Передплата 2024 «Добра кухня»

З гривні – на рубль, з київського часу – на московський

Крим готують «під Росію», кримчан – до продуктових карточок

Не встигло чорнило висохнути під «мальованими» результатами псевдореферендуму, як кримська Верховна Рада взялася наводити на півострові «російський порядок». В очікуванні офіційного запрошення з Москви про приєднання Криму до РФ парламент проголосив Автономію незалежною республікою. За рідну валюту кримчанам відтепер правитиме російський рубль. А годинники на півострові звірятимуть не за київським часом, а за кремлівськими курантами.

«З дня набрання чинності цією постановою на території Республіки Крим не застосовується законодавство України, не виконуються рішення Верховної Ради й інших держорганів України, прийняті після 21 лютого 2014 року, — йдеться у рішенні, яке Верховна Рада Криму ухвалила на позачерговому засіданні 17 березня. — Діяльність державних органів України на території Криму припиняється. Їхні повноваження, майно і кошти переходять до державних органів Республіки Крим, визначених Урядом Республіки Крим. Усі установи, підприємства й інші організації, засновані Україною або з її участю на території Криму, стають установами, підприємствами й іншими організаціями, заснованими Республікою Крим. Держвласність України, яка перебуває на території Республіки Крим, є державною власністю Республіки Крим».

З 30 березня кримчани житимуть за московським часом. А ось з російським рублем парламент Криму вирішив не тягнути. На «рублики» переходять вже і негайно. Щоправда, з припискою: до 1 січня 2016 року паралельно ходитиме і гривня.

Гаманці кримчан потовстішають не лише від рублів (якщо гривню мінятимуть за нинішнім курсом, то замість однієї купюри-одинички чотири рубльові доведеться носити), а й від... продуктових карток. В Інтернеті з’явилася копія постанови за підписом аграрного міністра Криму, в якій сказано, що хліб, цукор і «кондитерку» відпускатимуть за картковою системою. Схоже, самозваний кримський уряд вирішив не заморочуватися проблемою продовольчої кризи і посадити кримчан на продуктову «пайку».

Коментарі для «ВЗ»

Ігор СЕМИВОЛОС, директор Центру близькосхідних досліджень

— Як розвиватимуться події після так званого кримського референдуму? Тут багато що залежить від світової громадськості, від реакції країн-гарантів нашої незалежності і недоторканності наших кордонів. Йдеться про запровадження санкцій Сполученими Штатами, Європейським Союзом, використання важелів впливу, які змусять РФ відчути негативні наслідки — політичні, економічні і, можливо, військові.

— На черзі — офіційне рішення Москви про анексію Криму? Чи можливі варіанти? З цього приводу точаться суперечки: чи готова Росія приєднати до себе Крим, розуміючи, чого це їй коштуватиме, і не лише в економічному плані?

— Певною мірою Росія опинилася у патовій ситуації. Якщо вона і може відтягувати ухвалення рішення по Криму, то недовго. Росіянам варто готуватися до дуже серйозних санкцій і виснажливої економічної війни практично з усім світом.

— До чого готуватися кримчанам?

— На Крим чекають важкі часи. Курортний сезон провалений, економічна ситуація кепська, транспортне сполучення заблоковане. Ситуація з продовольством, медикаментами критична. Вже не кажу про проблеми з безпекою, яка може і далі погіршуватися.

Юлія ТИЩЕНКО, голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень

— Незалежно від того, що референдум не визнаний Україною і світом, потрібно будувати подальшу взаємодію з Кримом, вибудовувати механізми захисту наших громадян, які там залишилися.

Якщо Держдума проголосує за приєднання Криму до РФ, це рішення знову ж таки не буде визнано у світі. Воно руйнує нинішню систему безпеки і міжнародних взаємин. У цьому разі чіткіше вимальовуватиметься обрис холодної війни між Росією і Заходом. Другий варіант — відтягування рішення про анексію Криму. Тоді події можуть розвиватися за типом Абхазії чи Придністров’я. Але у будь-якому разі залишається питання кримських татар. Логічним у цій ситуації було б визнання кримськотатарського народу корінним народом Криму з правом на самовизначення.

Сам по собі Крим не є для Росії самодостатнім регіоном, аби влаштувати тут казку біля Чорного моря. Активні дії Росії будуть спрямовані на захоплення інших регіонів півдня і сходу. Сценарій максимальної експансії не відсунутий, він може розвиватися. Кремль не зважає на жодні вимоги, санкції. Наразі не видно, щоб вони вплинули на позицію Російської Федерації. Кримський півострів — лише початок. Незалежно від того, увійде Крим до складу Росії чи залишиться невизнаною республікою, це — окупована територія України. Що створюватиме величезні проблеми не лише щодо безпеки наших громадян, а й вирішення зовнішньополітичних питань. Наприклад, питання НАТО. Поки ця криза не буде подолана, говорити про стабільність в Україні не доводитиметься.

Схожі новини