Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія намагається влаштувати у Криму... голодомор

Окупанти зірвали роботу Північно-Кримського каналу, тож частина півострова перетворюється на пустелю

Фото пересохлого Північно-Кримського каналу облетіли усі проросійські та кримські сайти. “Ось так нова українська влада мстить кримчанам за те, що не захотіли жити в їхній фашистській країні”, — коментують прибічники Аксьонова. Мовляв, ці нелюди перекрили канал, який забезпечує 85% населення Криму прісною водою... Минулого тижня була у Таврійську — містечку у Херсонській області, де починається Північно-Кримський канал, — вода туди з Каховського водосховища подається. Ближче до кордону з Кримом вода у каналі також є — бачила на власні очі. Херсонці кажуть, подачу дніпровської води до Криму зірвала самопроголошена кримська влада, замінувавши насосні станції.

В управлінні Північно-Кримського каналу “ВЗ” запевнили — канал працює у штатному режимі. Принайм­ні до кордону з Кримом. Виявляється, вода з Каховського водосховища самопливом може заповнити канал лише до половини його протяжності. Тобто з 400 км, на які простягається канал (близько 100 км по території Херсонщини, а далі — півостровом), лише близько 200 км вода може текти як річка. Для того, щоб увесь канал заповнити водою, мають працювати насосні станції. А їх на території Криму контролюють російські військові, які повиганяли звідти спеціалістів, що забезпечували роботу насосних станцій. Кримська татарка Айше, з якою ми розговорились у потязі Херсон-Київ, переконана: Путін хоче влаштувати їм голодомор, як колись українцям.

“Не знаю, чи подають воду з Каховки у канал, але біля насосної станції, що в нашому селі, справді поставили таблички “Мінне поле”, і військові туди нікого не підпускають, — розповіла Айше. — Поля сухі. Нічого не сходить. Родина моєї сестри має невелике фермерське господарство, вирощують овочі. Посіяли моркву і столовий буряк — нічого не сходить. Уже час висаджувати розсаду помідорів, але без води все одно нічого не буде рости. Вони мають колодязь, але води в ньому ледь вистачає, аби полити грядки для себе. Якщо воду не пустять, то не буде не те що на продаж — їсти не буде що! Мої знайомі їздили в Краснодарський край, то в них там не хотіли приймати рублі, якими їм видали зарплату. Кажуть, в РФ такі вже не ходять. У нас вже є дефіцит ліків, м’ясо вдвічі дорожче, ніж в Херсоні. За бензином — черги. Колись наших дідів депортували, а тепер нас хочуть “витравити” з Криму голодом”. Дівчина, яка перевелася з Таврійського університету на навчання до Києва, каже, що після закінчення нав­чання все одно хотіла б жити в рідному Криму і займатися вирощуванням квітів.

Схожі новини