Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Це вам за оздоровчі, за премії, за підвищення зарплат!»

З такими словами депутат Керецьківської громади, що на Закарпатті, почав кидати гранати прямо під час засідання сесії

Депутату-підривнику суд обрав запобіжний захід – 2 місяці тримання під вартою без застави.
Депутату-підривнику суд обрав запобіжний захід – 2 місяці тримання під вартою без застави.

Безпрецедентний випадок трапився у приміщенні Керецьківської сільської ради, що на Закарпатті. 54-річний депутат Сергій Батрин з партії «Слуга народу», який входить до складу комісії з питань законності, правопорядку та депутатської етики у Керецьківській ТГ, під час сесії підірвав три світлошумові гранати… Засідання записували на відео. Відтак момент вибухів також зафіксовано.

Через дії підривника постражда­ло 26 людей. Шестеро — у важкому стані. Один з поранених — 55-річний депутат Віктор Пряділя — помер у лікарні. Отримав тілесні ушкодження під час ви­буху у Керецьківській сільраді військовий Василь Штефко, який на початку повно­масштабного вторгнення пішов на фронт добровольцем, приховавши, що ходить на двох протезах… Чоловік живий, але має пошкоджені протези. Депутат-під­ривник отримав несмертельне поранен­ня у живіт. Лікарі провели операцію, його стан важкий, але прогнози оптимістичні. Його палату охороняють поліцейські, аби родичі потерпілих не вчинили самосуд…

Слідчі поліції кваліфікували подію за ч. 1 ст. 263 ККУ (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибу­ховими речовинами). Окрім того, Служ­ба безпеки України розслідує подію за ч. 2 ст. 258 ККУ (терористичний акт).

Як дізналися журналісти, депутати на сесії затверджували бюджет на 2024 рік. За кілька хвилин до вибуху Батрин сва­рився з колегами, що не можна під час ві­йни виділяти сільському голові надбавку 50% та щомісячну премію 100% від окла­ду. У попередньому голосуванні Батрин відмовився визнавати роботу голови сільради задовільною. Проте його аргу­менти та претензії на колег не подіяли… Депутати його не слухали. Жваво щось обговорювали.

В якийсь момент Батрин вийшов з приміщення і повернувся через 2 хвили­ни 40 секунд. Разом із ним вийшов ще один депутат, який до зали не повернув­ся… Коли Батрин зайшов у приміщен­ня (загородив собою вихід, бо стояв біля дверей), втрутився у дискусію зі слова­ми: «Можна я скажу?!». Дістав з кишені куртки три гранати, кинув їх на підлогу, внаслідок чого пролунали три вибухи…

Жінка, яка сиділа найближче до під­ривника, встигла лише закрити обличчя руками… На відео чути, як люди почали кричати. Одна жінка волала, що не може ходити… Хтось просив, щоб його дістали з-під стола…

…Сільський голова Керецьківської громади — 40-річний Михайло Мушка — був обраний як кандидат від проросій­ської політичної партії «Опозиційна плат­форма — За життя». Під час вибуху Мушка був поранений, але він у свідомості, спіл­кується з медперсоналом.

У березні 2021 року Михайла Мушку за­тримували на отриманні хабаря: посадо­вець разом зі спільницею — начальницею відділу Свалявської районної держадміні­страції - вимагав неправомірну вигоду з місцевих підприємців за розміщення тим­часових споруд для здійснення підприєм­ницької діяльності… Начальницю відділу поліцейські затримали під час одержання 500 доларів США. Також задокументува­ли факт переказу 10 тисяч грн на вказа­ний головою ОТГ рахунок товариства.

Що відомо про депутата-підривника?

Сергій Батрин мешкає у селі Кушни­ці, що у Хустському районі на Закарпатті. Раніше займався пасажирськими пере­везеннями і мав давній конфлікт із голо­вою Керецьківської сільської ради Тери­торіальної громади Михайлом Мушкою. Неодноразово критикував місцеву вла­ду. Депутати навіть порушували питання щодо дострокового припинення повно­важень голови Керецьківської сільської ради ТГ… Сам підривник, як розповіда­ють його колеги, хотів стати секретарем громади, але депутати його не підтрима­ли. На сесію внесли прізвище іншого де­путата, теж від «Слуги народу», за нього і проголосували.

Речниця управління СБУ у Закар­патській області Ванда Мільо повідо­мила журналістці «ВЗ», що причини те­рористичного акту встановлюються у межах досудового розслідування.

«Підривник опритомнів, перебуває у лікарні у місті Сваляві під наглядом ме­диків і правоохоронців, — каже речниця управління СБУ у Закарпатській області. — Слідчі з ним спілкувалися. Розглядаємо кілька версій щодо мотивів підривника. Однією є така, що підривник вчинив те­рористичний акт з метою впливу на при­йняття або неприйняття певних рішень керівництвом Керецьківської ОТГ. Також розглядаються інші версії, про які наразі ми не можемо повідомити».

Колишній сільський голова Ке­рецьківської сільської ради, а нині викладач краєзнавства Петро Маті­ко поділився з журналісткою «ВЗ» своїми думками з приводу того, що сталося:

— Пане Петре, ви добре знайомі з Сергієм Батрином, можете охаракте­ризувати його як людину?

— Знаю його років з п’ятнадцять. Мій син колись займався встановленням па­раболічних антен, то я йому допомагав у вільний час. І я був у Сергія вдома, у су­сідньому селі. Він справив враження принципової людини, такий «дотошний», хотів, щоб все було ідеально. До депу­татства возив у Чехію односельців. Коло­тив копійку.

Він хотів бути депутатом, хотів щось зробити, старався. Облаштував у своє­му селі за власні кошти дитячий майдан­чик. У 2019 році паралельно балотувався і на голову, але посів третє місце. Його кон­куренткою була директорка школи. Була впевнена у своїй перемозі, але Мушка ви­передив її на п’ятдесят голосів.

Коли Сергій став депутатом, не пого­джувався з багатьма рішеннями, які при­ймали колеги. Був у справжній опози­ції. Мав невеличку групу підтримки, вони створили опозиційну групу «Громада за справедливість». Було їх десь п’ятеро. Не знаю, чи він всі засідання відвідував, але ті, які я переглядав на відео, це був безлад, а не сесія… Якщо голова не вмів проводити засідання, мав піти з посади після того, як його запідозрили в отри­манні неправомірної вигоди… Але у цій справі суди відбувалися, переносилися. Досі вироку немає.

— Які стосунки були у Батрина з го­ловою?

— Ніяких не було. Мушка як представ­ник влади гнув свою лінію. Сколотив собі більшість, люди там не дуже освічені: їм скажеш «голосуй так», вони і голосували. Сергій бачив, яка творилась несправед­ливість…

Коли я був сільським головою, було точно регламентовано, що голова сіль­ської ради може мати такий посадовий оклад, і все.

Сергій завжди домагався, щоб бачити відомості, ці всякі надбавки за інтенсив­ність роботи… Думаю, голова мав чима­леньку зарплату, «в районі» 70 тисяч грн. А вимагав ще 50% до зарплати і 100% премії. Звичайно, що це людей обурило, бо ледве кінці з кінцями зводять. Саме цим і спровокував…

— А не може бути причиною теракту те, що він хотів, аби його підтримали на посаду секретаря?

— Сергій претендував на цю посаду, але його прізвища навіть не внесли як кандидата.

— А нинішнього голову Мушку люди у громаді підтримують?

— Після того, що сталося під час засі­дання, він втратив підтримку. Мене сьо­годні запитує його брат: «Як ви вважаєте, хто винен у тому, що трапилося?». Я від­повів лаконічно: «Біда, якої не мало бути. Мало все вирішитися мирно». Потерпі­ли люди зовсім не винні. І це немало — 26 осіб…

Його вчинку (Батрина. — Авт.) я не ви­правдовую… Але вина голови у цьому є. Він бачив настрої у селі. В умовах воєн­ного стану питання про премії голова не мав виносити на сесію. Цим самим він розпалив у людей ненависть до пред­ставників влади.

— А як люди у селі ставляться до Батрина?

— Я читав коментарі у соцмережах, відсотків 95 вважають його героєм.

— Вам не здається, що у людини можуть бути проблеми з психікою?

— Щось у нього «поїхало»… Мені роз­повіли, що у нього стався сильний стрес. Дружина його покинула. Поїхала з дітьми жити в Чехію. Кажуть, що він начебто по­пався на перевезенні контрабандних си­гарет. Йому довічно заборонили виїзд за кордон (у закордонному паспорті поста­вили відповідну відмітку). І останнє, його ігнорували депутати, прихильники Муш­ки…

Сергій зі скаргами їздив до голови військової адміністрації у Закарпатській області, розповідав, що у нашій ОТГ не­порядок. У поліцію неодноразово звер­тався — вживайте заходів, недобре діє голова. Реакції не було. Очевидно, цей комплекс причин і спонукав його до вчи­нення теракту. Я не знаю, про що він пи­сав у своїй записці…

— А ця передсмертна записка була?

— Робили обшук, знайшли записку… Зміст наразі не розкривається.

— Тобто депутат-підривник готовий був померти?

— Я розумію, що так. Він свідомо на це йшов. Передбачив, що може і він за­гинути. Він поранений, особливо багато осколків потрапило в живіт. Лежав у реа­німації. Лікарі його «витягнули».

— До речі, на відео видно, як Ба­трин комусь говорить вийти з зали… Коли він кидав гранати, цього чолові­ка у приміщенні не було.

— Тих, хто його (Батрина. — Авт.) під­тримував, у залі не було. Очевидно, го­туючись до цього вчинку, він попередив свою групу підтримки… Я коли подивив­ся відео, почув його слова: «О, це вам за оздоровчі, це за премії, це за підви­щення зарплат» і почав кидати грана­ти… Коли почалися вибухи, крики, ви­дно було, що особливо било по ногах… Тільки самого Мушку було поранено по тілу та обличчю. І ще одного молодо­го депутата — так само. А інших — важ­ко поранило. На жаль, без жертв не обі­йшлося. Це йому ще більше ускладнить вирок.

Схожі новини