Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польські фермери — проти «напливу зерна з України до ЄС»

Від 9 лютого аграрії сусідньої країни планують перекрити польсько-український кордон

Плакат, що закликає на акцію протестів фермерів у польському Ельблонгу. Фото з сайту профспілки фермерів «Солідарність»
Плакат, що закликає на акцію протестів фермерів у польському Ельблонгу. Фото з сайту профспілки фермерів «Солідарність»

Зранку у п’ятницю, 9 лютого, незалежна самоврядна профспілка польських фермерів «Солідарність» розпочне загальний страйк фермерів по всій країні. Акція розпочнеться з блокування всіх пунктів пропуску на кордоні між Польщею та Україною, а також доріг в окремих воєводствах. Протест триватиме місяць — до 10 березня. Про це повідомив адміністратор ФБ-групи Granica — Кордон PL — UA Томаш Бартецький — з посиланням на офіційний пресреліз профспілки «Солідарність» та оголошення ґміни Любича-Королівська (Люблінське воєводство).

Як повідомили у ґміні (громаді), яка дала дозвіл на проведення акції про­тесту біля ПП «Гребенне — Ра­ва-Руська», акцію розпочнуть близько двохсот осіб, які до­правлять туди до ста фермер­ських тракторів і приватних авті­вок. Мета акції - протест проти «неконтрольованого напливу зерна з України на територію Євросоюзу, що є дестабіліза­цією ринку зерна й призводить до важкої економічної ситуа­ції виробників сільгосппродук­ції Польщі».

Таким чином колапс на кор­доні для українських вантажі­вок, на жаль, може поновити­ся. Від 6 листопада кордон із невеликими перервами бло­кували польські перевізники, які вимагали скасування «тран­спортного безвізу» для України. Та, нагадаємо, Варшава все-таки змогла розблокувати пунк­ти пропуску — за тиждень до ві­зиту в Україну нового прем'єра Польщі Дональда Туска, який відбувся 22 січня. Однак вже тоді страйкарі погрожували від­новити блокаду з 1 березня. Та поки перевізники оформляли дозволи на цей протест, до бло­кади «підключилися» вже поль­ські фермери, які вчепилися до українського зерна…

Через попередній протест польських перевізників в україн­ському бюджеті недорахували­ся понад 500 мільйонів доларів. Таку цифру озвучив Надзви­чайний і Повноважний посол України у Польщі Василь Зва­рич у свіжому інтерв'ю поль­ському каналу «Чорне небо».

«Дуже важливо було, що ві­зит Дональда Туска перебі­гав на тлі призупинення про­тесту, — сказав Василь Зварич. — Кордон був відкритий, і ми з вдячністю сприйняли це. Бо ці протести на кордоні прине­сли величезні втрати для укра­їнського бюджету — понад 500 мільйонів доларів, які не на­дійшли до нашої скарбниці. А ви знаєте, наскільки це для нас болісно, оскільки практич­но цілий український бюджет йде на обороноздатність Укра­їни. За ці 500 мільйонів доларів ми могли докупити трохи біль­ше зброї, різні речі, які б мо­гли зберегти життя нашим вій­ськовим і цивільним… Кордон для нашого експорту — справ­жня „дорога життя“. Тому той, хто намагається цей кордон за­блокувати, вдаряє нас у саме серце. Дуже добре, що уряд пана прем'єра Туска розуміє цю дуже ускладнену ситуацію і робить насправді дуже добрі кроки, викликаючи довіру про­тестантів і українського уря­ду. Добре, що є добра полі­тична воля з обох сторін, щоб розв’язувати проблеми у цьо­му напрямі. Хочу підкреслити, що ніхто в Україні не хоче жод­них проблем для польських пе­ревізників чи фермерів. Усі ми є жертвами російської агре­сії. Мусимо у дуже важких умо­вах для України, Польщі, інших європейських країн знайти такі механізми співпраці, які б нас взаємно посилювали, а не по­слаблювали».

Схожі новини