Передплата 2024 ВЗ

Наснилась Путіну Абхазія в Криму...

Не «з’ївши» Україну, Кремль хоче півострів «надкусити»?

Кримські хроніки нагадують сценарій гостросюжетного фільму. Активізацією проросійських сил на півострові нікого не здивуєш. Але від того, що ці сили творять, маскуючись під захисників Автономії від «нацистів» і «бандерівців», навіть у загартованих жорстким політичним кліматом у Криму волосся дибки стає. Над куполом кримського парламенту тріпоче російський триколор. Севастополем керує «вуличний» мер з російським громадянством, який славить закривавлений після подій у Києві «Беркут», обіцяючи зробити їх найманцями на службі в «антибандерівській» самообороні. Проросійська гвардія на чолі з «Кримським фронтом» і козаками вимагає референдуму щодо незалежності Криму і трубить у бік російського берега про підмогу для «крымских соотечественников». Від подій на півострові не просто сепаратизмом віє, а сценарієм, який називають спробою Кремля зробити Крим другою Абхазією чи Південною Осетією.

Після чергової висадки в Автономії держдумівського «десанту» тривожні сигнали щодо кремлівських апетитів у Криму почастішали. Спершу заговорили про видачу кримчанам російських паспортів. Потім про те, що на вуха Чорноморський флот підняли. У Севастополі засікли бронетранспортери, в Ялті — військові вантажівки з російськими номерами. У пресі пройшла інформація, що Росія навіть додатково відрядила до Севастополя корабель з десантом на борту. «Навіть якщо це просто перестраховка, ситуація дуже небезпечна, — заявив кримський політолог Андрій Клименко. — Українські військові, які підпорядковуються Павлу Лебедєву (колишньому громадянину Росії), за своєю силою не зможуть протидіяти аншлюсу Севастополя, який має статися максимум протягом трьох тижнів».

Розпізнав російський по­черк у кримських подіях й екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі. «Погана новина, що Путін буде щось робити у Криму, — заявив він. — Добра новина, що ви вже знаєте, що він буде робити. Це він апробував у нас у Південній Осетії та Абхазії». Сценарій той же вимальовується, каже Саакашвілі. Спочатку — роздача російських паспортів (щоб потім був привід заявити, що Росія виступила на захист «своїх»). Далі — провокації (ширилися чутки про можливий вибух у будинках, де живуть російські моряки) і спроба задіяти флот. «Путін спробує використати свій флот, щоб перекрити перешийок, який з’єднує Крим з Україною, — заявив Саакашвілі. — Щоб сказати: «Я втратив Україну, але збільшив територію Росії». Це божевільні плани».

Кримське «військо російського царя-батюшки» жахає кримчан захопленням Автономії «западенцями-екстремістами», події у Києві називає державним переворотом і вимагає від кримського парламенту не визнавати центральну владу. «Єдиним органом влади, легітимність якого у складі Кримської автономії не підлягає сумніву, є Верховна Рада Криму, — йдеться у заяві проросійського «ополчення». — Кримському парламенту необхідно звернутися за підтримкою до кримчан, очолити їх опір. Силовим структурам необхідно присягнути на вірність автономії. Оскільки події, що сталися, поставили під питання доцільність перебування Криму у складі держави Україна, ініціюється проведення Всекримського референдуму. На питання про статус республіки пропонується три варіанти відповіді: залишатися Криму у складі автономії України, звертатися до російської влади з проханням входження до складу РФ чи проголосити незалежність».

У середу, коли мала відбутися позачергова сесія кримського парламенту, атмосфера на півострові наблизилася до позначки «вибухонебезпечно». Під стінами Верхов­ної Ради зібралися кримські татари (які виступили на підтримку України та її нової влади) і мітинг проросійських сил. На щастя, обійшлося лише сутичками — без кровопролиття. Засідання кримського парламенту не відбулося — через відсутність кворуму. Головні «бойові дії» на парламентській авансцені і довкола неї ще попереду.

Поки у Севастополі під проводом проголошеного проросійськими силами «мера» (севастопольські депутати заявили, що звернуться до голови Верховної Ради Олександра Турчинова з вимогою надати Олексію Чалому українське громадянство і призначити його головою Севастопольської міськадміністрації) відгороджувалися блок-постами, у Росії оголили дула.

Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Путін оголосив термінову перевірку боєготовності військ Західного і Центрального військових округів — з залученням літаків військо-транспортної і дальньої авіації та повітряно-десантних військ. У кулуарах заговорили про те, що путінська спішка пов’язана з подіями в Україні.

Коментар для «ВЗ»

Леонід Пілунський, депутат Верховної Ради Криму (фракція «Курултай-Рух»)

— Заяви про реалізацію у Криму путінського сценарію звучать і серед поважних кримських експертів. Голова ради Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко виклав можливі варіанти такого сценарію. Що думаєте з цього приводу?

— У Клименка — хороші джерела. Тому вірогідність того, про що пише, велика. У Криму продовжується брудна проросійська пропаганда. Газети виходять зі страшилками і пишуть, що тільки Росія може врятувати кримчан. Божевільні проросійські сили кричать, що 80 відсотків населення Криму готове піти на штурм, щоб захистити себе від екстремістів. Багато людей дійсно бояться, що приїдуть «бандерівці», «фашисти», будуть тут усе громити і захоплять Крим. Біля «штаб-квартири» кримського «Беркута» стоять якісь хлопаки, палять дрова у бочках. Кажуть, охороняють «беркутівців» від розправи «бандерівців». Маразм проросійських сил міцнішає. Натовп вирішив, що Верховна Рада Криму має проголосити незалежність чи відхід до Росії і висловитися, що влада у Києві нелегітимна. Зібралися у Севастополі й обрали мера. У Києві, мовляв, можна, а нам — ні? Це у голові не вкладається. Такому мерові можна доручити хіба що у туалеті адміністрації засідати.

— Чи підтверджується інформація про масову видачу у Криму російських паспортів?

— Важко сказати, бо сам цього не бачив. Але це питання не одного-двох днів. Навіть якщо видавати паспорти за спрощеною процедурою, потрібен час. Тих, хто отримає російські паспорти, треба позбавляти громадянства України і за першої ж можливості висувати за терени країни. Так цю проблему можна погасити. З боку Росії це відверті прояви агресії і втручання у внутрішні справи України.

— Серед кримських «регіоналів» відчувається паніка?

— З Партії регіонів потрохи розбігаються. Склав партквиток і повноваження голови Севастопольської міськ­адміністрації Яцуба. «Здався» керчинський мер Осадчий. Каже, що наведе у місті порядок. Вже «тітушок» розігнали.

У Криму навіть «ленінопад» почався. Минулого понеділка звалили пам’ятник у Білогорському районі. У Красноперекопську домовилися, що Леніна заберуть з центральної площі і перенесуть ближче до офісу комуністів. На недільному мітингу (який зібрали кримські татари) владі дали 10 днів, щоб зняли пам’ятник на площі Леніна у Сімферополі і перейменували площу. Кримський прем’єр Могильов і представник президента Плакіда кажуть, що це неможливо зробити. Дали розпорядження меру провести опитування. Ну яке може бути опитування? Треба позбуватися цієї радянської спадщини. Уявіть собі: у Сімферополі є вулиця Леніна, площа Леніна, ще й бульвар Леніна.

— Правда, що кримські чиновники знімають у своїх кабінетах портрети Януковича?

— Є таке.

— Які настрої серед російських моряків у Севастополі?

— Вони сидять без вихідних, по бойовій тривозі. Але треба розуміти, що єдина дієздатна бригада, яка є у Чорноморського флоту, не може вести тут якісь дії. Це бригада морської піхоти, яка розквартирована у бухті Козачій. Найменший доказ того, що Чорноморський флот втрутився у наші справи, призведе до того, що цей флот буде викинутий з території України.

— Чи відомо щось про кримську схованку Януковича?

— Вже ходять чутки, що оточення Януковича знищило його, поділивши мільярд, який він возив за собою. Було також повідомлення, що Янукович переховувався у якогось товстосума у Севастополі, у маєтку якого і вертолітний майданчик є, і бункер. Інші казали, що Янукович міг переховуватися у бункерах Чорноморського флоту.

Схожі новини