Передплата 2024 «Добра кухня»

«Банкова не розуміє, що вони – не ЦК КПУ, а місцеве самоврядування – не обком партії...»

Через «надмірну самостійність» Віталія Кличка президент хоче забрати у столичного мера одне з його крісел

Чемпіону світу з боксу Віталію Кличку у ці дні доводиться тримати черговий удар — на рингу політичному. Його візаві — президент України Володимир Зеленський. Зусиллями своєї команди глава держави намагається змістити міського голову Києва з посади очільника Київської міської держадміністрації, яку той обіймає згідно із Конституцією і законом про столицю.

Експерти кажуть, нинішнього господаря Банкової діймає полі­тична ревність, непокоять прези­дентські амбіції, які начебто має Кличко. Першу особу країни дра­тує автономність мера, те, що, на відміну від багатьох попере­дників, Кличко не заглядає у рота центральній владі, багато у чому не погоджується з нею. А ще ви­кликають заздрість потужні елек­торальні симпатії до колишньо­го спортсмена у столиці. Попри не до кінця вирішені комуналь­ні проблеми, Кличка у Києві лю­блять — тоді як Зеленського, судя­чи з торішніх виборів у Київраду, де «Слуга народу» посіла лише п’яте місце, не сприймають.

Щоб скомпрометувати Клич­ка і виправдати потенційне не­законне призначення нового го­лови КМДА, меру Києва хочуть пришити ярлик якщо не розсад­ника корупції на берегах Дніпра, то принаймні того, хто її толерує. Після травневих свят у підрозді­ли Кличка, а також в офіси його близьких соратників з перевір­ками, обшуками, ревізіями од­номоментно наїхала хмара пере­віряльників — від співробітників СБУ і Національної поліції до фіс­калів. Демонстративний обшук провели навіть у будинку Клич­ка (щоправда — поверхом ниж­че), дзвонили в його двері, що не можна розцінити інакше, як пси­хологічний тиск. Порушено де­сятки кримінальних справ, 11-ти високопосадовцям вручено підо­зри. «Правоохоронці та податків­ці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні на­віть у махрові часи Януковича! Це тиск на столичну владу і приду­шення місцевого самоврядуван­ня. Тиск на мене особисто», — за­являв Віталій Кличко.

Видання «Українська прав­да», спираючись на власні дані, стверджує, що пресинг мера-чемпіона, за завданням Зелен­ського, координує шеф його кан­целярії Андрій Єрмак. Юридичне прикриття атаки на мера здій­снює сумновідомий підозрами щодо корупції заступник керів­ника Офісу президента Олег Та­таров. А вирішення тактичних завдань боротьби із Кличком по­кладено на першого заступни­ка голови ОПУ Кирила Тимошен­ка. Уже начебто відбувається «кастинг» на майбутнього керів­ника Київської міськдержадміні­страції. У списку — функціонери Зе!-команди і «колаборанти» з оточення Кличка.

Зважаючи на деякі радикаль­ні, сумнівні з точки зору закон­ності дії Зеленського в остан­ній час, аналітики припускають, що на основі «вкрай негативних» звітів від правоохоронців, пре­зидент руками РНБОУ звільнить Кличка з посади голови КМДА і призначить свого протеже. Мер, звичайно, візьметься оскаржу­вати ці свавільні дії, але на судо­ві процедури (як було вже не раз) піде хмара часу. І столиця до но­вих виборів матиме паралельне керівництво. КМДА на чолі з лю­диною від Зеленського воювати­ме із Київською мерією Кличка — імітуючи боротьбу президента із корупцією.

Думки з приводу

Тарас Березовець, політолог

…Силове залякування київського мера це, окрім усього, відпо­відь на зрослі президентські амбіції Кличка і боротьба за ресурси столиці. Оскільки олігархи, на думку Зеленського, підтримують різ­них гравців і впливають на порядок денний, то, з точки зору Офі­су президента, підтримка Кличка з боку Фірташа, Ахметова і Пін­чука є викликом йому особисто. Кличко і Разумков — два політики з відносно непоганим балансом довіри-недовіри, ставку на яких ро­блять олігархи у майбутніх президентських виборах.

Те, що Кличко не приховує своїх намірів поборотися за пост президента, те, що з ним особисто зустрічається заступник держ­секретаря США Нуланд, плюс підтримка олігархів є вкрай поганою новиною для Зеленського. І зараз ми бачимо відповідь на ці погро­зи. Офіс президента розглядає можливість звільнити Кличка і за­мінити його більш лояльною фігурою. Київ — це ще й величезний, за мірками країни, бюджет, який можна буде використати у рам­ках корупційної програми «Велике будівництво» — для фінансуван­ня виборчої кампанії Зеленського. Наступним об’єктом «наїзду», за цією логікою, повинен стати Разумков.

Андрій Магера, колишній заступник голови ЦВК

Минулого року центральна влада безупинно тероризувала си­ловиками місцеву владу у Дніпрі. Цього року взялися за Київ. Пе­реконаний, що Київ втримається на ногах. Як до цього втримався Дніпро.

Банкова досі не може зрозуміти, що вони — не ЦК КПУ, а місцеве самоврядування — не обком партії.

Схожі новини