Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пеналь» на Мудрику не дали, зате з жеребом пощастило

У плей-оф до футбольного Євро-2024 Україна зіграє у Шляху В. Усі три наші суперники «синьо-жовтим» цілком по зубах

У відборі на Мундіаль-2022 Україна перемогла Боснію у гостях 2:0. Рахунок у тому матчі відкрив півзахисник "синьо-жовтих" Олександр Зінченко. Фото glavcom.ua.
У відборі на Мундіаль-2022 Україна перемогла Боснію у гостях 2:0. Рахунок у тому матчі відкрив півзахисник "синьо-жовтих" Олександр Зінченко. Фото glavcom.ua.

Після непризначеного іспанським арбітром «стопудового» пенальті у ворота збірної Італії футбольна Фортуна нарешті виявила до збірної України свою прихильність. Найгіршого з трьох можливих варіантів жеребкування плей-оф до Євро-2024 (півфінал на виїзді з Вельсом, а фінал із Польщею) «синьо-жовтим» удалося уникнути. До більш ризикованого Шляху, А волею жереба потрапила Фінляндія, а Україна залишилася у Шляху В, де 21 березня наступного року зіграє у півфіналі плей-оф проти Боснії і Герцеговини.

Цей матч буде для підопічних Сергія Реброва виїзним. Зате якщо виграємо, то 26 березня у фіналі плей-оф зіграємо «вдома». Суперник у фіналі - переможець пари Ізраїль — Ісландія. За таких розкладів збірна України просто зобов’язана вийти на Євро-2024. Власне, саме тиск ось цієї «мусовості» може стати для «синьо-жовтих» головною проблемою… Але вірмо, що наша нинішня збірна з таким завданням точно впорається.

Збірна Боснії переживає кризу

Із боснійцями українці не так давно грали, у відборі на катарський Мундіаль-2022 ми були в одній групі. Матч у Львові завершився внічию 1:1, а у Сараєві в останньому турі «синьо-жовті» перемогли з рахунком 2:0. Обидві ті поєдинки пройшли у боротьбі, на виїзді Україна мала пропускати першою. Але тоді виручив наш голкіпер Бущан… Утім, із того часу збірна Боснії і Герцеговини стала набагато слабшою, про що переконливо свідчать її результати у відборі на Євро-2024.

У своїй Групі J наш майбутній суперник посів п’яте місце, обійшовши лише одного з європейських футбольних «карликів», збірну Ліхтенштейну. Вдома Боснія перемогла Ісландію (3:0) і Ліхтенштейн (2:1), зате програла Люксембургу (0:2), Португалії (0:5) і Словаччині (1:2). Ще гірше боснійці грали в гостях: перемога над Ліхтенштейном і чотири поразки, причому скромний Люксембург розгромив балканців із рахунком 4:1…

Висновок однозначний — збірна Боснії і Герцеговина, що колись могла кинути виклик навіть ґрандам європейського футболу, нині перебуває у глибокій кризі. Збірна України, яка в останньому турі відбору створила проблеми збірній Італії, перемагати таку Боснію просто зобов’язана.

Ісландія відбір провалила, Ізраїль — нестабільний

Якщо у півфіналі плей-оф обійдеться без неприємних несподіванок, то у фіналі зіграємо «вдома» з переможцем пари Ізраїль — Ісландія. Судячи з результатів відбору, фаворитом цієї пари будуть футболісти з Близького Сходу. Як і Боснія, Ісландія відбір до Євро-2024 відверто провалила, програвши у Групі J, зокрема, Люксембургу (на виїзді) й Словаччині (на виїзді й удома)…

А от Ізраїль у Групі І фінішував третім (після Румунії і Швейцарії), причому виглядав цілком пристойно, до останнього туру зберігаючи шанси на пряму путівку на фінальний турнір чемпіонату Європи в Німеччині. Ізраїльтяни, зокрема, перемогли у гостях і вдома білорусів, зіграли внічию з міцними румунами (на виїзді) й сильними швейцарцями (вдома).

Вийти з групи напряму Ізраїлю завадила головно невпевнена гра у матчах проти Косова. На своєму полі південці звели поєдинок унічию, а на полі суперника примудрилися навіть програти… Загалом, національна збірна Ізраїлю (як і футбол у цій країні загалом) прогресує, але при цьому залишається нестабільною командою. Може раптом «вистрелити», але й може зіграти нижче від свого рівня…

Хто би не став суперником збірної України у фіналі плей-оф, «синьо-жовті» мусять перемагати. Підопічні Сергія Реброва нині сильніші, ніж усі їхні суперники зі Шляху В… Повинно допомогти нашим футболістам також те, що фінали плей-оф пройдуть не через два дні на третій, як це було перед Мундіалем у Катарі, а через чотири дні на п’ятий.

Ахілесовою п’ятою «синьо-жовтих» є нездатність проводити два поєдинки «спарки» на однаково високому рівні. Другий матч зазвичай граємо значно гірше. Зокрема, саме так було у плей-оф до Мундіалю: Шотландію Україна обіграла, а Вельсові поступилася… Дві додаткових доби відпочинку перед фіналом плей-оф мають розв’язати цю проблему, і у фіналі Україна, сподіваймося, продемонструє гру такого ж високого рівня, як і у півфіналі.

Утім, заглядати так далеко зараз не варто. Треба зосередитися на виїзному поєдинку в Боснії. Криза кризою, а на один матч ця збірна зібратися може. Особливо на своєму полі, де боснійців палко підтримуватимуть їхні вболівальники… Але вірмо, що все буде добре. Україно, вперед!

Футбол. Євро-2024

Матчі плей-оф

(21 і 26 березня 2024 року)

Шлях A

Півфінал 1: Польща — Естонія
Півфінал 2: Вельс — Фінляндія

Фінал: Півфінал 2 — Півфінал 1

Шлях B

Півфінал 1: Ізраїль — Ісландія
Півфінал 2: Боснія і Герцеговина — УКРАЇНА

Фінал: Півфінал 2 — Півфінал 1

Шлях C

Півфінал 1: Грузія — Люксембург
Півфінал 2: Греція — Казахстан

Фінал: Півфінал 1 — Півфінал 2

Схожі новини