Передплата 2024 «Добра кухня»

Газовий лічильник: безкоштовно чи за гроші?

У місті продовжують програму встановлення індивідуальних газових лічильників у житлових будинках

Загальнобудинковий газовий лічильник. Фото з сайту «Варіанти»
Загальнобудинковий газовий лічильник. Фото з сайту «Варіанти»

«Фішка» в тому, буде цей лічильник безкоштовний чи за гроші? Як пояснив «ВЗ» начальник Львівського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан, якщо в будинку вже стоїть загальнобудинковий лічильник, то індивідуальний вам встановлять за гроші. Якщо ж у будинку немає жодних приладів обліку, вам встановлять безкоштовний індивідуальний лічильник.

Коштує платний лічильник недешево — близько 5 тисяч гривень (вартість лічильника плюс встановлення). «Встанов­лення лічильників у Львові від­бувається вже десятки років, — каже Павло Сербан. — Почи­налося зі встановлення опалю­вальних приладів, потім вста­новлювали плитки і колонки, а тепер вже дійшли до спожи­вачів, у яких є тільки одна га­зова плита. Відповідно, у тих споживачів, де немає будин­кових лічильників, довстанов­люємо поквартирні лічильники. За законом, усі споживачі ма­ють бути забезпечені прилада­ми обліку газу. Це може бути як загальнобудинковий, так і по­квартирний лічильник. Свого часу Національна комісія, що здійснює державне регулю­вання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розподілила нам будинки, у яких треба було встановлю­вати будинкові лічильники, а у яких — поквартирні. Зараз у будинках, які ще не обладна­ні жодним обліком, встановлю­ємо індивідуальні лічильники. Якщо в будинку вже є загаль­нобудинковий лічильник, люди можуть написати заяву, звер­нутися до нас. Ми виставимо рахунок і встановимо людині індивідуальний лічильник».

Чи вигідний індивідуальний лічильник?

Тепер перед мешканцями будинків, де уже є загально­будинковий лічильник, постає дилема: витратитися на інди­відуальний лічильник і платити тільки за себе, чи зекономити на лічильнику і весь час плати­ти за себе і «за того хлопця»?

Бо якщо у вашому будинку вже є загальнобудинковий лі­чильник, за газ мешканці пла­тять залежно від того, скільки осіб зареєстровано у кварти­рі (на один особовий рахунок). А якщо будете мати свій квар­тирний лічильник, будете пла­тити тільки за той газ, що самі спожили.

А от для сусідів, що не ма­ють індивідуального лічильни­ка, блакитне паливо рахува­тимуть за іншим принципом. Наприклад, загальнобудинко­вий лічильник показав, що за місяць мешканці загалом ви­користали 100 кубів газу. Якщо в багатоквартирному будинку десять квартир мають індиві­дуальні лічильники, від тих 100 кубів віднімають показники цих десяти квартир, і ті куби, які ли­шаються, «розкидають» на тих споживачів, які залишилися, — залежно від того, у кого скільки зареєстровано осіб у квартирі.

Лічильник сам автоматично передає показники

Зараз додатково на лічиль­ник встановлюється пристрій постійної передачі даних. Він автоматично щодобово пере­дає дані (показники лічильни­ка) на сервер, і у «Львівгазі» бачать, скільки щодоби спожи­вач використав газу. «Це вже давно працює, — сказав Пав­ло Сербан. — Виходимо на єв­ропейський рівень, щоб у лю­дей не було дрібних проблем із передачею показників лічиль­ника. В Україні зараз фіксу­ється подобове балансування споживання газу. Тобто кожної доби зводиться баланс по ра­йону, по місту, по області, по Україні. І кожної доби опера­тор газотранспортної системи „Укртрансгаз“ бачить, скільки пішло газу по всій Україні».

Схожі новини