Передплата 2024 ВЗ

Італія для нас як зачарована…

Імовірно, доля другої путівки на футбольний Євро-204 у Групі С вирішиться в останньому турі - коли Україна зіграє з Італією «вдома»

Українські футболісти дуже старалися, але до рівня італійців так і не дострибнули... Фото sport.ua.
Українські футболісти дуже старалися, але до рівня італійців так і не дострибнули... Фото sport.ua.

Після виїзної поразки від збірної Італії у відборі на Євро-2024 футбольна збірна України зберегла шанси на друге місце у Групі С (путівки на Євро одержать команди, що займуть у своїх групах перше й друге місця). Так виглядає, що доля другого місця може вирішитися 20 листопада. В останньому турі відбору «синьо-жовті» прийматимуть італійців. Оскільки у Мілані наша збірна Італії поступилася, то у «фіналі» в останньому турі Україну влаштує тільки перемога.

Подивімося на календар матчів, які залишилося зіграти у Групі С.

14 жовтня: УКРАЇНА — Північна Македонія, Італія — Мальта

17 жовтня: Мальта — УКРАЇНА, Англія — Італія

17 листопада: Англія — Мальта, Італія — Північна Македонія

20 листопада: Північна Македонія — Англія, УКРАЇНА — Італія

У збірної України зараз 7 очок. Припустімо, у домашньому матчі проти Північної Македонії і виїзному проти збірної Мальти підопічні Сергія Реброва переможуть (зробити це буде непросто, особливо з упертими македонцями, та й мальтійці нам у першому поєдинку добряче нерви потріпали, — але припустімо). Тоді перед останнім туром, у якому Україна 20 листопада прийматиме Італію, наша збірна матиме 13 очок.

В італійців зараз ті самі 7 очок. Вважаймо, що свої матчі проти Мальти й Північної Македонії «Скуадра адзурра» виграє - це 13 очок. Крім цих поєдинків, до повторного протистояння з Україною Італія ще зіграє у Лондоні з Англією. Результат цього поєдинку передбачити важко. З одного боку, фаворитом є Англія, з іншого — англійців влаштує і нічия. До того ж, підопічні Лучано Спалетті, як показав поєдинок у Мілані, поступово покращують свою гру… Якщо Італія у Лондоні програє, то матиме перед матчем із Україною 13 очок, якщо зіграє внічию — 14, а якщо виграє - 16.

Нічия Україну за будь-якого варіанту не влаштує. Якщо обидві збірні наберуть за підсумками відбору по 14 очок, то друге місце у Групі С посяде Італія — оскільки матиме перевагу в особистих протистояннях (не забуваймо, у Мілані перемогли італійці).

Якщо в Італії перед матчем із Україною буде 13 або 14 очок, то «синьо-жовтих» виведе на Євро-2024 перемога з будь-яким рахунком.

Тримаймо кулаки за англійців…

А якщо італійці переможуть англійців і матимуть перед останнім туром 16 очок? Тоді нам буде потрібна перемога з різницею не менше, ніж два м’ячі - аби мати перевагу в різниці забитих і пропущених за підсумками двох поєдинків із Італією. Теоретично, нас може влаштувати й перемога з різницею в один м’яч, але при цьому Україна «вдома» муситиме забити Італії більше, ніж Італія забила Україні в Мілані. (Там було 2:1, тож треба буде виграти 3:2, 4:3 і так далі).

Як на мене, перемога над Італією з рахунком 2:0 або 3:2 — абсолютна фантастика, причому ненаукова… Тож тримаймо кулаки за збірну Англії! Якщо у Лондоні «Три леви» не програють італійцям, то у «фіналі» в останньому турі Україну влаштує перемога з будь-яким рахунком.

… і готуймося до північних македонців

Звісно, враховуючи наші «успіхи» матчах із Італією («синьо-жовті» ще жодного разу не вигравали), здолати «Скуадру адзурру» буде надзвичайно важко. Навіть 1:0… Згадаймо, у Мілані Італія грала фактично експериментальним складом (у команді Спалетті зараз багато травмованих), — і все рівно мала відчутну перевагу… Хоча ті ж північні македонці у плей-оф до Мундіалю-2022 перемогли Італію на її полі 1:0 і не пустили «Скуадру адзурру» до Катару. Україна зараз точно не слабша за Північну Македонію. Але чи зможе повторити її подвиг? У листопаді побачимо.

Нагадаю, уся ця «арифметика» матиме сенс лише у тому випадку, якщо у матчах проти Північної Македонії і Мальти Україна набере 6 очок. Тому зараз підопічним Реброва треба думати не про Італію. Наступний суперник, Північна Македонія, — далеко не простий. Згадаймо, у Скоп'є після першого тайму македонці вигравали в українців із рахунком 2:0…

Відбір на Євро-2024

Група С

Мальта — Північна Македонія 0:2

Італія — УКРАЇНА 2:1

І В Н П М О

1. Англія 5 4 1 0 16−2 13
2. Італія 4 2 1 1 6−4 7
3. УКРАЇНА 5 2 1 2 6−7 7
4. П. Македонія 5 2 1 2 7−12 7
5. Мальта 5 0 0 5 1−11 0

Схожі новини