Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові запустили соціальне таксі для людей в інвалідних кріслах

Пасажири зможуть звернутися до мерії за відшкодуванням поїздок на суму 800 гривень на місяць

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Львів став другим містом в Україні після Києва, де запустили соціальне таксі для пасажирів з інвалідністю — користувачів колісних крісел. Три машини таксі (у столиці України — шість) обладнані спеціальними підйомниками для крісел та фіксаторами крісел в салоні, а водії навчені культури спілкування з людьми з особливими потребами. Авто можна замовити у мобільному застосунку служби таксі, проєкт започаткував Uklon.

Міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що стартують з трьох машин, які надали благодійники. У проєкті - не лише благодійні авто, а й пальне. Кількість машин соціального таксі у Львові буде збільшуватися. «Цей проєкт — про гідність, бо люди в колісних кріслах повинні їздити в театри, заклади культури, у справах… «, — наголосив мер Львова.

Як розповів на презентації соціального таксі для людей з інвалідністю CEO служби таксі Uklon Сергій Гришков, авто розраховані на усіх пасажирів колісних крісел, насамперед для захисників, які отримали на фронті травми і зараз пересуваються на інвалідних кріслах. На жаль, з кожним роком кількість воїнів на інвалідних кріслах буде зростати.

Сергій Гришков зазначив, у Києві соціальне таксі має попит. За вісім місяців — понад 8 тисяч виконаних замовлень.

«Людей з інвалідністю в Україні стало більше, особливо військових, — наголосив Сергій. — Соціальне таксі — один з кроків для покращення безбар'єрності».

Директорка департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Валентина Бартошик додала: на одній із сесій Львівської міської ради проголосують за ухвалу, аби пасажири соціального таксі могли звертатися до міської ради за компенсацією за свої поїздки. Норма для компенсаційних виплат — поїздки, які не перевищують бюджет 800 гривень в місяць.