Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продукти від стресу

Жирна риба, цитрусові і хрумкі овочі

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Третій рік воєнних дій в Україні дається взнаки, погіршуючи емоційний стан українців. Страх, тривога, депресія — неприємні стани. Щоденні та нічні атаки росіян дронами і ракетами можуть спричинити стрес навіть у людини зі стійкою психікою. Проте медики вважають, що можна уникнути таких неприємностей, якщо скоригувати харчування.

Зверніть увагу на жирну рибу. Анчоуси, сардини, оселедець, лосось, фо­рель, скумбрія: ця та інша мор­ська риба багата на омега-3 жирні кислоти, які чудово про­тистоять стресу. Природні не­насичені жири омега-3 не лише знижують симптоми тривоги, а й блокують розвиток депре­сії. Також до рибного раціону не зайве додати молюски — мі­дії та устриці. Вони багаті на ві­тамін В12, який знижує відчуття тривожності. У той же час не­стача вітамінів групи B збіль­шує ризик виникнення симпто­мів стресу — роздратованості й млявості.

Червоний і зелений перець, обліпиха, цитрусові, ківі - дже­рело вітаміну С.

Споживання їжі, багатої на цей вітамін, має антидепресив­ну дію і покращує настрій. Цей вітамін також дуже важливий для лікування психічних розла­дів, спричинених стресом. Щоб посилити дію вітаміну C, необ­хідно один продукт з його вміс­том з'їдати під час їди, а інший — як перекус.

Вуглеводи допомагають збільшити вироблення в голов­ному мозку серотоніну — гор­мону, який відповідає за відчут­тя щастя. Він має заспокійливу дію, сприяє міцному сну. Під­вищити рівень серотоніну до­помагають складні вуглеводи, які є в цілозернових продуктах та овочах. Вуглеводи бобових містять невелику дозу білка, що допомагає збалансувати рівень глюкози у крові. Це важливо, оскільки коливання цього рів­ня можуть спричиняти роздра­тованість та сприяти виникнен­ню стресу.

Споживання великої кількос­ті підсолоджених вуглеводів із високим ступенем переробки спричиняє стрибки рівня цукру у крові. І тому провокує ще біль­ший стрес.

Ферментовані продукти, такі, як йогурт, чайний гриб, кефір, квашена капуста, міс­тять корисні бактерії, відомі як пробіотики. Вони також ма­ють здатність знижувати рівень стресу.

Коли людина перебуває у стані стресу, вона відчуває де­фіцит магнію. Його необхідно відшкодовувати за допомогою листових зелених овочів, горі­хів, насіння, бобових та ціло­зернових.

Перемогти стрес можна й за допомогою хрумкої їжі. Не чип­сів, а здорових хрумких продук­тів: наприклад, селери, моркви, яблука. Процес «хрумкання» сам собою допомагає відволіктися від переживань. Більше того: він робить їх свідомими і таким чи­ном знижує рівень стресу.

А ще не можна залишатися без їжі надто довго. Це може знизити рівень цукру у крові, а значить, підвищити дратівли­вість і посилити стрес. Не вар­то обходитися без їжі довше ніж 4−5 годин, і слухати свій ор­ганізм.

Весняний салат

200 г дрібної картоплі, сіль, 2 ст. ложки нарізано­го часнику, 2 ст. ложки нарі­заного естрагону (тархуну), 2 ст. ложки білого винного оцту, 60 г грецького йогур­ту, мелений чорний перець, 60 мл оливкової олії, салат ромен, варене куряче філе, 1 огірок, 4 редиски, 1 жовтий болгарський перець.

Картоплю очистити і наріза­ти половинками. Покласти кар­топлю у невелику каструлю і за­лити водою. Посолити, накрити кришкою і зварити, щоб мож­на було легко проколоти видел­кою. Злити воду й остудити кар­топлю.

Збити подрібнений часник із естрагоном, оцтом, йогуртом, ½ ч. ложки солі та перцем у ку­хонному комбайні або блендері. Повільно влити оливкову олію, продовжуючи збивати. Має вийти густа заправка.

Перемішати нарізаний салат ромен, охололу картоплю, на­різану курку, очищений і нарі­заний огірок, редис, нарізаний кружальцями або соломкою, і болгарський перець, нарізаний соломкою, у великій мисці. По­солити і поперчити до смаку.

Скумбрія з овочами

1 скумбрія, 1 морквина, 1 ріпчаста цибулина, сіль — до смаку, 2 лаврові листки, 2 зубчики часнику, гілочка кро­пу.

Для маринаду: 1 ст. ложка соєвого соусу-маринаду (те­ріякі), імбир мелений — на кін­чику ножа, перець чорний — до смаку, дрібка цукру, 1/8 ч. ложки томатної пасти.

Для маринаду змішати соус теріякі, цукор, перець, імбир і додати трохи томатної пасти.

З фольги зробити «човник» з бортиками за розмірами риби. Якщо є форма для запікання під рибу, то краще запікати в ній.

Змастити дно «човника» олі­єю і викласти кружальця моркви та кільця цибулі.

Скумбрію випатрати, про­мити, натерти сіллю, вкласти у «човник» з фольги

Часник розчавити лезом ножа.

Всередину тушки поклас­ти розчавлений часник, гілочку кропу та лаврове листя.

На скумбрії зробити ножем надрізи і змастити її марина­дом.

У розрізи на рибі встави­ти кружальця цибулі та моркви, змастити їх залишками марина­ду.

Рибу поставити в духовку, на­гріту до 160°С, і запікати близь­ко 25−35 хв.

Із черевця готової риби вийняти кріп, часник та лаврове листя.

Рибу з овочами перекласти на тарілку і подавати.

Схожі новини