Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пролетіти як таксі над Парижем

На літній Олімпіаді-2024 гості столиці Франції зможуть пересуватися новим видом транспорту — повітряним електротаксі

У грудні 2022 року поблизу Парижа відбулися демонстраційні польоти авіатаксі Volocopter. Фото ciolook.com.
У грудні 2022 року поблизу Парижа відбулися демонстраційні польоти авіатаксі Volocopter. Фото ciolook.com.

Париж стане першою світовою столицею, де запрацює повітряне електричне таксі. За інформацією французьких ЗМІ, тестові польоти вже відбулися, і до початку літньої Олімпіади 2024 року летючі електротаксі пройдуть сертифікацію.

«2024 року перший електричний літак із вертикальним злетом і посадкою Volocity, розроблений німецьким стартапом Volocopter, має бути сертифікований EASA (Агенцією авіаційної безпеки Європейського Союзу», — повідомило французьке видання Le Figaro.

«Кілька місяців тому ми перейшли від концепцій і моделей до прототипів і тестових польотів, — розповів виданню керівник проєкту в компанії Archery Strategy Consulting Жан-Батист Нау. — У грудні 2022 року поблизу Парижа відбулися демонстраційні польоти апаратів Volocopter. Зараз тривають подальші випробування цих транспортних засобів».

Світові перегони: хто перший і кращий?

Над створенням летючого таксі працює також південнокорейська компанія SK Telecom. Фото LightRocket.
Над створенням летючого таксі працює також південнокорейська компанія SK Telecom. Фото LightRocket.

Над створенням своїх варіантів повітряних таксі працюють сьогодні у різних країнах світу. У Європі це, зокрема, французька компанія Ascendance Flight Technologies, британські Archer і Vertical Aerospace, а також міжнародний концерн Airbus Helicopter, який займається проєктом CityAirbus.

В Азії у перегонах зі створення повітряних таксі беруть участь китайські компанії Xpeng і Ehang, південнокорейська SK Telecom і японська Honda.
У Південній Америці бразильська компанія Embraer, яка є одним зі світових лідерів у виробництві регіональних літаків, створила для роботи над летючим таксі окрему фірму, Eve Urban Air Mobility. А у Сполучених Штатах над створенням летючих електричних таксі конкурують компанії Joby і Horizon Aircraft.

Дорого, але чисто

Як прогнозує Le Figaro, повітряне таксі коштуватиме недешево. Зокрема, за політ з аеропорту «Шарль де Ґолль» до центру Парижа треба буде заплатити близько 200 євро (звичайним таксі цю відстань можна подолати за 50−80 євро). Утім, оцінює видання, охочих скористатися новим екологічно чистим видом міського транспорту не бракуватиме.

Схожі новини