Передплата 2024 «Добрий господар»

11 друзів Путіна

Попри агресію Росії проти України, у Європі достатньо політиків, дружніх до російського лідера. Зокрема це крайні праві, яких на словах часто засуджує Кремль

Деякі європейські політики відкрито підтримують російського президента. Путін позакидав вудки ледь не у всі ставки — серед його соратників високопосадовці, лідери крайніх правих, неофашистських партій, екс-глави великих європейських країн... Частина з них були спостерігачами на квазіреферендумі в Криму, дехто відкрито вигороджує або вихваляє російського агресора на міжнародній арені... «ВЗ» склав список 11 найбільш знакових європейських друзів Путіна.

Велика риба: президенти, прем’єри, канцлери

Через дружбу колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера з Путіним глава Комітету закордонних справ Конгресу США Том Лантос назвав Шредера «політичною проституткою». Після роботи канцлером Шредер отримав від Кремля «платню» — хлібну посаду в російському «Газпромі». Цього року Шредер після того, як «Велика сімка» назвала «референдум» у Криму незаконним, гостро розкритикував політику Заходу щодо українського питання, проводячи паралелі з відокремленням Косова від Сербії.

Не меншим другом Путіна є італієць Сильвіо Берлусконі — у минулому тричі прем’єр Італії, глава правоцентристської партії «Вперед, Італіє!». Ловелас Берлусконі називає Путіна «любим другом» і вперто співає йому дифірамби. «У мене братерські стосунки з Путіним, — говорив Берлусконі під час одного з інтерв’ю наприкінці 2013-го. — Він найкращий у світі політик наших днів. Вважаю, Росії дуже пощастило, що у неї такий лідер. У Путіна проблеми із закордонним іміджем, які не відповідають сутності його політики». А минулого місяця Путін гостював у свого давнього друга на околицях Мілана…

Президент Чехії Мілош Земан — ще одна «велика риба». Цей політик називає агресію Росії... «громадянською війною в Україні», засуджує санкції ЄС щодо Кремля, а Майдан вважає «лігвом бандерівців». Чеські ЗМІ писали, що Земан має преференції від бізнесу, наближеного до Путіна. Нещодавно в інтерв’ю російському «Першому каналу» Земан сказав, що не бачить сенсу в економічній допомозі Заходу Україні... 70% чехів не підтримують позиції Земана щодо Путіна і України. Під час відзначення 25-ї річниці Оксамитової революції у Празі (17 листопада) в Земана навіть полетіли яйця — за його пропутінські висловлювання і запрошення Путіну відвідати Прагу.

«Далекоглядністю» відзначився і екс-президент Чехії Вацлав Клаус — під час російсько-грузинської війни 2008-го він не засудив агресію РФ. Тепер, під час війни в Україні, Клаус продовжує казати, що Майдан — спланована акція США...

Серед «фанатів» Путіна і прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Цей політик відмовляється вірити у доцільність західних санкцій проти РФ, вважає Путіна кумиром, а політичну модель у Росії — зразковою. За «закручування гайок» удома Орбан уже «нарвався» на масові протести угорців...

Близьким другом Путіна є також віце-президент Демократичної партії Сербії Ненад Попович. Окрім бізнесу Поповича у Росії, політики «дружать партіями». Сербські “демократи” — союзники путінської «Єдиної Росії».

«Йоббік» ту Ле Пен...

Одними з найбільших прихильників дій Путіна виявилися крайні праві різних країн ЄС. Як пишуть західні ЗМІ, частину з них Кремль міг купити, а частині просто близька авторитарна політика Путіна у Росії та його агресивність у зовнішній політиці.

Великою прихильницею Путіна у Європі є лідер французької крайньої правої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен. Її не раз звинувачували в антисемітизмі та расизмі. В інтерв’ю для німецького журналу Der Spiegel Ле Пен назвала ЄС «європейським СРСР» і заявила про бажання, аби Франція покинула ЄС. Ле Пен заявила, що «Путін викликає у неї захоплення», і вона «закликає до федералізації України». На псевдореферендумі у Криму був спеціальний радник Ле Пен, Емерік Шопард, відомий критикою європейського майбутнього України.

А недавно партія Ле Пен визнала, що отримала від Росії кредит 9 млн. євро на проведення виборчої кампанії. Кредит від «Першого чесько-російського банку» оформили у вересні. Цей банк контролює друг Путіна — бізнесмен Геннадій Тимченко, включений у списки санкцій США і ЄС. Посередником в отриманні кредиту став депутат Європарламенту від крайнього правого руху «Об’єднання темно-синіх» Жан-Люк Шафхаузер, який на початку листопада їздив на так звані вибори в «ДНР» і «ЛНР». Перед отриманням кредиту Ле Пен зустрічалася з Путіним.

Лідер угорської націоналістичної партії «Йоббік» Ґабор Вона — теж друг Путіна і прихильник зовнішньої політики Кремля. Його партію в ЗМІ часто називають неонацистською та антисемітською. На квазіреферендумі у Криму був «спостерігач» від «Йоббіка» Бела Ковач. Члени цієї партії приїжджали також на Донбас на «вибори» — як «спостерігачі». Ковач виступав свого часу за “Велику Угорщину” на Закарпатті, і з червня йому заборонено в’їзд в Україну. А кілька місяців тому угорська прокуратура попросила Брюссель позбавити Ковача мандата депутата Європарламенту, — бо підозрює його у шпигунстві на користь Москви.

Дрібна рибка теж ловиться

У Болгарії теж не без соратників Путіна. Лідер крайньої правої партії «Атака» Волен Сідеров виступає проти ЄС і НАТО та зізнається в прихильності до Кремля. Проросійські настрої «Атаки» пояснюють її антиукраїнську позицію. Член «Атаки» Кирил Колев і лідер болгарської «Православної Зорі» Павел Чернев були «спостерігачами» на псевдореферендумі у Криму.

11-м другом Путіна у Європі є Матеуш Піскорський — колишній депутат польського Сейму, а нині віце-президент “Самооборони” одіозного Анджея Лєппера, який наклав на себе руки... Запрошений російською наглядацькою організацією CIS EMO, Піскорський був головою місії міжнародних спостерігачів на “референдумі” у Криму. Піскорський — відомий антисеміт, автор багатьох статей на порталі «Білий світ», у газеті «Я — русский», редактор журналу польських скінхедів Odala. Відверто вихваляє «арійську расу», Гітлера та нацизм...

Схожі новини