Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Імпортні товари стають дефіцитом

Через невпинне зростання курсу компанії почали призупиняти ввезення товарів з-за кордону, а українським фермерам не вистачає коштів, аби засіяти поля

Долар по 12 гривень? Ще півроку такий курс бачили хіба що у страшному сні. І от маємо. У понеділок на міжбанківському валютному ринку долар продавали по 12 гривень. Щоправда, до кінця торгів курс знизився до 11,6-11,8 гривні за долар, а торги по євро завершились на рівні 15,92-16,2 гривні. Хоча НБУ тривалий час запевняв українців, що “в Багдаді все спокійно” і ситуація під контролем, виглядає на те, що ані голова НБУ, ані міністр фінансів не розуміють, що робити з курсом.

“Основна проблема зростання курсу валют — тих, хто хоче купити валюту, значно більше, ніж тих, хто хоче її продати, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Попит на валюту серед фізичних осіб високий. З 1 квітня НБУ дозволив імпортерам купувати валюту щодня (досі діяла постанова, за якою кошти мали “полежати” на рахунку п’ять днів, і тільки тоді за них можна було купити валюту). Ще одне нововведення — банкам дозволити мати більші обсяги валюти у своїх резервах. Усе це призвело до зростання курсу”.

Стримувати зростання курсу долара раніше НБУ міг через валютні інтервенції на міжбанку. Тепер цей інструмент недоступний. Золотовалютні резерви країни настільки мізерні, що продавати нічого. За даними Нацбанку, станом на 1 квітня у резервах НБУ було 15,08 млрд. доларів, з яких у валюті 13,294 млрд. доларів. Тобто за часів президентства Януковича резерви скоротились вдвічі. Поповнити золотовалютні запаси країни могли б довгообіцяні кошти МВФ чи інших міжнародних організацій, але їх нема. Антикризовий закон прийняли, тарифи на газ підняли, Асоціацію з ЄС підписали, курс гривні відпустили, місія МВФ поїхала начебто задоволена... А рішення про виділення траншу нема. Тобто вчити жити можуть усі, помогти матеріально — бояться.

“Незрозуміло, чому зволікають з виділення коштів МВФ. Начебто переговори пройшли успішно. Очевидно, є якісь бюрократичні перешкоди. Утім, могли хоча б підписати рішення про виділення кредитної лінії з тим, що самі кошти надійдуть пізніше. Це стало б позитивним сигналом. Можливо, транш планують виділити після виборів, — каже Олександр Охріменко. — Щодо курсової політики Нацбанку, то маємо картину коли красива теорія абсолютно не працює на практиці. Ліберальна валютна політика, яка діє в США, Німеччині, не працює в Україні. Бо у нас зовсім інакше побудована економіка. Не можна відпускати курс. Україні потрібен контрольований валютний курс, інакше економіка не може працювати. Те, що відбувається у нас на міжбанку — це не валютний ринок, це базар. Маємо ситуацію, коли навіть НБУ не знає, яким завтра буде курс долара”.

Власне, українців тривалий час переконували, що гнучкий курс — це корисно для економіки. А тепер виявляється, що значна частина підприємств має проблеми з закупівлею сировини, бо вона подорожчала через долар. Ціни на імпортні товари ростуть, попит падає, бо люди як отримували зарплату в гривні, так і отримують. А вже найближчим часом імпортні товари взагалі можуть зникнути з наших магазинів. Постачальники відмовляються працювати в умовах, коли курс змінюється щодня.

“У нас серйозні проблеми з постачанням товарів. Десь 50-60% постачальників непродовольчих товарів уже призупинили поставки, — каже генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Вадим Ігнатов. — Через те, що курс зростає щодня, бувають випадки, коли товар уже на митниці, а поки приходять гроші на розмитнення, їх уже замало. Ще одна проблема — переоцінка товарів. Торговельні мережі не погоджуються переоцінювати товар. У договорах прописано, що постачальник має попередити мережу про зміну цін за місяць. Наприклад, ми сьогодні надіслали листа, отже ціна зміниться тільки через місяць. А через місяць уже може бути зовсім інший курс, тож і зовсім інші ціни. В таких умовах неможливо гарантувати регулярні та рівномірні поставки. Деякі постачальники взагалі думають про те, аби призупинити діяльність. Тому не виключено, що за деякий час у мережах може виникнути певний дефіцит імпортних товарів”.

Про те, що через стрибки курсу деякі дилери перестали ввозити автомобілі в Україну, заявив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. За його словами, на закордонних складах накопичилась уже величезна кількість автомобілів, які мали йти в Україну. А деякі імпортери воліють повернути уже ввезену машину на завод, ніж продавати її в Україні.

Зростання курсу долара чи не найболючіше б’є по “Нафтогазу”, адже за імпортний газ доводиться приймати платежі у гривні, а розраховуватись з “Газпромом” — у валюті. Скажімо, тарифи для промислових споживачів, які діють з 1 квітня, розраховували за офіційними курсом на 31 березня. На сьогодні долар вже майже на гривню дорожчий. Яким він буде до кінця місяця — не знає ніхто. Бензин також невпинно дорожчає. Середня ціна на звичайний 95-й — 13,55 гривні за літр, дизеля — 12,96 гривні. Але ж і газ, і пальне — це складові собівартості практично усіх товарів. “До повного щастя” ще й весняно-польові роботи починаються. За словами голови Асоціації фермерів Львівщини Ярослава Кардаша, через зростання валюти значно зросли ціни не лише на пальне, а й на добрива та засоби захисту рослин. Через це фермерам не вистачає коштів, аби завершити посівну. Деякі з них залишають недосіяні площі. В результаті до дефіциту імпортних товарів восени може додатись ще й дефіцит вітчизняних продуктів.

Схожі новини