Фестиваль «ґаздиня Фест» у Дрогобичі
Лунали колядки, столи вгиналися від розмаїття наїдків
Автентичний фестиваль галицьких традицій «ґаздиня Фест» втретє провели на Львівщині. Звучали колядки, віншування, частували різдвяними стравами, якими багата культура цього етнорегіону Бойківщини.
Свято об'єднало талановитих господинь міст Дрогобича і Стебника та сіл громади, освітніх і культурних закладів, управлінь та відділів міськради. Вправні ґаздині наготували, наварили, напекли розмаїтих смаколиків: пампушків, струцлів, пляцків, тістечок. Не забули й про головний символ свят — кутю. Кожна господиня робить її по-своєму, бо додає особливий інґредієнт. А ще наварили вареників, грибної юшки, кручеників, голубців, узвару… Частували й яворівським пирогом, внесеним до нематеріальної культурної спадщини України. Були й крафтові наливки, напої.
Роботу вправних ґаздинь оцінювало компетентне журі: відома акторка, телеведуча і громадська активістка Римма Зюбіна, депутат Львівської обласної ради Сергій Оленич, міський голова Дрогобича Тарас Кучма й депутат міськради Марта Слотило. У різних номінаціях переможцями з-поміж господинь визначено Дрогобицький науковий ліцей імені Богдана Лепкого, центральну міську бібліотеку і господинь сіл Лішня та Дережичі.
За словами Лесі Татарської, ініціаторки і засновниці фестивалю, на основі рецептів ґаздинь, які представляли галицьку, бойківську, лемківську, гуцульську кухні, планують видати книгу смаколиків фестивалю.
— Сьогодні ворог робить усе для того, щоб нас знищити, — летять бомби та ракети на наші міста, підкидають нам різноманітні інфоприводи, щоб ми пересварилися, але пам’ятаймо — лише в єднанні наша сила. Маємо розуміти, що в такі темні часи маємо бути натхненням одне для одного, бо тільки світлом ми зможемо перемогти темряву. Такі автентичні дійства, як «ґаздиня Фест», покликані гуртувати нас і робити трішки щасливішими у час Різдвяних свят, — наголосила Римма Зюбіна.
Фестиваль мав і благочинну мету — збір коштів на потреби українських воїнів. Цьогоріч на фестивалі задонатили значно більше, аніж торік. Зібрані кошти скерують на 67-ий батальйон територіальної оборони.
Присутні мали змогу насолодитися колядками та щедрівками у прекрасному виконанні Прикарпатського ансамблю пісні та танцю «Верховина» і творчих колективів навчальних закладів та сіл Дрогобицької територіальної громади.
Пляцок «Чорнобривці»
Для коржів: 250 г масла, 3 склянки борошна, 100 г цукру, 3 ст. ложки какао, 18 г розпушувача, 5 ст. ложок сметани.
Для макової маси: 400 г маку, 3 яйця, 1,5 склянки цукру, 100 г масла.
Для кокосової маси: 6 білків, 1 склянка цукру, 200 г кокосової стружки, 2 ст. ложки крохмалю.
Для крему: 6 жовтків, 1 склянка цукру, 2 ст. ложки борошна, 300 г молока, 400 г масла.
Коржі. До масла додати цукор, сметану, какао та борошно. Замісити туге тісто. Розділити на шість рівних частин: 3 частини поставити в холодильник, решту — в морозильну камеру.
Після охолодження, через близько 45 хв, вийняти по одній частині тіста з холодильника і з морозильної камери. Охолоджену розкачати, викласти у форму 22×37 см, змастити маковою масою, потім викласти кокосовою, а зверху натерти на тертці частину тіста з морозильної камери. Випікати за температури 175−180°C 15−20 хв. Так спекти усі коржі. Коли охолонуть, змастити кремом.
Макова маса. Мак запарити і змолоти. Додати яйця, цукор, розтоплене й охолоджене масло. Змішати всі інґредієнти.
Кокосова маса. Ретельно збити білки з цукром до загустіння, додати кокосову стружку, крохмаль і акуратно вимішати.
Крем. Жовтки збити з цукром, борошном та молоком. Варити на малому вогні до загустіння, коли вистигне, збити з м’яким маслом.
Дати пляцку настоятися щонайменше 6 год.