Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Учителі вимагають захисту від… батьків своїх учнів

Поштовхом до масових протестів педагогів у Південній Кореї стало самогубство молодої вчительки. Її «дістали» батьки школярів…

Перед будівлею парламенту Південної Кореї зібралися 200 тисяч учителів. Вимагали захистити їх від свавілля батьків своїх учнів. Фото Reuters.
Перед будівлею парламенту Південної Кореї зібралися 200 тисяч учителів. Вимагали захистити їх від свавілля батьків своїх учнів. Фото Reuters.

У Південній Кореї молода вчителька зі Сеула нещодавно наклала на себе руки у шкільній роздягальні. Після смерті жінки слідчі знайшли сотні її записів, де вчителька фіксувала події у своїй школі, через які відчувала страх і переживала стреси, що призвели до депресії… За кілька місяців до самогубства вчительки батьки учнів «засипали» її скаргами.

Ця трагедія настільки обурила вчителів початкових класів по всій Південній Кореї, що вони вирішили вийти на демонстрації протесту. Перед будівлею парламенту в Сеулі зібралися близько 200 тисяч педагогів, які вимагали захистити їх від свавілля батьків учнів і внести відповідні зміни до законодавства.

Чим саме не задоволені вчителі?

Як стверджують шкільні педагоги, батьки учнів зловживають нормами закону про захист прав дитини. Згідно з цим законом, шкільних учителів, звинувачених у «цькуванні» учнів, автоматично відсторонюють.

На думку вчителів, ця норма закону призвела до того, що вони не можуть зупинити малолітніх хуліганів і навести у своїх класах елементарний порядок… Адже спробу стримати агресивну дитину, яка знущається з однокласників, можуть розцінити як фізичне насильство над учнем або ученицею. А зауваження на адресу такої дитини — як емоційне знущання…

У одного з південнокорейських учителів, інформує ВВС, виникли проблеми через скаргу неадекватного батька. Той вимагав, аби вчитель щодня будив його чадо телефонним дзвінком, а педагог відмовився це робити… Інший приклад — учителя звинуватили в емоційному знущанні з учня. Педагог відібрав у школяра наклейки, видані тому раніше за успіхи у навчанні, — після того, як той учень покалічив ножицями свого однокласника…

Агресивність батьків — через «гіперконкурентність» суспільства

Як відзначає BBC, однією з головних причин неадекватної поведінки батьків південнокорейських школярів є «гіперконкурентність» цього суспільства, де майже все залежить від успіхів дитини у навчанні.

Із раннього дитинства школярі завзято змагаються за кращі оцінки, щоб згодом мати можливість потрапити до одного з престижних університетів.
Як наслідок, південнокорейські учні перебувають під постійним стресом (який, очевидно, впливає на їхню поведінку).

Після уроків у звичайній школі батьки відправляють своїх дітей до платних додаткових шкіл hagwon, заняття у яких завершуються о 22-й годині. «Я знаю багатьох матерів, діти яких — шкільного віку, і усі вони віддають своїх дітей до hagwon, — розповіла журналістка видання The Korea Times. — Усі без винятку».

За таких умов кожне зауваження шкільного вчителя на адресу своєї дитини, навіть цілком слушне, батьки сприймають як ледь не спробу педагога позбавити їхню доньку чи їхнього сина життєвого успіху… Як зазначає BBC, більшість сімей у Південній Кореї має тільки одну дитину, і тому — лише один шанс у цій «лотереї». Це неабияк посилює стреси, які переживають батьки. І збільшує їхню агресивність щодо «поганих» учителів…

«Права учнів були суттєво перебільшені»

Такого висновку дійшло після самогубства молодої вчительки міністерство освіти Південної Кореї. Коментуючи зростання кількості батьківських скарг на вчителів, відомство також дійшло висновку, що «права вчителів були порушені».

Міністерство освіти Південної Кореї також оголосило про підтримку шкільних учителів — аби ті могли «зосередитися на навчанні, не боячись необґрунтованих скарг на цькування учнів», повідомляє Reuters.

Відтепер, вирішив уряд країни, вчителі матимуть право записувати усі телефонні дзвінки від батьків своїх учнів. А також виганяти з класу й фізично (якщо необхідно) «стримувати» учнів, які порушують порядок, наприклад, б’ють своїх однокласників або однокласниць.

Схожі новини