Передплата 2024 «Добра кухня»

Таксисти — на межі виживання

Прибутки впали на 45%, нічим платити за оренду машин, бензин

Нестабільна політична та економічна ситуація спровокувала збій у різних видах бізнесу. Про кризу заговорили таксисти: прибутки впали майже наполовину, люди усе менше користуються таксі. 25-річний таксист Віктор уже два місяці без роботи. Хлопець розповідає, що заробляв на хліб таксуванням два роки, а тепер шукає іншу роботу.

«Ще до Єврореволюції люди замовляли таксі, зараз — застій, одне-два замовлення на добу, — нарікає Віктор. — Раніше в день таксисти мали 450 гривень, зараз — менше 200. Бувають дні, що сидимо без прибутків. За що заправляти машини? Та й за оренду транспорту складно заплатити. Не буде таксист на це брати гроші з дому. Шукав роботу на фурах, щоб розвозити товар по Львову. Але марно, усі тільки відмовляють”.

Більшість водіїв придбали автомобілі для таксування в кредит. Частину своїх прибутків віддають на погашення відсотків. Колишній таксист зазначив, що у Львові на межі закриття кілька таксоперевізних фірм. Є лише дві фірми, які тримаються на плаву. Одна з них возить переважно до аеропорту, друга — економне таксі.

Як прокоментував “ВЗ” голова асоціації “Львівське таксі” Леонід Бойко, стан справ у галузі справді плачевний. З листопада 2013 року по квітень 2014 року прибутки знизилися орієнтовно на 45%. 2008 року у Львові працювали 42 диспетчерські служби таксі, тепер — дванадцять... З початку цього року диспетчерські таксі почали масово закриватися. У 2008 році у місті працювало 4-5 тисяч машин таксі (тоді мінімальна ставка проїзду була 7 гривень). За станом на квітень 2014 року — менше двох тисяч автомобілів. 90% таксистів Львова працюють на своїх машинах. Тих, які орендують — мало.

“Люди не хочуть викликати таксі, бо не мають грошей, — каже Леонід Бойко. — В середньому у Львові такі тарифи на проїзд. Ставка — 18 гривень за два кілометри або 16 гривень за три кілометри, плюс 3,50 гривні за кожен кілометр проїзду. Але деякі фірми беруть додатково 5 гривень за кілометр їзди. Прогнозую погіршення стану справ у галузі. Сьогодні у Львові майже не працюють розважальні заклади. Нічна зміна таксистів може заробити 100-150 гривень. Денна зміна — трохи більше (до 200 гривень), бо є замовлення. Частину суми витрачають на ремонт автівок. Але є позитивний бік: криза вплинула на затори у Львові — таксистам стало легше їздити містом”.

Ціни на проїзд у різних фірмах таксі Львова (журналіст «ВЗ» викликала машину на вул. Героїв УПА — до проспекту Свободи):

“Вжик-Таксі” — 22 грн.

“Радіо-таксі” — 22 грн.

“Вест” — 24 грн.

“Навігатор-плюс” — 18 грн.

“Оптимальне” — 25 грн.

“Експрес-таксі” — 30 грн.

Схожі новини