Передплата 2024 ВЗ

Фіцо купив квартиру за мільйон євро

Звідки прем'єр-міністр Словаччини взяв такі гроші? Мабуть, підозрюють тамтешні ЗМІ, декларує далеко не всі свої доходи…

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо часто говорить про "корумповану" Україну... Фото Reuters.
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо часто говорить про "корумповану" Україну... Фото Reuters.

Як пише видання Hospodarské Noviny, елітні апартаменти в Братиславі, які три роки винаймав прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, нещодавно стали його власністю. За скільки Фіцові продав цю квартиру її попередній власник, член прем'єрської партії Smer-SD Душан Мунька, невідомо. Але ринкова вартість таких апартаментів — не менше мільйона євро.

Як підрахували Hospodarské Noviny, виходячи з офіційних заробків Роберта Фіцо, придбати такі дорогі апартаменти словацький прем'єр міг би хіба що в кредит. За останні п’ять років Фіцо заробив 272 тисячі євро — це зарплата депутата парламенту і дохід у власній юридичній фірмі. Раніше ж Фіцо заробляв щороку близько 40 тисяч євро. Маючи такі доходи, накопичити мільйон євро справді дуже важко. Хіба би не їв і не пив…

Не розповів, що його обікрали. Бо «мусив би пояснити, звідки гроші»…

У тому, що Роберт Фіцо повідомляє далеко не про всі свої доходи, словацькі ЗМІ підозрювали політика ще три роки тому. Тоді оприлюднили відеозапис, на якому голова партії Smer-SD («Напрямок» — Соціал-демократія) розповів: коли він поїхав у відпустку, хтось заліз у його житло й поцупив гроші - 50 тисяч євро готівкою. Фіцо тоді також розповів, що не заявляв про ту крадіжку в поліцію, бо «мусив би пояснювати, звідки у нього стільки грошей»…

Відеозапис 2021 року був оперативним матеріалом поліції, яка вела розслідування щодо організованої злочинної групи, що займалася, зокрема, відмиванням грошей. Правоохоронці встановили відеокамери в мисливському будиночку, де Фіцо зустрічався з родичами заарештованих у тій справі - аби порадитися, як витягнути їх із-за ґрат.

Теперішні апартаменти Роберта Фіцо — далеко не перше його житло, що привертає увагу словацьких медій. Протягом багатьох років політик винаймав розкішну квартиру в центрі Братислави — площею 377 квадратних метрів, із терасою площею понад 100 «квадратів». За підрахунками журналістів, на оплату тих апартаментів Фіцо мав би витрачати значну частину своєї офіційної заробітної платні.

2012 року один із чиновників тодішнього прем'єр-міністра Фіцо зв’язався з журналістом щоденної газети SME і пояснив: мовляв, подружжя Фіцо може дозволити собі такі апартаменти, оскільки його дружина Світлана заробляє так само як глава уряду… Як було насправді, журналісти дізналися через чотири роки.

Жив у апартаментах бізнесмена-шахрая

Тоді розгорівся скандал зі словацьким бізнесменом Ладіславом Бастернаком, який ошукав державний бюджет на мільйони євро (незаконно відшкодовував ПДВ). Саме Бастернак був власником апартаментів, де мешкало подружжя Фіцо. Поліція та інші правоохоронні органи не хотіли тоді розслідувати справу Бастернака, але під тиском ЗМІ бізнесмена-шахрая все-таки віддали під суд. Квартиру, в якій мешкав Фіцо, конфіскували — в рахунок боргів і штрафів, які мав заплатити державі Бастернак.

Роберт Фіцо мусив переїхати. Певний час мешкав у готелі Hilton, що належав двом бізнесменам, які були членами його партії… Як тоді повідомляли ЗМІ, у тому готелі Фіцо жив уже не з дружиною, а з партнеркою. Її якраз мали призначити на посаду прокурора. Партнерка Фіцо їздила на автомобілі вартістю 50 тисяч євро, хоч офіційно заробляла тільки 600 євро на місяць… Як пояснила, авто належить її матері.

Але виявилося, що мати партнерки Фіцо працює в Австрії дитячою опікункою, і доходів, які дозволили б їй придбати таку «круту» автівку, не має… Через той скандал жінку, з якою жив Фіцо, до роботи в прокуратурі не допустили. Тоді влаштувалася у юридичну фірму Роберта Каліняка, нинішнього віцепрем'єр-міністра й міністра оборони Словаччини. Каліняк також мав у минулому кримінальні звинувачення, які були зняті з нього за суперечливих обставин, нагадує wyborcza.pl.

«Фіцо зрозумів: його виборців такі афери не хвилюють»

Утім, усіма тими скандалами значна частина словацьких виборів не переймається, констатує SME. За партію Роберта Фіцо Smer-SD, яка одержала найбільше голосів на минулорічних парламентських виборах, і зараз готові голосувати близько 20% словаків…

«Фіцо зрозумів, що його виборців такі афери взагалі не хвилюють, — підсумовує SME. — Останні вибори Фіцо сприйняв як їхню згоду на те, що він більше не мусить удавати гру в прозорість».

Схожі новини