Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Слуги» вкрали мою картку для голосування, ламали мікрофони, забирали мій телефон…"

Політичні перевороти на місцях стають нормою. Черговий — відбувся у Полтаві

Андрій Карпов передає печатку міського голови Катерині Ямщиковій. На акті передачі зазначив, що зробив це під тиском.
Андрій Карпов передає печатку міського голови Катерині Ямщиковій. На акті передачі зазначив, що зробив це під тиском.

Усе частіше у багатьох регіонах України відбуваються локальні «путчі» із захоплення влади представниками «головної» партії країни, себто президентської. Від керівництва місцевою владою усувають висуванців від інших політичних сил, на їхнє місце правдами-неправдами втискують своїх людей. Чергове свідчення цьому — події у Полтавській міській раді. Там на незаконно скликаній сесії у незаконний спосіб усунули від посади секретаря міськради Андрія Карпова («Європейська Солідарність»), який одночасно виконував обов’язки міського голови. Українці знають його ще як популярного відеоблогера, ведучого на телеканалі «Прямий». А на його місце призначили 32-річну представницю «Слуг народу» Катерину Ямщикову. Відсторонений подає позов до суду.

Про перипетії політичної боротьби у Полтавській мерії кореспонденту «Ви­сокого Замку» розповідає сам Андрій Карпов.

— Місцеві вибори 2020 року на Полтавщині партія влади, по суті, програла, не отримавши жодного мера. Зараз відбува­ється реванш по деяких містах України. Спочатку «зелені» зро­били це у Чернігові. Була спроба шляхом нападок усунути у Києві Віталія Кличка. Те саме намага­лися деякий час зробити і у Пол­таві. Але це їм не вдалося — на мою думку, через тиск західних партнерів.

Полтавські «слуги» весь час намагалися поставити свого секретаря міськради. Оскіль­ки міського голову Олександра Мамая за кримінальною спра­вою у нас прибрали, то секре­тар міськради, тобто я, фактич­но виконував його обов’язки. А це ж неприпустимо для Офісу президента, адже я — представ­ник «Європейської Солідарнос­ті»!

Певний час «слуги» прово­дили перемовини з іншими по­літичними силами, щоб зняти мене із посади, на інших депута­тів чинили тиск. «Слуги» поводи­лися деструктивно: блокували роботу Полтавської міськради, не ходили на сесії - навіть тоді, коли йшлося про надання до­помоги ЗСУ. Незважаючи на це, при такій політичній кризі ми змогли з бюджету територіаль­ної громади виділити для укра­їнської армії 350 млн грн.

У фракції полтавських «слуг» панує розкол. Вони дуже довго визначалися, кого ставитимуть на моє місце. Обіцяли цю посаду кільком людям, але між своїми не було підтримки. Урешті-решт обрали колишнього стоматоло­га Катерину Ямщикову. Як пози­тивний момент для просування вирішили використати її службу у ЗСУ. Під час місцевого пере­вороту у раді пані Ямщикова і її чоловік були у формі, хоча, на­скільки я розумію, претендент­ку у секретарі було звільнено із ЗСУ за день до сесії…

— Чому ви вважаєте це за­хопленням влади?

— Бо було порушено декілька законів, повністю проігнорова­но процедуру. Мені не дали мож­ливість скликати сесію за про­позицією групи протягом двох тижнів, як це передбачає закон. Треба говорити і про очевидний конфлікт інтересів: пані Ямщи­кова вела сесію, хоча це мав ро­бити я, секретар міськради, в.о. міського голови. Порушено ще одну процедуру: тільки міський голова або в.о. його обов’язки міг вносити кандидатуру наступ­ного секретаря. А кандидатуру протизаконно внесли самі «слу­ги». Більше того — сама Ямщи­кова підписала розпорядження про своє призначення! А це мав право зробити тільки секретар міськради, тобто я.

Крім того, дотримуючись за­кону, я наклав вето на ці рішен­ня, зупинив їх дію, бо на той час як мінімум до кінця робочо­го дня залишався секретарем, в.о. міського голови. Зареє­стрував це розпорядження, але воно якимсь дивним чином зни­кло із сайту міськради…

— Кажуть, будете апелюва­ти до суду…

— Так, зараз мій адвокат го­тує кілька позовів — до міської ради, до депутатів, які засто­совували щодо мене силові дії. «Слуги» вкрали мою картку для голосування, перешкоджаю­чи тому, щоб я вів сесію, голо­сував, забирали, ламали мікро­фони, забирали мій телефон. Тобто створювали на мене тиск. Це все видно на відеотрансляції сесії міської ради.

Я вимагатиму у суді визнати незаконною сесію міської ради, такою, що не відбулася. А також вимагатиму визнати незаконни­ми рішення про моє звільнення і призначення Ямщикової. На­полягатиму, щоб мене понови­ли на посаді.

«Слугам» було все одно кого ставити зі своїх. Вважаю, Ям­щикову використали у політич­ній грі, а з часом приберуть її руками тих же «слуг народу». Наскільки я знаю, у Ямщикової є контакти в Офісі президента. Військові, які з нею служили, пи­сали мені, що Ямщикова певний час була не на фронті, а пере­бувала на Банковій, на якихось курсах партійного резерву.

— Які претензії висували до вас політичні опоненти?

— Головна претензія — те, що я звільнив очільницю земель­ного відділу за її «мутні» схеми. Причому самі ж депутати вима­гали її звільнити. Інша причина — невчасне косіння трави…

Схожі новини