Передплата 2024 «Добра кухня»

На Київщині затримали 5 блогерів

  • 10.05.2024, 16:45
  • 449

СБУ заявила про викриття на Київщині п’ятьох блогерів, які знімали провокативні стрими про Збройні сили України, зокрема щоб зірвати мобілізацію

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, затримані знімали провокативні стрими та писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, зокрема про представників військкоматів. Цей контент підхоплювали російські пропагандисти для підготовки сюжетів, кажуть в СБУ.

Також фігуранти нібито поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників.

Серед затриманих — киянин, який їздив на власному авто та робив стрими в YouTube поблизу місць перебування військовослужбовців ЗСУ в Києві. Під час онлайн-трансляцій він не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях, кажуть слідчі.

Другим затриманим виявився водій столичного таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних Telegram-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів. Там він нібито поширював кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та інформацію про місце перебування посадовців військкоматів.

Третій фігурант — мешканець Києва, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК та СП.

Ще двоє зловмисників з Київщини, за даними слідства, зливали місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи й чат-боти популярних месенджерів. Частину таких інтернет-ресурсів нібито координували з території рф.

Слідчі повідомили всім п’ятьом блогерам про підозру за ч. 1 ст. 114−1 Кримінального кодексу України. За це загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Схожі новини