Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як не обійдемо Італію, то зіграємо в плей-оф

У разі невдачі у відборі на футбольний Євро-2024 збірна України матиме шанс потрапити туди з «чорного ходу»

У переможному матчі проти збірної Північної Македонії (2:0) перший гол збірної України забив Георгій Судаков. Фото Reuters
У переможному матчі проти збірної Північної Македонії (2:0) перший гол збірної України забив Георгій Судаков. Фото Reuters

Національна футбольна збірна України продовжує боротьбу за пряму путівку на футбольний Євро-2024 у Німеччині. Схоже, у нашій Групі С усе йде до того, що доля другого місця (перше напевно займе збірна Англії) вирішиться в останньому турі, коли збірна України прийматиме у Леверкузені збірну Італії. «Синьо-жовтим» треба буде перемогти. Завдання дуже складне, адже «Скуадру адзурру» ми ще ніколи не обігрували…

Під керівництвом Сергія Реброва збірна України прогресує (зокрема, перемогла «кусючих» північних македонців), тож ми віри­мо, що й на недоступну поки що Італію знайдеться управа… А раптом ні? На щастя, якщо друге місце у нашій Гру­пі С займуть італійці, це не стане для «синьо-жовтих» катастрофою. Доля останніх трьох путівок на Євро вирі­шиться у мінітурнірі 12 збірних (розби­тих на три Шляхи), що відбудеться на­весні 2024 року.

Як увійти до компанії тих 12 збірних? Займати третє місце у відбірній групі не обов’язково, бо до плей-оф національ­ні збірні потраплять за результатами у Лізі Націй УЄФА. Україна там у своїй Лізі В за рейтингом шоста, після пе­реможців груп Ліги В, збірних Ізраїлю, Боснії і Герцеговини, Сербії і Шотлан­дії, а також збірної Фінляндії. До Шляху В плей-оф Євро-2024 виходять перші чотири команди з Ліги В. Тому, аби «си­ньо-жовті» зіграли у плей-оф, потрібно, щоб бодай дві збірні з цих п’яти вийшли на чемпіонат Європи напряму, тобто за результатами відбірного циклу.

Шотландія це вже зробила: піс­ля того, як Іспанія на виїзді перемо­гла Норвегію (1:0), шотландці, які за­раз у Групі А йдуть другими, стали для норвежців недосяжними. Ізраїль, Бос­нія і Герцеговина та Фінляндія перши­ми чи другими у своїх групах, схоже, не стануть… А от Сербія у Групі G — ціл­ком може.

Після шести зіграних матчів у сер­бів, які другі (після угорців), — 10 очок. У Чорногорії, яка третя, — 8 очок після п’яти матчів. 17 жовтня Сербія приймала Чорногорію. У листопаді чорно­горці зіграють удома з литовцями й на виїзді з угорцями, а серби прийма­тимуть головних аутсайдерів цієї гру­пи, болгарів (які 14 жовтня примудри­лися вдома програти литовцям). Як на мене, шанси Сербії на друге місце значно кращі, ніж у Чорногорії. А від­так шанси збірної України стати одні­єю з команд, які у разі невдачі у відборі зіграють у плей-оф, виглядають непо­ганими.

Які збірні можуть стати суперницями збірної України у плей-оф? Найімовір­ніше, це Ізраїль, Боснія і Герцеговина та Фінляндія. Суперники серйозні, але пе­ремагати їх можна й треба. Зрештою, фінів і боснійців «синьо-жовті» не так давно обігрували (хоча домашні матчі з цими командами у відборі на Мунді­аль-2022 завершилися внічию).

Нагадаємо, у кожному з трьох Шля­хів мінітурніру плей-оф змагатимуться чотири збірні. Спочатку два півфінали (з одного матчу), а потім фінал, пере­можець якого завоює омріяну путівку на Євро-2024.

Схожі новини