Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чи розуміють польські фермери, що таке розміновувати поля й ризикувати життям, щоб засіяти або зібрати урожай?»

Акція протесту на кордоні триває. Українські вантажівки знову не можуть потрапити в ЄС…

Фото з відео Томаша БАРТЕЦЬКОГО та з ФБ Юрія ХОЛОДА
Фото з відео Томаша БАРТЕЦЬКОГО та з ФБ Юрія ХОЛОДА

Цього тижня ситуація на заблокованому польсько-українському кордоні загострилася. 11 лютого польські фермери за допомогою «болгарки» зрізали засуви на трьох опломбованих українських вантажівках і висипали зерно на дорогу… Українські фури стояли опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви.

Нагадаємо, від 9 люто­го на усіх прикордонних переходах розпочався страйк незалежної самоврядної профспілки польських фермерів «Солідарність». Поляки блоку­ють кордони своїми тракторами у рамках загальнопольського страйку. Протест триватиме ці­лий місяць. «Трактористи» (так їх називають українські водії) протестують проти «неконтрольованого напливу зерна з України на територію Євросо­юзу, що є дестабілізацією рин­ку зерна і призводить до важкої економічної ситуації виробників сільгосппродукції Польщі».

Коротке відео із наругою над зерном опублікував адміністра­тор ФБ-групи «Granica — Кор­дон PL — UA» Томаш Бартець­кий. Довше зняти не вийшло, бо протестувальники підбігли й заборонили знімати. Пізніше «Радіо «Свобода» повідомило, що за фактом розсипання зерна польська поліція почала розслі­дування — після того, як Посоль­ство і Генконсульство України в Любліні звернулися до поліції з вимогою відкрити справу за цим ганебним фактом. Про це повідомив Надзвичайний і По­вноважний посол України у Польщі Василь Зварич.

«Польська поліція відкри­ла провадження й розпочала необхідні процедури, — напи­сав Василь Зварич. — Українські дипломати перебувають на пря­мому зв’язку з водіями зазна­чених вантажівок. Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральний бік цієї про­вокації. Тому вимагаємо знайти й притягнути винних до відпові­дальності. Польські органи вла­ди мали би рішуче відреагувати у правовому полі на цей ганеб­ний і образливий для україн­ців і більшості поляків злочин — і не дозволити подібних варвар­ських дій у майбутньому».

Як повідомило польське ра­діо RMF24, поліція з’ясовує де­талі інциденту, який стався біля кордону з Україною у Дорогусь­ку.

«Згідно з даними, фермери-протестувальники зупинили три українські вантажівки та виси­пали зерно на дорогу. Інцидент стався близько 11.30 на дер­жавній дорозі № 12 до прикор­донного переходу в Дорогусь­ку, неподалік місця протесту фермерів, — йдеться у повідомленні муніципальної поліції в Хелмі. — Після оформлення до Польщі в'їхали три вантажівки під керуванням громадян Украї­ни. Учасники протесту не пусти­ли транспорт далі, а в один мо­мент відкрили причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу. Водії повернули на­зад у бік України. Правоохорон­ці з’ясовують подробиці події та вилучають докази на місці. Про­водимо перевірку, встановлюємо особисті дані осіб, які в ній брали участь, опитуємо свідків. Матеріали будуть скеровані до прокуратури — для надання пра­вової та кримінально-правової експертизи».

«Чи розуміють польські фер­мери, що таке розміновувати поля і ризикувати життям, щоб засіяти або зібрати врожай? — написав у своєму ФБ викону­вач обов’язків голови Львів­ської облради Юрій Холод. — Чи розуміють польські ферме­ри, що таке пережити Голодо­мор і цілувати хліб, якщо навіть окраєць його випадково впаде на землю? А нас так бабусі вчи­ли. Не можна перевертати хлі­бину догори ногами. Не можна згортати крихти хліба на підлогу — треба на долоню. Не ріжеться хліб — крається. Як серце. Вики­дати хліб — гріх. Напевно, кожен пам’ятає з дитинства ці прості бабусині настанови. На все жит­тя… І розсипане зерно на пунк­ті пропуску „Ягодин-Дорогуськ“ — теж гріх. Крім усього іншого».

Організатор «висипання» має зв’язки з росією

Справжній фермер, який потом і кров’ю вирощує врожай, ніколи не викине збіжжя на землю. Про це пишуть у численних коментарях соцмереж, про це говорять експерти. Тому насправді протести на кордоні організували аж ніяк не фермери.

Як повідомляє Центр протидії дезінформа­ції, цю акцію організував Рафал Меклєр — один із організаторів попередньої блокади польських перевізників. Меклєр — власник фірми-переві­зника, яка доставляла вантажі в росію, і лідер люблінського осередку антиєвропейської партії «Конфедерація». Ця політсила виступає за ви­хід Польщі з ЄС, проти розміщення військ НАТО в сусідній країні й за покращення відносин із рф. Також Меклєр є лідером ультраправої україно­фобської партії Ruch Narodowy («Національний рух»).

Акція протесту «фермерів» повністю відпо­відає інтересам росії, підігрує спробам кремля розпалити конфлікт між поляками й українця­ми. Крім того, ця акція стала у пригоді напівкри­мінальним польським колам, яких підозрюють у рейдерських схемах на ринку перевезень ЄС. Однак деструктивні дії окремих політиків не по­винні впливати на партнерські й добросусідські відносини України та Польщі.

Варто також врахувати, що на європейський ринок йде втричі більше зерна з рф, ніж з Украї­ни… Але про російське зерно протестувальники навіть не згадують. «Совпадєніє?». Аж ніяк.

Схожі новини