Передплата 2024 ВЗ

У рф пиляють газову гілку, на якій сидять

Як «газпром» не старається, «заморозити» Європу йому не вдасться. А от російський бюджет уже «замерзає»…

Як повідомила «Німецька хвиля», за станом на середину серпня газові сховища Німеччини були заповнені на понад 75%. За планами Берліна і ЄС, такого показника мали досягнути 1 вересня, тобто німецькі газові сховища заповнюються з випередженням графіка. Схоже, завдання, визначені спеціальним регламентом Європейського Союзу (заповнення німецьких газових сховищ на 85% до 1 жовтня й на 95% до 1 листопада), будуть виконані достроково. А значить, «газпрому», який суттєво обмежив постачання газу в Європу, зокрема до Німеччини, «заморозити» ЄС цієї зими не вдасться… Ба більше, пиляння «газпромом» газової гілки, на якій сидить бюджет рф, уже спричинило його проблеми: у липні доходи росії від продажу газу й нафти уперше з початку війни проти України різко впали. Порівняно з липнем минулого року — майже на чверть.

Як пояснила INES (Асоці­ація німецьких операторів систем зберігання газу), аби швидко заповнювати свої газові сховища, Німеччина влітку знизила споживання блакитно­го палива (згідно з рекомендаці­ями ЄС) і наростила імпорт газу з півночі й заходу Європи. А ро­сіянам, які з власної волі відмо­вилися від значної частки євро­пейського ринку газу, довелося зменшити видобуток блакитно­го палива. Західні ЗМІ пишуть навіть про «чутки, що російські компанії, які не мають куди поді­ти надлишок газу, який видобу­вають, просять владу рф дозво­лу на спалювання газу»…

За інформацією самого «газпрому», у січні-липні 2022 року компанія видобула 262,4 мільярда кубометрів газу, тобто на 12% (на 35,8 млрд кубів) мен­ше, ніж за перші сім місяців 2021 року. Головною причиною падін­ня видобутку, констатує німець­кий портал RND, стало падіння експорту газу — на 34,7%. У січні-липні 2022-го «газпром» експор­тував на 40 мільярдів кубометрів газу менше, ніж за відповідний період 2021-го.

«Це наслідок припинення „газпромом“ поставок до Єв­ропи, — пояснює RND. — москва обмежила, зокрема, експорт газопроводом „Північний по­тік-1“, що йде дном Балтійського моря». Нагадаємо, крім Німеч­чини, «газпром» також обмежив постачання газу Італії, а Польщі, Болгарії, Данії і Латвії «обрізав» газ повністю (формально через відмову цих держав платити за газ рублями, як усупереч чинним контрактам вимагав «газпром»).

"Заморожуючи" ЄС газо­вим дефіцитом, росія споді­валася, очевидно, компенсу­вати падіння експорту газу до Європи продажем блакитно­го палива до Китаю. Обсяги по­стачань газопроводом «Сила Сибіру», який веде до Піднебес­ної, справді зростають. Однак, як зазначає RND, обсяги поста­вок російського газу до Китаю не зрівняються з експортом до Єв­ропи (не кажучи вже про ціну: китайці купують російський газ із великою знижкою). Ось крас­номовні цифри: минулого року «газпром» експортував до Китаю «Силою Сибіру» 10,39 мільяр­да кубів газу, а до ЄС і Туреччини поставив близько 180 мільярдів.

Прагнення помститися нена­висній Європі за підтримку Укра­їни, «обрізаючи» європейцям газ, дорого обходиться росій­ському бюджету.

Експерт Німецького інститу­ту міжнародних справ і безпе­ки Яніс Клюґе навів такі дані мі­ністерства фінансів рф: у липні 2022 року її бюджет отримав 771 мільярд рублів доходів від продажу нафти й газу, а у лип­ні 2021-го цей показник стано­вив один трильйон рублів (тися­чу мільярдів). Отже, у липні дохід бюджету рф від продажу енерго­носіїв уперше цього року впав, порівняно з відповідним періо­дом минулого року. І це попри те, що вартість нафти є нині ви­сокою, а ціна газу взагалі зашка­лює… Звичайно, по нафтогазо­вих доходах бюджету рф б’ють не тільки газпромівські «обрізан­ня» експорту, а й західні санкції, зокрема обмеження на імпорт російської нафти.

Недавній звіт Школи менедж­менту Єльського університету (США) констатував: економічна війна із Заходом виявилася для росії руйнівною, навіть попри надвисокі ціни на енергоносії.

«росія набагато більше зале­жить від Європи, ніж Європа за­лежить від Росії», — підкреслили експерти. І спрогнозували: якщо Європа зможе обійтися без ро­сійського газу (виглядає, що саме так і буде), росія опинить­ся у важкій ситуації - через брак ринку збуту своїх енергоносіїв.

Схожі новини