Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На війну — зі скрипкою

Концертною сценою для Мойсея Бондаренка не раз ставала вирва від російського снаряда

Фото зі сайту Kanaldim
Фото зі сайту Kanaldim

24-річний скрипаль і захисник України Мойсей Бондаренко — зірка соцмереж. Відео його гри на фронті збирають сотні тисяч переглядів. Грає для душі і на прохання побратимів.

Мойсей — сьома дитина у великій родині - най­молодший. Талановитий і працьовитий хлопчик по­чав грати на скрипці у 13 років, а у 15 вже заробляв собі на «хліб з маслом» — вечорами грав у рестора­нах. До 24 лютого навчався у Києві і був вуличним музикантом.

На 24 лютого 2022-го було заплановано кон­церт, у якому серед інших мав виступати і 22-річний хлопець з Дніпропетровщини Мойсей Бондаренко. А 25 лютого скрипаль вже був у військкоматі.

На фронті Мойсею довелося відкласти скрипку, але ненадовго. Для того, щоб відволіктися самому та розрадити побратимів, знову заграв.

— Пригадуєте, як у перші дні війни всі співали «Ой, у лузі червона калина похилилася…»? — запи­тує журналістів військовослужбовець Бондаренко. — І я взяв до рук скрипку. А потім грав щось веселе, або, навпаки, дуже сумне.

Концертною сценою для нього не раз става­ла вирва від російського снаряда. На жаль, свій інструмент втратив під час обстрілу на Запорізь­кому напрямку. Але група музикантів подарувала йому унікальну скрипку. Її виготовив майстер Ми­кола Ткаченко, якого в Ірпені вбили росіяни. Мой­сей каже, що для нього велика честь грати на цій скрипці.

Мойсей розповідає, що коли у перший рік служ­би ставав у наряди, побратими казали, що готові підмінити та почергувати за нього, аби той позаймався на скрипці. Але за однієї умови: щоб потім заграв для всіх. «Я спочатку відмовляв їм. Не міг повірити, що люди готові вдвічі більше працювати, щоб я міг позайматися, згадати пальцями, як то грати на цій скрипці», — розповідає музикант.

Уже третій рік Мойсей служить у 59 окремій мо­топіхотній бригаді. Каже, хотів би перевестися на військову спеціальність, пов’язану з музикою.

Він пише і власну музику. Недавно записав піс­ню «Мить».

Схожі новини