Передплата 2024 ВЗ

За 10 років — 700 мільйонів доларів

Рекордний особистий контракт в історії світового спорту підписав японський бейсболіст, що виступатиме за Los Angeles Dodgers

За 10 років виступів за клуб Los Angeles Dodgers японський бейсболіст Шогей Отані заробить аж 700 мільйонів доларів. Фото MLB
За 10 років виступів за клуб Los Angeles Dodgers японський бейсболіст Шогей Отані заробить аж 700 мільйонів доларів. Фото MLB

Із нового сезону японська зірка американської бейсбольної ліги MLB (Major League Baseball) Шогей Отані виступатиме за клуб Los Angeles Dodgers. Розрахований на 10 років особистий контракт 29-річного гравця «важить» аж 700 мільйонів доларів! Це рекорд для усіх професійних спортивних ліг США. Ба більше: це найбільший особистий контракт в історії світового спорту.

Для порівняння, зір­ка американської бас­кетбольної ліги NBA ЛеБрон Джеймс за всю свою кар'єру (2003−2025) мав контракти на загальну суму 535 мільйонів доларів. Досі рекордним контрактом у MLB був той, який під­писав 2019 року Майк Траут: 426,5 мільйона доларів за 12 років. А найбільшим середньо­річним заробітком мо­гли похвалитися Джас­тін Верлендер і Макс Шерцер, які отримува­ли у MLB за сезон по 43,3 мільйона «баксів».

Унікальність Ота­ні у тому, що він клас­но грає і як пітчер (гра­вець, що кидає м’яча рукою), і як кетчер (гравець, який ловить м’яча, кинутого пітче­ром). Причому як піт­чер Отані кидає пра­вою (йому належить японський рекорд швидкості кинутого м’яча — 165 км на годи­ну), а як кетчер ловить лівою рукою.

Увагу спортивних агентів японський бей­сболіст зростом 190 см привернув ще у підліт­ковому віці. 2013 року Шогей Отані вперше зіграв у Матчі Зірок японської ліги, а через три роки його визна­ли її Найбільш цінним гравцем (MVP). 2018-го Отані почав виступа­ти в MLB, і лише за пер­ші десять днів свого дебютного сезону по­бив аж 17 рекордів, що належали різним но­вачкам американської бейсбольної ліги. Двічі, 2021 і 2023 років, Ота­ні визнавали Найбільш цінним гравцем MLB.

Останні шість сезо­нів Отані провів у Los Angeles Angels. Однак навіть із японською зір­кою у складі цей клуб жодного разу не зміг пробитися в американ­ській лізі до стадії плей-оф. За цей час японець заробив «лише» близь­ко 40 мільйонів «зеле­них»… У своєму ново­му клубі, Los Angeles Dodgers, таланови­тий японець не тільки розбагатіє, а й наре­шті матиме шанс здо­бути головний команд­ний трофей. Dodgers — семиразові чемпіони Major League Baseball, востаннє брали титул три роки тому.

Схожі новини