Передплата 2024 «Добра кухня»

Афганки більше не можуть займатися спортом

А у вишах студенток змушують носити хіджаб. І відокремлюють від студентів непрозорими занавісками

Як пояснив віце-президент комісії «Талібану» з питань культури Ахмадулла Васик, відтепер жінки в Афганістані не зможуть займатися спортом, причому навіть ті, що входять до збірних цієї азійської країни.

В інтерв'ю австралійському порталу SBS News талібський чиновник заявив: афганським жінкам не дозволять грати у крикет (найпопулярніший вид спорту в Афганістані), оскільки спорт, мовляв, не належить до жіночих обов'язків.

«У епоху засобів масової інформації обов'язково з’являться фото й відео цих крикетних матчів, і усі побачать наших спортсменок, — розповів Азмадулла Васик.

— Іслам та Ісламський Емірат Афганістан не дозволяють жінкам грати у крикет або ж займатися будь-яким іншим видом спорту, якщо їхні обличчя й тіла може бути видно".

За словами «культурного» чиновника «Талібану», іслам дозволяє жінкам виходити на вулицю лише тоді, коли це необхідно, а спорт, мовляв, такою необхідністю не є.

Така позиція талібів загрожує проведенню крикетних матчів не лише жіночої, а й чоловічої збірної Афганістану.

27 листопада ця команда має зіграти зі збірною Австралії, і таліби дали попередню згоду на цей поєдинок.

За правилами Міжнародної ради крикету (ICC), усі 12 її членів, якщо хочуть брати участь у змаганнях, які організовує ІСС, повинні мати як чоловічі, так і жіночі збірні команди. Оскільки таліби жіночу афганську збірну з крикету вже фактично розігнали, то Афганістан можуть виключити з ІСС, і тоді чоловіча збірна цієї країни не зможе грати у міжнародних змаганнях.

Як запевнив SBS News Ахмадулла Васик, на жодні компроміси щодо жіночого спорту таліби піти не готові: навіть якщо Афганістан виключать з Міжнародної ради крикету, «Талібан» усе рівно «не зрадить ісламські цінності». На заяви талібів уже відреагував міністр спорту Австралії Річард Колбек, назвавши їх «тривожними». За його словами, «забороняти жінкам займатися спортом не можна». От тільки таліби пана Колбека не слухають…

Крикет є в Афганістані найпопулярнішим видом спорту. У листопаді минулого року контракти з Афганською радою крикету підписали 25 гравчинь. Але після того, як у середині серпня цього року владу в Афганістані захопили радикальні ісламісти з руху «Талібан», чимало спортсменок, зокрема, крикетисток, покинули країну. Крикетистки, що залишилися в Афганістані, розповіли британському телеканалу ВВС, що таліби за ними стежать. І вже погрожували, вимагаючи, аби ці жінки припинили займатися крикетом.

Окрім жіночого спорту, уряд «Талібану» взявся також за будь-які демонстрації, повністю їх заборонивши. Саме таким було перше після створення нового талібського уряду розпорядження МВС Афганістану.

«Нікому й за жодних обставин не дозволено організовувати акції протесту», — повідомило відомство. За порушення цієї заборони передбачено суворі покарання.

Таліби дуже розгнівалися через те, що «останніми днями деякі люди порушували громадський порядок у Афганістані». І запевнили, що у майбутньому демонстрації будуть можливі, — але організаторам доведеться попередньо одержати згоду міністерства юстиції і повідомити владу про причину, місце й час майбутньої протестної акції.

Зрештою, чого можна очікувати від уряду, який очолила людина, що перебуває у складеному ООН списку міжнародних терористів? Мулла Мохаммад Гасан, який став на чолі талібського кабінету, багато років був головою «Рахбарі Шура», керівного органу «Талібану». Віце-прем'єром став один із засновників талібського руху Абдул Ґані Барадар, а міністром оборони — мулла Мохаммед Яґуб, син «батька» руху «Талібан» мулли Омара. А МВС керує Сіраджуддін Гаккані, який очолює групу, визнану США терористичною організацією (ФБР пропонує за його голову 5 мільйонів доларів).

Як розповів на прес-конференції у Кабулі речник «Талібану» Забігулла Муджахід, новий уряд представляє усі етнічні групи Афганістану, і буде незалежним від інших держав.

Утім, як відзначає агенція Associated Press, в уряді «домінує стара гвардія»

бойовиків «Талібану», більшість у якому становлять пуштуни (найбільші етнічні меншини Афганістану — таджики й узбеки).

У демонстраціях у Кабулі, Мазарі-Шарифі й Гераті, які розігнали таліби (зокрема, із застосуванням сльозогінного газу), брали участь головно жінки. Вони незадоволені обмеженнями у їхньому житті, пов'язаними з повторним приходом до влади в країні «Талібану». У 1990-х роках, під час першого правління талібів, вони забороняли дівчатам і жінкам отрмувати освіту й виходити на вулицю без супроводу родича чоловічої статі. А що відбувається зараз?

Як запевняв речник «Талібану» Забігулла Муджахід, права жінок у Афганістані шануватимуть. «Не буде дискримінації, не буде насильства, — запевнив чиновник.

— Ми дозволимо жінкам працювати й учитися — в рамках основних засад нашого мусульманського права". Водночас таліби відразу почали «агітацію» на користь носіння хіджаба (жіночий одяг, часто чорний, що повністю закриває фігуру й голову, за винятком обличчя). «Купуєте нарізану диню чи цілу? — риторично запитував на афганському ТБ пропагандист талібів. — Звісно, що цілу. Так от, жінка без хіджабу схожа на нарізану диню»…

Утім, афганських студенток, що наважилися повернутися до вишів, змушують не лише носити хіджаб, а й навчатися в окремих класах, без студентів. Якщо ж зайвих приміщень у виші немає, то студенток відокремлюють від студентів непрозорими перегородками (занавісками). Студенткам, розпорядилися таліби, мають викладають тільки жінки, або ж, як виняток, «чоловіки похилого віку з бездоганною репутацією».

«Ці перегородки неприйнятні! — обурюється студентка Кабульського університету Анжила. — Коли я увійшла до розділеного класу, то почувалася жахливо. Ми поступово повертаємося до Афганістану 20-річної давності». Але перегородки — це ще не все. Таліби не дозволяють студенткам користуватися тими сами входами й виходами до вишів, якими користуються студенти…

Читайте також: Жінкам можуть заборонити працювати в уряді

Схожі новини