамінів А і В, може мати негативні наслідки для розвитку дитини), а лише проконсульту­вавшись з гінекологом. Засте­рігаємо від споживання аж по склянці морквяного соку, ліпше змішувати його із яблучним (1:2) або їсти сиру моркву, тоді вітамін А не передозуєте.

Вагітній жінці важко витрима­ти всі ці рекомендації: у зв’язку із частими змінами смаку їй час­то хочеться з’їсти щось «непра­вильне» на зразок копченої риби чи торта із кремом. Можна іно­ді балувати себе, бо суворі об­меження – постійний стрес для плоду. Тільки намагайтеся не захоплюватися «некорисними» продуктами – обмежуйтеся од­ним шматком.

Увага – комп’ютер! Головна шкода не від випромінювання, а від стресу, якого зазнає орга­нізм вагітної протягом 4-5-го­динної роботи за комп’ютером. Утоми жінка може не відчувати, але внаслідок тривалого напру­ження уваги і зору в її організмі виробляється гормон стресу, тому дитина в утробі такої мате­рі піддається постійним стресам. Вихід – через кожні 20 хвилин ро­бити 10-хвилинні перерви, вста­ючи з-за комп’ютера, якомога менше часу проводити за ним, за можливості у перші 12 тижнів вагітності повністю відмовитися від нього.

Не можна: носити вантажі понад 3 кілограми; відвідувати сауну; приймати дуже гарячі ван­ни; ходити на фізпроцедури, пов’язані із перегріванням.

Як перехитрити токсикоз. Зазвичай жінка із перших днів вагітності відчуває нудоту. Чому? Ваша печінка не здатна швид­ко перебудуватися у зв’язку зі збільшенням на неї навантажен­ня (вона додатково виводить і продукти обміну малюка). Тому токсикоз – своєрідне отруєння материнського організму цими продуктами. Пригасити його прояви можна, зменшивши на­вантаження на свою печінку:

  • вилучити з раціону смажені, копчені, гострі, жирні страви;
  • їсти невеликими порціями 6-8 разів на добу, останній при­йом їжі не пізніше, як за 2 години до сну;
  • уранці перед вставанням напівлежачи випити склянку хо­лодної перевареної води або соку з сухарем;
  • охолоджені страви, на від­міну від гарячих, не викликають нудоти.

Що робити із закрепами. В організмі жінки, яка завагітніла, інтенсивно починає продукува­тися прогестерон – гормон, який розслаблює м’язи матки, збе­рігаючи таким чином вагітність. Але його дія в організмі не вибір­кова – він однаково впливає і на м’язи шлунка, кишечнику, внаслі­док чого виникають закрепи.

  • Вчасно скажіть про це своє­му лікарю, він допоможе скорегу­вати режим харчування;
  • Споживайте у великій кіль­кості овочі, вони багаті на клітко­вину, тому сприяють очищенню кишечнику;
  • Їжте хліб із висівками, від­мовтеся від білого;
  • Не обмежуйте питний ре­жим (1-1,5 л на добу). У разі де­фіциту води в організмі вагітної з нього погано виводяться про­дукти обміну, а тому гальмується процес побудови органів дитини.

Не можна: приймати тради­ційні послаблювальні препара­ти; застосовувати очищувальні клізми, бо ці засоби, підсилюючи перистальтику кишечнику, мо­жуть спровокувати переривання вагітності.

Чи вживати фолієву кисло­ту. Ваш малюк схожий на велику кому завдовжки 3-4 см і вагою 2-3 грами. На потовщенні, ко­тре незабаром стане головою, з’являються щілини – майбут­ні очі й вуха. На 4-5-му тижнях серце набуває чотирикамерної форми. Започатковуються зуби, шлунок, підшлункова і статеві за­лози. На 7-8 тижнях з’являються пальці, і тільки потім – кінцівки у вигляді невеликих сегментів. Із 8-го формується нервова сис­тема. Тому з кінця другого і про­тягом третього місяця жінка має приймати фолієву кислоту, за­безпечуючи народження здоро­вої й розумної дитини.

Організм вагітної захище­ний від аднекситів. У цей пері­од у жінки можуть підсилюватися прояви токсикозу. Розміри живо­та не змінюються, але продовжу­ють наливатися груди (внаслідок росту залозистої тканини, яка після пологів продукуватиме мо­локо), і це часто супроводжуєть­ся болем. Проте не потрібно ні змащувати чимось соски, ні ма­сажувати молочні залози. Відчу­ваючи біль унизу живота, з боків, жінки часто припускають запа­лення яєчників, але варто знати, що організм вагітної сам подбав про захист від аднекситу. А біль пов’язана з інтенсивним ростом матки – вона розтягує зв’язки, котрі прикріплюють її до стінок таза.

Вибираємо новий бюст­гальтер. Затямте: цей елемент білизни впродовж усієї вагітності та у період грудного вигодову­вання має служити не прикра­сою вашого тіла, а засобом для підтримування молочних проток у горизонтальному положенні. Тому бюстгальтер повинен від­повідати розміру збільшених гру­дей. Він має бути із бавовни, на широких бретелях, без кісточок, поролонових чи інших прокладок.

Якомога частіше бувайте на свіжому повітрі. Хоча б одну годину на день вагітна повинна присвячувати прогулянці, при­чому походи на базар, в магазин не враховуються. Адже, коли лю­дина гуляє (іде повільним кроком або відпочиває в парку на лавці), всі системи організму перебува­ють у стані спокою. Відповідно розслаблена і нервова система. А якщо задоволена, врівноваже­на вагітна, то й дитя в її лоні почу­вається комфортно. Дихання за таких умов рівне, значно глибше, ніж коли жінка поспішає з роботи, тому і кисню потрапляє в орга­нізм набагато більше. Відвідини кафе, барів, ресторанів ліпше замініть вивченням архітектури рідного міста або милуванням краєвидами природи. По-перше, вагітним корисно споглядати красу. А по-друге, перебування у приміщенні, наповненому тютю­новим димом, так само шкодить малюку, як і куріння майбутньої матері.

Статеві стосунки тільки на користь. Доведено, що систе­матичне (протягом 9 місяців) потрапляння сперми на стінки внутрішніх статевих органів жінки забезпечує еластичність шийки матки і запобігає її нерозкрит­тю під час пологів. Цей ефект пов’язаний із простагландином (складова сперми), котрий зни­жує рівень колагенових волокон у тканинах шийки матки, завдя­ки чому вона “м’якшає”. Тому спринцюватися після статевого акту не потрібно. Подружжю, яке сподівається дитини у статевих стосунках, треба орієнтуватися тільки на бажання жінки – вона не повинна відчувати болю чи якогось дискомфорту. Протипо­казанням до статевого життя є загроза переривання вагітності, а також проблеми із невиношу­ванням у минулому. Таким жін­кам щодо цього питання треба обов’язково проконсультуватися з гінекологом.

Другий місяць

Про інфекції, котрі можуть загрожувати здоров’ю малю­ка. Жінки, які перехворіли на хла­мідіоз, уреаплазмоз, мікроплаз­моз, герпес, цитомагаловірус, повинні ще на етапі планування вагітності пройти спеціальне об­стеження. Якщо з якихось причин не встигли – обов’язково обстеж­тесь на ранніх термінах вагітнос­ті, щоб у разі активізації того чи іншого вірусу вчасно провести лікування імуноглобулінами (за­собами, призначеними спеціаль­но для вагітних). А майбутнім ма­терям, які в дитинстві не хворіли на вітряну віспу, червону висипку, треба остерігатися контакту із малими дітьми, бо ці захворю­вання небезпечні для новонаро­джених.

Оптимальний термін для проходження першого УЗД – 8-12 тиждень вагітності з метою раннього виявлення вад розви­тку.

Аналіз на TORCH-інфекції ба­жано проходити всім жінкам, особливо тим, які до вагітності хворіли на аднексит, запалення матки й шийки матки, кольпіт, пліснявку тощо.

Третій місяць

Будь-які ліки матері проти­показані. У вашого малюка почи­нають функціонувати нирки, він уже виділяє сечу в навколоплідні води. На 10-му тижні можна ди­ференціювати голову, тулуб, кін­цівки. Завершується формування кісткової системи. На кінець 11-го тижня дитина починає рухати­ся. У тримісячного малюка цілком сформовані статеві органи, але розпізнати на УЗД доньку чи сина ще дуже важко. Жінки, які надто страждали від проявів токсикозу, на кінець 12-го тижня вагітності полегшено зітхнуть: неприємні симптоми поступово зникнуть і можна буде без остраху їсти все. Але слід уникати переїдання, ви­сококалорійних страв, однома­нітної їжі.

Якщо жінка застудилася. У першому триместрі вагітнос­ті імунітет матері ослаблений, оскільки її організм звикається з організмом малюка, тому жінка слабо захищена від різних вірус­них інфекцій. Отже, у цей період треба особливо дбати про себе – уникати місць великого скуп­чення людей, не перевтомлю­ватися, вдосталь спати, уникати стресів. Для стимулювання за­хисних сил організму приготуйте «вітамінну бомбу» – пропущені через м’ясорубку родзинки, кура­гу, чорнослив, лимони зі шкіркою змішайте з медом (по 200-300 г кожного продукту) і вживайте по 1 ч. ложці щоранку. Якщо ж застуда вас не оминула, негайно зверніть­ся до свого акушера-гінеколога. Пам’ятайте, що будь-які лікарські засоби (хіміопрепарати, гомеопа­тичні і навіть деякі фітопрепарати) шкодять вашому малюкові. Без обмежень можна вживати лише вітамін С – чай із лимоном, відвар шипшини, чорну смородину, ка­пусту, особливо квашену. Спожи­вайте і природні фітонциди – час­ник і цибулю. Багато пийте теплої підкисленої рідини.

Підготувала Нінель Кузнецька.

Схожі новини