Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Зараз всі так говорять, бо війна»

На Рівненщині школяра судили за лайливу фразу про росію

«Слава Україні!» – «Героям слава!». «Слава нації!» – «Смерть ворогам!». «Україна понад усе!»… Сьогодні ці гасла звучать тисячоголосо по усьому світу. Правда, дехто перефразовує і замість «Смерть ворогам» каже «Смерть російській федерації». За таке висловлювання поплатився школяр з Рівненщини.

У невеликому селі Варковичі, що у Дубнен­ському районі (Рівненщина), тільки й мови: у райцентрі від­бувся суд над місцевим 9-класником. Його звинуватили у тому, що вилаявся на святі останнього дзвоника. Що зробив це у бік ворога, мало кого за­чепило.

Сталося це під час онлайн-святкування. Перед екранами зібралося близько сотні людей – учні 6-11 класів та їхні батьки. З урочистою промовою висту­пила дирекція, багато зворушливих слів було ска­зано в адресу випускників. Але не обійшлося і без гірчинки. Коли промовили «Слава Україні!», фразу підхопили учні. Один з них в увімкнутий мікрофон після «Слава нації» вигукнув «П***ець російській федерації». 15-річному підлітку зробили зауважен­ня за лайку. Здавалося б, цим і бесідою з батьками можна було б обійтися. Та хтось вирішив на хлопця офіційно написати скаргу в поліцію. Мовляв, це «не­гативно відбилося на емоційному стані учасників заходу». Тож правоохоронці взялися за справу «про порушення громадського порядку та невиконання батьківських обов’язків». І нещодавно її передали до суду.

Мама школяра, яка працює в одному з рівнен­ських ресторанів, за голову схопилася, бо ж не дума­ла, що за таке слово можлива відповідальність.

– Він не повинен був так казати, не виправдовую. Але зараз всі так говорять, бо війна, – каже жінка.

І нагадує усім відому фразу про напрямок, куди прикордонник послав російський корабель. Її підхо­пили і буквально цитували щонайменше у соціальних мережах усі: і вчителі, і політики, і бізнесмени, і на­віть деякі священники! Про те, щоб хоч когось суди­ли за це, ніхто не чув.

– На сина написали заяву, бо в школі його недо­люблюють, – має свої здогадки жінка. – Він актив­ний, коли роблять зауваження – огризається. Я про­шу: «Помовч». Але ж не слухає.

Мама не приховує, що хлопець і вдома лайливі слова вживає. Проте якось впливати на це не стала. Мовляв, прочитала в Інтернеті пораду психологів, що не варто дітям забороняти лихословити, бо вони тоді ще більше будуть це робити. А от сама нецен­зурно висловлюватися у громадських місцях собі не дозволяє. Те, що на неї поліція в Рівненській області виписала протокол про притягнення до адміністра­тивної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, стало для жінки шоком. Те­пер змушена інакше реагувати на лайку сина. Тож в суді пообіцяла провести серйозну розмову із хлоп­цем, а суддя у відповідь лише обмежилась усним за­уваженням.

Схожі новини