Передплата 2024 «Добрий господар»

Китайці полетять на Місяць. Але не всі…

За планом Пекіна, тайконавти висадяться на супутнику Землі до 2030-го. Місія буде підготовкою до будівництва бази

У червні 2012-го Китай відправив на орбіту першу тайконавтку – Лю Янг (ліворуч). Чи буде жінка у складі екіпажу з КНР, що полетить на Місяць, наразі не відомо. Фото Reuters
У червні 2012-го Китай відправив на орбіту першу тайконавтку – Лю Янг (ліворуч). Чи буде жінка у складі екіпажу з КНР, що полетить на Місяць, наразі не відомо. Фото Reuters

Китай планує відправити на орбіту Місяця пілотований корабель і окремий посадковий модуль, інформує видання The Hill (США) з посиланням на китайську агенцію Xinhua. Як задумали у Пекіні, ця космічна місія буде підготовкою до будівництва на Місяці постійної китайської бази.

Як розповів Xinhua інже­нер Китайської космічної агенції Чжан Гайлянь, на орбіті Місяця пілотований кора­бель і посадковий модуль зісти­куються. Тоді тайконавти (так у КНР називають астронавтів) пе­рейдуть у модуль, який опус­титься на поверхню природного супутника Землі.

Китай почав космічні перего­ни з великим запізненням, на­гадує The Hill. Перший штуч­ний сателіт китайці запустили на орбіту Землі лише у 70-х ро­ках минулого століття, тобто на понад десять років пізніше, ніж срср і Сполучені Штати. Але за­раз Китай намагається наздо­гнати Америку в космосі. Зо­крема, 2013 року на Срібній кулі з’явився китайський місяцехід.

А нині Пекін, зазначає The Hill, активно працює над ство­ренням потужної ракети-носія, яка має доставити на орбіту Мі­сяця корабель із кількома тай­конавтами й посадковий мо­дуль.

Утім, наразі лідером у мі­сячних перегонах залишають­ся США. Нагадаємо, на почат­ку квітня 2023-го Національна космічна агенція США, NASA, та її канадійська «сестра» CSA на­звали астронавтів, які вже восе­ни 2024 року облетять Місяць у рамках місії Artemis II («Артемі­да ІІ»). Командиром екіпажу мі­сії Artemis II буде Рід Вайсман, а його членами — Віктор Ґловер, Джеремі Гансен і Крістіна Кох. Ґловер стане першим в історії афроамериканцем, Кох — пер­шою жінкою, а Гансен — першим канадійцем, які вирушать до природного супутника Землі.

Першу місію Місячної про­грами NASA, безпілотну Artemis І, реалізували торік. Капсула Orion із трьома мане­кенами на борту успішно обле­тіла навколо Місяця й повер­нулася на Землю. За планом, місія Artemis ІІ триватиме у лис­топаді наступного року близь­ко 10 діб. Апарат Orion із чотир­ма астронавтами на борту знову облетить Місяць, не виходячи на його орбіту, після чого повер­неться на нашу планету, при­воднившись у Тихому океані.

Місія Artemis II стане «пе­ревіркою боєм» перед місі­єю Artemis III, під час якої двоє астронавтів, одним із яких точно буде жінка, вперше з 1972 року (політ космічного корабля Apollo 17) висадяться на поверхню Місяця. У NASA планують, що цей важливий для усього люд­ства крок буде зроблено 2025 року.

Схожі новини