Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Різнобарвна малина

Червона — від простуди, жовта — від гіпертонії, чорна — від онкології

На ринках — ягідне розмаїття. Та найбільше вражає малинове різнобарв'я: червона, жовта, біла і чорна, яка дуже схожа на ожину. Скуштувати можна ту, що найбільше до вподоби.

Найпоширеніший вид малини — з червони­ми ягодами. Містить віта­міни А, В і К, залізо, калій, маг­ній, марганець, цинк, кальцій. У ягодах вітаміну С більше, ніж в апельсинах, вони також багаті на клітковину, низькокалорійні та забезпечують організм хорошою дозою фолієвої кислоти. Дієто­логи рекомендують їсти не біль­ше 300 грамів малини на день.

У жовтій малині більше цу­кру, ніж у червоній, але менше, ніж у чорній. Жовта ягода бага­та на вітаміни, мінеральні речо­вини, клітковину, глюкозу, ду­бильні речовини та саліцилову кислоту. Ягоду вважають діє­тичним продуктом. Вона дуже рідко спричиняє алергічні реак­ції. Її споживають у разі застуд­них захворювань, захворювань кишківника та для зміцнення за­хисних властивостей організму. Жменя жовтих ягід щодня може допомогти контролювати арте­ріальний тиск і у разі нервово­го зриву. Жовта малина зміцнює судини, підвищує гемоглобін і допомагає людям з анемією.

Чорні ягоди з фіолетовим від­ливом нагадують ожину, але на­справді це чорна малина. Вона дрібніша, порівняно із черво­ною, щільніша й міцніша. З усіх видів малини вона найсолодша і найкалорійніша. За свої корис­ні властивості отримала нефор­мальний титул «королева ягід».З огляду на малий вміст білків і жирів та велику кількість вугле­водів, чорну малину використо­вують у низькобілкових дієтах. Смачні ягоди чорної малини ви­ступають гарною альтернати­вою тістечку чи шоколадним цу­керкам.

Регулярне споживання чор­ної малини дає змогу знизити ризик розвитку злоякісних но­воутворень (завдяки високому вмісту елагової кислоти), упо­вільнити розвиток ракових за­хворювань стравоходу, шийки матки, товстої кишки та грудей.

Фахівці у США підрахували, якщо за рік з'їдати два кілогра­ми чорної малини, небезпека захворювання на рак знижуєть­ся повністю. Тонус організму підвищується, процеси старіння сповільнюються.

Дуже корисна ягода чорної малини для жіночого здоров’я. Під час лікування безпліддя, різ­них гінекологічних захворювань слід активно їсти чорну мали­ну. Жінки, які мають проблеми з менструальним циклом, можуть пити чай із неї для зниження болю, нормалізації циклу тощо.

Ягоди малини будь-якого за­барвлення їдять свіжими, пере­тирають із цукром, готують із них варення, сиропи, компоти, джеми. Її в’ялять, сушать і замо­рожують. Усі корисні властивос­ті зберігаються.

Малинове варення з лохиною

250 г малини, 500 г лохи­ни (або чорниць), 700 г цукру.

Лохину залити холодною во­дою. На поверхню спливе все сміття, зібрати його, акуратно промити ягоди.

Малину промити у друшляку, злити всю воду, перекласти до лохини.

Всипати до ягід цукор. Якщо ємність наповнена майже дого­ри, краще перекласти все в ка­струлю з дном трохи більшого діаметру.

Поставити ягоди з цукром на малий вогонь, дерев’яною лож­кою трохи перемішати, ягоди трохи пустять сік і цукор швид­ше розтане. Варити варення на малому вогні 15 хв, знімаю­чи шумівкою піну. Невеликі бан­ки та кришки простерилізувати, наповнити варенням, закрити кришками. Перевернути заго­товки догори дном, накрити до охолодження. Після вистигання кілька днів потримати варення в холодильнику, потім перенести у холодну комору.

Це варення можна подавати з чаєм або молоком під час зи­мових застуд. Ягоди містять ве­лику кількість вітамінів, які збе­рігаються навіть після термічної обробки.

Желе із чорної малини

800 г чорної малини, 500 г цукру, 1 ч. ложка желатину. Засипати малину цукром і за­лишити на кілька годин.

Заздалегідь замочити жела­тин у воді за інструкцією.

Довести малину до кипіння, варити 15 хв і, за бажання, пе­ретерти через сито. Додати же­латин, перемішати і закрити ва­рення у простерилізовані банки.

Малиновий «Мохіто»

3 склянки малини, 330 г цукру, 3 гілочки м’яти, 3 кру­жальця лимона, близько 3 л води.

Пляшки та кришки ретель­но промити гарячою водою із содою. Стерилізувати пляшки необов’язково.

У кожну пляшку покласти по одній склянці ягід.

М’яту ретельно промити і об­трусити від води. Лимон проми­ти із содою під струменем гаря­чої води і нарізати кружальцями.

У кожну пляшку покласти по гі­лочці м’яти і кружальцю лимона, який для зручності можна роз­різати на 4 частини. Залити ки­плячу воду у пляшки. Накрити їх кришками і залишити на 15−20 хв.

У каструлю всипати цукор. Перелити воду з пляшок у ка­струлю і поставити на вогонь.

Довести ягідний відвар до кипіння, прокип’ятити, щоб цу­кор повністю розчинився, і за­лити пляшки по вінця. Закри­ти кришками і загорнути їх у товстий рушник або плед на добу. За цей час пляшки про­гріються і повільно охолонуть. Можна зберігати за кімнатної температури.

Охолоджена пляшечка мали­нового «Мохіто» взимку нагадає вам про спекотне літо.

Схожі новини