Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Половина українських біженців у Польщі працює

А дві третини задоволені своїм життям у сусідній країні

94,3% українських біженців позитивно оцінюють ту допомогу, яку вони одержали у Польщі. Фото ukrainianinpoland.pl
94,3% українських біженців позитивно оцінюють ту допомогу, яку вони одержали у Польщі. Фото ukrainianinpoland.pl

Науковці двох польських вишів, Варшавського університету й столичної Економічно-гуманітарної академії, дослідили, як українські біженці оцінюють умови свого життя й роботи у сусідній країні, а також поцікавилися їхніми планами на майбутнє. Результати дослідження оприлюднило польське видання Rzeczpospolita (RP).

Майже кожний десятий займається власним бізнесом

«За даними дослідження доктора Станішевського, майже дві третини біженців із України (65,8%), які перебувають у Польщі, задоволені своїм теперішнім життям. Водночас 20% - не задоволені», — пише видання.

Як інформує RP, коментуючи дослідження науковців, половина опитаних українських біженців працює. Зокрема, 9,1% займаються у Польщі власним бізнесом. Кожен 10-й респондент (9,9%) відвідує навчальний заклад або професійні курси, а 8,6% опитаних — пенсіонери.

«Аж три чверті українців, які працюють, задоволені своєю роботою, а 17,1% дотримуються протилежної думки, — повідомляє Rzeczpospolita. — Переважна більшість (62,5%) українських біженців, що працюють у Польщі, вважають, що їхнє громадянство на оцінку їхньої роботи не впливає. Водночас 17,8% стверджують, що такий вплив є, причому майже половина з них кажуть, їхню роботу оцінюють гірше, ніж роботу інших працівників».

Понад 90% дякують за надану допомогу

44,5% опитаних українських біженців заявили, що їхніх доходів цілком вистачає на життя, а 44, % кажуть, що не вистачає. За даними дослідження, українські біженці у Польщі спроможні оплачувати передовсім такі видатки: харчування (86,4%), одяг (67,1%), оренда житла (65%) й ліки (50,1%).

Як встановили науковці, більшість українських біженців не відчуває, що у Польщі до них ставляться гірше, ніж до поляків. Водночас 21,8% скаржаться на гірший доступ до ринку праці, 20,2% - на розмір оплати праці, а 17,7% - на проблеми з доступом до адміністративних органів.

Аж 94,3% українських біженців позитивно оцінюють ту допомогу, яку вони одержали у Польщі. Найпоширенішою формою цієї допомоги (59,1%) були надані біженцям одяг, продукти харчування й засоби гігієни. 42,1% біженців було надано безкоштовне житло (кімната, квартира чи будинок), а 36,8% одержували гроші.

Після війни половина повернеться в Україну

Чи потрібна українським біженцям подальша допомога польської держави?

Близько 40% опитаних такої допомоги не потребують, але 37,4% вважають, що вона ще потрібна.

Яка саме? Найчастіше опитані говорили про одяг, побутову техніку, психологічну допомогу й переклад документів. Близько чверті тих українських біженців, яким потрібна поміч польської держави, хотіли би, або вона допомогла їм із закупівлею харчів, а також посприяла із оформленням документів, які подають при прийомі на роботу.

За даними дослідження, після завершення війни майже половина українських біженців, які зараз перебувають у Польщі, мають намір повернутися в Україну. Кожен 10-й хоче залишитися у Польщі назавжди, а 16,5% планують залишатися у Польщі протягом певного часу після того, як війна закінчиться (а потім також хотіли би повернутися).

Водночас близько 20% українських біженців у Польщі зі своїм життям після війни ще не визначилися.

Схожі новини