Передплата 2024 ВЗ

За газ платитимемо більше... Але чиновників буде менше

  • 27.03.2014, 23:24
  • 932

Кабінет Міністрів подав у Верховну Раду законопроект «Про запобігання фінансовій катастрофі»

Паски затягнути, зуби на полицю... Але іншого виходу немає. Уряд представив свій пакет антикризових заходів, який торкнеться і бідних, і багатих. Арсеній Яценюк під час виступу у Верховній Раді визнав: навряд чи хтось аплодуватиме цим заходам, але Україна — фактично банкрут, тому наразі йдеться не про поліпшення рівня життя, а про порятунок від дефолту. Один з авторів грузинських реформ Каха Бендукідзе заявив, що нова українська влада має виконувати свою роботу, розуміючи, що її можуть за це ненавидіти. Якщо її ненавидіти не будуть, значить, погано працює... Наразі рано давати оцінку роботі прем’єра Яценюка. Але якщо антикризовий пакет приймуть, його можуть незлюбити мільйони... З першої спроби парламент законопроект не прийняв (він набрав лише 189 голосів), однак після внесення деяких змін його знову винести на голосування і прийняли. 246 голосів — "За".

На жаль, реалії такі, що обирати не доводиться. Якщо Україна не прийме пакет не популярних реформ, МВФ та інші кредитори не нададуть фінансової допомоги. Тоді нас чекає ще більший обвал гривні, неконтрольований дефолт... Наразі Міжнародний валютний фонд обіцяє виділити 14-18 мільярдів доларів позики на два роки. Перший транш можемо отримати уже в квітні. Окрім фонду, гроші обіцяють також ЄС, США, Світовий банк, ЄБРР, уряди Польщі, Японії... Але лише в обмін на реформи.

Аби дати зрозуміти масштаб економічної катастрофи, на покриття дефіциту бюджету країні не вистачає... 289 мільярдів! Це і власне дефіцит бюджету, і “надуті” надходження, і понад 70 мільярдів гривень коштів місцевих громад, які за попередньої влади зникли з єдиного казначейського рахунку у невідомому напрямку, і борги з відшкодування ПДВ... При цьому прогнозують падіння ВВП на 3% (у кращому разі). У гіршому — до 10% ВВП (якщо не приймемо пакет реформ). Рівень інфляції пропонують від 12 до 14%. То що ж пропонує уряд?

Для людей

Підвищення тарифів на газ для населення майже удвічі. З першого травня на 50%, а потім ще на 40%. За словами Яценюка, з 1 квітня ціна для України буде 480 дол. за 1 тис. кубометрів, тобто фактично вдвічі більше. При цьому малозабезпеченим сім’ям (а їхня кількість збільшиться у 2,5 раза) будуть надавати субсидії на оплату газу до 500 гривень на сім’ю.

Прожиткові мінімуми та мінімальні зарплати до кінця року не підвищуватимуть. Але мінімальні пенсії обіцяють індексувати — на рівень інфляції.

Підвищення акцизів на пиво, алкоголь та нафтопродукти. За словами Яценюка, якщо зараз пляшка пива коштує 8 грн., то буде 8,50, пачка цигарок, яка коштує 15 грн., буде 16 грн., пляшка горілки за 32 грн. коштуватиме 35 грн.

Зміняться правила отримання грошей “на дітей”. Допомогу при народженні дитини та з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку об’єднають.

Для багатих

При оподаткуванні нерухомості враховуватимуть не житлову, а загальну площу квартири чи будинку. Таким чином за більярдні, сауни та зимові сади доведеться платити.

Оподатковувати депозити цього року не будуть, натомість пропонують запровадити диференційовану ставку податку з доходів фізичних осіб. З тих, хто заробляє понад 300 тис. грн. на рік, хочуть стягувати не 15, а 20% податку, з тих, у кого більше 500 тис. грн., — 25%.

Пенсіонерам-багатіям доведеться поділитись з державою — з пенсій понад 10 тисяч гривень на місяць стягуватимуть податок.

Для бізнесу

Вдвічі буде підвищено ренту за користування надрами. Піднімають рентну плату за нафту і за газовий конденсат. Таким чином великому бізнесу доведеться «скинутись» на порятунок країни. Запровадять оподаткування податком на додану вартість операцій з експорту зерна.

Щодо заборгованості з відшкодування ПДВ, то Яценюк чесно зізнався — її нема чим погашати. При цьому пообіцяли скасувати казначейські векселі, натомість будуть відшкодовувати ПДВ іншими папірцями — облігаціями внутрішньої державної позики. Перевага облігацій над векселями у тому, що ними легше торгувати і їх можна використовувати як заставу в банку.

Кого звільнять?

Уряд вирішив скоротити на 10% чисельність органів державної виконавчої влади. Тому з 249 тисяч (уявляєте, яку кількість чиновників годуємо) скоротять близько 24 тисяч. Скоротять і видатки на органи влади — тепер чиновники не зможуть ремонтувати свої кабінети, так багато, як досі, їздити на службових машинах (50% автопарку розпродадуть), користуватись відомчими дачами та санаторіями (їх готують до приватизації).

Міліціонери також поповнять лави безробітних. Зокрема, загальну чисельність МВС скоротять на 79400 осіб (з 324400 до 245000 осіб), Служби безпеки — на 3350 осіб (з 33500 до 30150 осіб), Управління держохорони на 299 осіб (з 2993 осіб до 2694 осіб), прокуратури — на 2263 особи (з 22630 до 20367).

Схожі новини