Передплата 2024 «Добрий господар»

Кіло вінницького сала — як банка червоної ікри

У листопаді на продуктових ринках подорожчали помідори, броколі й баклажани

Останній місяць осені приніс подорожчання овочевого «кошика»: помідорів, болгарського перцю, броколі, цвітної капусти, баклажанів тощо. У супермаркетах ці овочі вже зі середини жовтня коштують від 65 до 120 гривень за кілограм, а на ринках ціна на них сягнула 70 гривень з початку листопада. Продавці кажуть, усе тому, що овочі з полів Закарпаття вже продано, і «пішов» імпорт… Утім, попри прогнозоване зростання цін, більшість продуктів восени 2023 року коштують дешевше, ніж торік.

На львівському Привокзаль­ному ринку пропозиція вели­ка, але попит залишає бажати кращого. Покупці активно тор­гуються з продавцями, та не кожен хоче скидати ціну. Про­давці кажуть, уже не ті часи, щоб торгуватися (на базарі це звучить дивно, м’яко кажучи). Мовляв, витрати зросли, по ки­шенях підприємців б'є орен­да, а заробітки залишаються скромними…

Овочі ««борщового набору» на Привокзальному ринку ко­штують у межах 15−20 гривень за кіло. Найдешевшою є карто­пля — до 10 гривень. Далі йдуть капуста — 12−15, морква і бу­ряк — 15, цибуля — 15−20 гри­вень за кілограм. Якщо хочете зекономити — беріть на борщ овочі, які вже втратили товар­ний вигляд. Такі коштують на третину дешевше.

Для дуже ділових госпо­динь є чимало варіантів уже на­тертих овочів — моркви, буря­ку і навіть шаткованої капусти, упакованих у поліетиленові па­кети. Щоправда, ціна майже удвічі вища. Попит на терті ово­чі є. «За день продаю по десять пакетів моркви і буряку», — хва­литься продавчиня Ганна.

Із початку листопада яйця на ринку подорожчали на 5−10%. За десяток яєць вищого сорту просять 75 гривень, найдешев­ший варіант — 60−65 гривень. Є й по 50 гривень за десяток, але це маленькі яйця, кажуть, від молодих курей. Продавці на­рікають, що покупці уже обу­рюються вартістю яєць… А що буде напередодні Нового року?

Зате на ринку подешевша­ла олія. Тепер літрову пляшку рафінованої соняшникової олії можна придбати по 45−50 гри­вень (місяць тому коштувала на 15−20 гривень дорожче).

Яка ситуація з цінами на м’ясо? На Привокзальному м’ясо суттєво дешевше, ніж на інших продуктових ринках і в магазинах. Кілограм телячої шинки-вирізки — 260 гривень, шинка з «молочного теляти» — 330 гривень. Свинячі «філейка» та задня шинка — 220 гривень за кілограм, свинячий фарш — 140 гривень, м’ясо на фарш або суп — 130 гривень. Вну­трішнє свиняче сало значно подорожчало, зараз за нього правлять 80 гривень за кіло­грам. Свіже сало — 170 гривень за кілограм.

А найбільше вдаряє по га­манцях знамените вінницьке сало — спеціальний сорт, що вирізняється м’якістю та ніж­ним смаком. Продавці вінниць­кого сала тримають рецепт його приготування у таємниці.

Уже другий рік поспіль цей смаколик коштує як банка чер­воної ікри — 420−480 гривень за кілограм. Хочете дешевше — будь ласка: тонке вінницьке сало, з м’ясними прожилками (щось схоже зі шпондером) — 340 гривень за кілограм. Утім, цей варіант мені не настільки засмакував, як класичне сало, без м’ясних «смужок». Але шматка вінницького сала так і не купила… Продавчиня пра­цювала без рукавичок, жир­ними руками важила товар і рахувала готівку. На моє заува­ження, чому працює без рука­вичок, жінка промовчала. Але, схоже, напружилася внутріш­ньо…

Схожі новини